Bardzo pięknie u Ciebie Ja mam takie pytanie do Ciebie jako że posiadasz u siebie brzozy w ogrodzie. Mam u siebie dość długi odcinek składający się z brzóz ale same trochę smutno wyglądają dlatego chcę to miejsce obsadzić, tylko wiem że brzozy to "żarłoki" i nie każda roślina z nimi daje radę. Widząc Twoje zdjęcia to masz posadzone sporą ilość roślin pod brzozami-z Twojego doświadczenia, co daje radę i w miarę rośnie?Chyba u Ciebie takjaku mnie rabata zbrzozami to miejsc półcieniste.
Ja się nie znam jak Danusia
Ale narysowałam większy rozmach
żwirek w kształcie oka na hamak
obwódka z bukszpanu wtedy nie nawinie się wokół brzozy
i co pasuje Ci ona tam?
Daj komentarz i skasuje te bazgroły.
Jak widać mistrzem kompozycji nie jestem, ale powiększyłabym pole działania w tym narożniku.
A w miejsce obwódki dałabym trawy..
Witam się i ja.Piękny i baaaaardzo w moim typie ogród się zapowiada Będę czynnie uczestniczyć w planowaniu w miarę możliwości. Co do nasadzeń pod wiśniami, to dla mnie bomba! Wszystkie wskazane przez Ciebie rośliny mam na swojej liście i ich układ u Ciebie bardzo mi pasuje. A jakiego planujesz rozchodnika? Mi najbardziej podoba się rozchodnik brilant i matrona. A co do wiśni ja też bym prosiła namiary na ten sklep internetowy Ja u siebie tez mam brzozy, ale zwykłe niestety, a doorenbosy bardzo mi się podobają! czekam na dalsze fotki i trzymam kciukasy!
Powiem szczerze, że ja też mam problem gdzie dołować; mam idealne miejsce za kompostownikiem, ale tam rosną olbrzymie brzozy. Ziemię jestem w stanie wykopać na 5 cm; w niektórych miejscach udało mi się zadołować średnie doniczki, ale mam też kilka dużych, a na widoku nie chciałabym dołować bo brzydko będzie Ostatnia zima była bombowa 1 marca sadziłam pierwsze drzewka
tutaj wyszła fajna szerokość rabaty
jest miejsce na rośliny
co do tej obwódki bukszpanowej to tylko moje zdanie
a będzie wyżwirowany placyk pod hamak?
bo wtedy rozjaśni się ten zakątek
zrobiłabym to z większym rozmachem, poszerzyła, bo masz duża działkę
do miskantów dołożyła derenie, a żurawki berberysy to jako uzupełnienie
Dzięki tej pięknej pogodzie pierwszy raz mam wszystko zrobione w ogrodzie przed zimą posadziłam nawet tulipki co miałam nie kupować
U mnie też brzozy pięknie wybarwione... ale od wczoraj deszcze i już prawie łyse
Małgosiu ta rabata ma ok 2 m szerokości ale mogę ja jeszcze trochę poszerzyć. Zmartwiłaś mnie trochę tą obwódką bo w sumie już zrobiłam na nią miejsce. Wymyśliłam sobie tam hamak wśród traw i z obwódką ze zdjęcia znalezionego na forum - oczywiście mała inspiracją a nie dosłownie Pomyślałam też żeby wsadzić w rogu coś wyższego, kwitnącego ale chyba już będzie za ciasno. No chyba, że za tujami.
Drugi narożnik jest częściowo skończony, brak mi czasu i niektórych roślin - chyba będę kończyć wiosną.
Na zdjęciu jeszcze nieco inaczej niż posadziłam - trawek jest w rzędzie 5 a nie 2 i dalej 3 berberysy.
Dodam że obwódka zawijałaby wokół brzozy a w środku lawenda, kocimiętka lub coś podobnego
a propo drzew to poszłam dalej i chciałam na eM urodziny kupic mu też drzewa i wmówic mu że to własnie byłby dla niego wymarzony prezent ( brzozy doorenbos) on mi a ja jemu ... ale nie dał się :/
Wszystko ok....tylko w tym wielkim kole będzie stać wielka trampolina...póki młoda nie wyrośnie. Później może będzie basen.
Nie chcę żeby piękne białe pieńki (bo brzozę bym chciała wielopniową) były zasłonięte
Justynko, myślę że lepiej by było 'Doorenbos' w narożniku, ładnie się komponuje ze świerkiem 'Hoopsi'. A przy tej chyba hustawce 'Nigra' albo grujecznik. Zielone liście i biała kora będą przybliżać optycznie narożnik, a jesienią jak drzewa się przebarwią to też kolory lepiej się układają i podkreślają nawzajem: od lewej patrząc z tarasu czerwony (Nigra) potem żółty (brzozy), potem srebrzysty świerk, a potem znowu czerwony (ambrowiec. Byłoby bardziej kolorowo. Nigra, świerk i ambrowiec koło siebie będą razem jesienią dość ciemne. Wtedy jest niby kolorowo ale smutno, zwłaszcza, że dalej altana też jest z ciemnego drzewa.
masz kawał działki do zagospodarowania! i te brzozy - fajny zakątek Szkoda że daleko, bo chętnie zobaczyłabym na żywo jak będziesz w okolicy, zapraszam
Małgosiu, bardzo dziękuję za wizytę i porady dotyczące Ascot. Jest to róża, która jest dla mnie ideałem (jeśli chodzi o kolor, kształt kwiatu i kolor liści). Bardzo chcę ją mieć. Muszę więc zadbać o jakieś nasadzenia, które dadzą jej troszkę cienia. Nie będę jej w takim razie kupować teraz, bo po pierwsze boję się, że źle posadzona (nie mam doświadczenia) nie przeżyje zimy, no i po za tym mam jeszcze niewiele roślin, które mogłyby ją przysłonić. Mam jednego miskanta Morning Light - na 100% kupię na wiosnę jeszcze kilka i wtedy wkomponuję Ascot. Przejrzę dokładnie Twój wątek, nacieszę oczy pięknymi widokami. Pozdrawiam