Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Moja "przyziemna" :) pasja 21:57, 25 wrz 2014

Do góry
Na spokojnie muszę nadrobić Twoje rozważania brzozowe bo temat jak najbardziej dla mnie interesujący. Brzozy planuję na kolejny rok i jestem ciekawa co do nich planujesz? Jakiś czas temu pisałaś o lustrze i wodnej ścianie, muszę się koniecznie cofnąć do tych rozważań
Powodzenia przy cisach
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:51, 25 wrz 2014

Do góry
Pod brzozy planuję właściwie same trawy, za nimi żywopłot z cisa (w odległości ok 2-2,5m).
Moja "przyziemna" :) pasja 21:49, 25 wrz 2014

Do góry
Wykopywałam zeszłoroczne brzozy (wsadzałam około 2 metrowe z dość małych doniczek). Miały po roku podwojone bryły, ale zwarte, nie takie rozgałęzione, czyli jakieś 0,5m średnicy. Skoro jesteś w stanie wsadzić pozostałe rośliny, to moim zdaniem wszystko będzie rosło... Ja moim brzozom będę dosadzała po 2 latach towarzystwo... i tez mam nadzieję na powodzenie akcji
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:47, 25 wrz 2014

Do góry
Świetny pomysł z tymi gałązkami z brzozy Doniu, bo tak właśnie myślałam nad tym wiankiem
Moja "przyziemna" :) pasja 21:44, 25 wrz 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Jagoda - ja myślę, że jeśli posadzisz nawet 3 brzozy w jeden dołek, ale towarzyszące rośliny posadzisz w tym samym sezonie, to one sobie poradzą. Brzozy nie od razu się rozrosną, a w tym czasie to, co posadzisz pod nimi też zawładnie jakimś kawałkiem ziemi wokół... Potem tylko podlewanie... Widziałaś busz pod brzozami w ogrodzie z lustrem?... Wszystko rośnie w zgodzie

Masz rację Marta , nie pomyślałam o tym od tej strony, ja już myślę o tych brzozach, jak o wielkich, żarłocznych drzewach. Rabatę mam zamiar skończyć w tym roku. Nie wysypię prawdopodobnie tylko kory.... a może...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:32, 25 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Do tego stylu nie pasują brzozy tak patrzę, pod murem ich nie sadź, nie pasują też posadzone rządkiem pod sznurek, pasują do nieregularnego ustawienia. Tak myślę.
Ale przymierz je i pokaż zdjęcie.

dzieki czekalam caly dzien na Pani zdanie jutro postawie i zrobie zdjecie a to ze musze zabrac wtedy te kwadrat i zawijas to sama wiem ze nie bedzie pasowac wtedy myslalam na dole dac kule z trawami i rozami
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:28, 25 wrz 2014

Do góry
Podkład można zrobić samemu z gałązek brzozy lub winorośli
Moja "przyziemna" :) pasja 20:58, 25 wrz 2014

Do góry
Jagoda - ja myślę, że jeśli posadzisz nawet 3 brzozy w jeden dołek, ale towarzyszące rośliny posadzisz w tym samym sezonie, to one sobie poradzą. Brzozy nie od razu się rozrosną, a w tym czasie to, co posadzisz pod nimi też zawładnie jakimś kawałkiem ziemi wokół... Potem tylko podlewanie... Widziałaś busz pod brzozami w ogrodzie z lustrem?... Wszystko rośnie w zgodzie
Moja "przyziemna" :) pasja 20:37, 25 wrz 2014

Do góry
Tak sobie myślę, że powinnam kupić ziemię, aby mieć ją na sobotę.

Przy suchej pogodzie mogłabym przecież już te cisy posadzić!

A później miskanty (już mam komplet), a później brzozy i rabata w 3/4 gotowa . Zostaną do dodania trawy "na dno".
Ogród w Puszczykowie 20:28, 25 wrz 2014

Do góry
Asiu, pięknie u Ciebie, zrobiłaś już kawał ogrodu . Rabaty ładnie łączą się w całość.

Mam pytanie o brzozy, możesz mi napisać w jakiej były cenie, w sumie tylko z ciekawości pytam, bo i tak do Was się po nie nie wybiorę , ale jestem na etapie poszukiwań. Twoje są bardzo ładnie, nisko rozgałęzione.
W spadku po dziadku... 18:02, 25 wrz 2014

Do góry
a tak w ogóle to marzą mi się także i brzozy ale brzozy i różaneczniki... oj to chyba złe zestawienie

Był pomysł, żeby je dać tu:

w tej rogowej rabacie ale tam już rosną różaneczniki i szukam czegoś, żeby je zacienić też trochę, myślałam o himalajce ale boje się, że wtopi się w te tuje wzdłuż ogrodzenia które już sobie rosną. sama nie wiem co tu zdziałać

Latem rosła trawa, ale szła jak burza po całej rabacie, więc musiała ją przemeldować i została dziura.

Albo może te różaneczniki przenieść, wsadzić brzozę i do brzozy coś dobrać dopiero?... Jest dylemat
Podlasie reaktywacja 11:32, 25 wrz 2014

Do góry
Posadziłam jabłonkę o purpurowych liściach i kwiatach, którą wyhodował dla mnie z nasiona mój wujek. Dodam, że było to jedyne drzewo na 1500 m działce. Nawet gdzieś mam uwiecznione jego sadzenie. I kiedy u sąsiadów robiono ogrodzenie "majstrzy" postanowili, że zaparkują jakimś sprzętem akurat na mojej jabłonce (która i tak była po przejściach zimą obgryzły ją sarny tudzież inne zające) . Od tej pory nie sadzę nic. Gdzieś w rogu rośnie tylko jarząb szwedzki, ale do przesadzenia.

Póki co nie ma miejsca, które nie było by narażone na deptanie i jeżdżenie i choć mam wielka ochotę coś posadzić, to na razie sobie odpuszczę. Poza tym poczekam na wyrównanie terenu i wtedy dopiero pomyślę o sadzeniu.

Kocham brzozy, a kilka samosiejek się znajdzie. Ale zastanawiam się czy nie są za duże jak na naszą działkę. Pewnie posadzę jakąś "odmianową" brzozę.
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 09:30, 25 wrz 2014

Do góry
O matuś, ten biały pień brzozy - kiedy u mnie będą takie? A tulipanowiec, Martuś, powinien być Twoją dumą, naprawdę jest wypasiony
Moja "przyziemna" :) pasja 08:05, 25 wrz 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Dla mnie zawsze i w każdym układzie brzozy są piekne

Moja "przyziemna" :) pasja 08:04, 25 wrz 2014

Do góry
butterfly napisał(a)

A takie cos to zaproponowała Magnolia dla Agniechy, i to chyba chodziło o brzozy, choć moge się mylić...
Podpytaj, bo sadziła coś takiego

Dziękuję za podpowiedź , zgłoszę się do Agniechy.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:01, 25 wrz 2014

Do góry
wiolka napisał(a)

dziewczyny co myslicie o posadzeniu za klonem/sa 3 w odleglosci 1,5m od muru i 3 m miedzy mimi/brzoz dorenboos przy samym murze-zamiast modrzewia?

Do tego stylu nie pasują brzozy tak patrzę, pod murem ich nie sadź, nie pasują też posadzone rządkiem pod sznurek, pasują do nieregularnego ustawienia. Tak myślę.
Ale przymierz je i pokaż zdjęcie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:59, 24 wrz 2014

Do góry
Fabiola napisał(a)
Zazdroszczę tego muru.Sami go postawiliście , czy to zabytek?
Brzozą mówię 3 x tak nie lubię modrzewi.
A biała kora brzozy będzie się ładnie odbijała od muru.

tak mur stawialismy sami mamy dzialke 100mx100 m i jest cala min ogrodzona wyglada naprawde fajnie jest ze starej przedwojennej cegly stawiany dlatego tak wyglada -ale my wszystko kochamy co stare
ale mam nie fajnych sadziadow i niestety to co ponad murem strasznie mnie denerwuje jak stoje przed domem na schodach i teraz kombinuje jak muru nie zaslonic a nie widziec ich balaganu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:24, 24 wrz 2014

Do góry
Zazdroszczę tego muru.Sami go postawiliście , czy to zabytek?
Brzozą mówię 3 x tak nie lubię modrzewi.
A biała kora brzozy będzie się ładnie odbijała od muru.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:05, 24 wrz 2014

Do góry
Dla mnie zawsze i w każdym układzie brzozy są piekne
Moja "przyziemna" :) pasja 21:00, 24 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Zastanawiałam się też nad wsadzeniem np 3 małych w jeden dołek, ale nie jestem przekonana...

A takie cos to zaproponowała Magnolia dla Agniechy, i to chyba chodziło o brzozy, choć moge się mylić...
Podpytaj, bo sadziła coś takiego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies