Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Toszka 21:29, 14 paź 2014

Młode pokolenie "domne"i bezdomne grasuje na całego
Piękne widoki
Margarete 11:15, 15 paź 2014

Witaj Violu, jestem u ciebie pierwszy raz - nie znałam twojego ogrodu i twojego watku. Troszke nadrobiłam, obrazkowym pismem przeleciałam i juz wiem conieco.
Masz piekne amrowce ( wszystkie 3) - to moje marzenie niezrealizowane do dzis ze względu na mały areał, masz ślicznie wybarwionego klonika - kocham klony, masz brzozy - kolejne moje marzenie, masz duzo zapału i przemyslany plan działania...i duzy ogród z wielkim potencjałem
Bedzie pieknie, ja to wiem

Co do rózy ascot o która pytałaś u mnie - to mam ja drugi sezon, spełniła moje oczekiwania w 100%. Ma bardzo energetyczny purpurowy kolor, nie łapią sie jej choroby jak np innej mojej równie pieknej rózy - ingrid bergman,która o tej porze roku jest kompletnie bezlistna. W Ascot kształt kwiatu tez mi odpowiada na każdym etapie rozwoju bo nie robi sie z niej taka jak ja to mówie brzydka "kapusta", nawet rozwinięty kwiat pozostaje zwarty. Do tego pachnie mocno. Same plusy
Posadziłam ją w duzym tłoku, ma u mnie zdecydowanie za mało słonca więc problem przypalania kwiatów mnie ominał, troche przeświatliłam okoliczne rosliny żeby dac jej pole do popisu ale ona i tak sobie poradziła i wystrzeliła pod koniec sezonu wielkim biczem, tak ze 150 cm z wieloma kwiatami, wyższym niż ocieniająca ją obok i zasłaniająca wierzba hakuro. Musiałam ją podeprzec taką metalowa ważką z tego powodu. Nadal kwitnie i wygląda ładnie. Wymaga jednak chyba odrobiny ocienienia, Makasia pisała u mnie że jej była przypalana przez słonce i musiała ją przesadzic. Podsadż ją u siebie chociazby jakąś wysoką trawą która troche jej da wytchnienia latem, jakimś miskantem morning light czy rozplenicą i będzie ok.

Ale mi wywód długasny wyszedł.... nie wiem tylko czy pomocny
Pozdrawiam i zaznaczam wątek !
Jagodaa 18:16, 15 paź 2014

Śliczne masz te okoliczne kolory!
Viola 19:07, 15 paź 2014

Margarete napisał(a)
Witaj Violu, jestem u ciebie pierwszy raz - nie znałam twojego ogrodu i twojego watku. Troszke nadrobiłam, obrazkowym pismem przeleciałam i juz wiem conieco.
Masz piekne amrowce ( wszystkie 3) - to moje marzenie niezrealizowane do dzis ze względu na mały areał, masz ślicznie wybarwionego klonika - kocham klony, masz brzozy - kolejne moje marzenie, masz duzo zapału i przemyslany plan działania...i duzy ogród z wielkim potencjałem
Bedzie pieknie, ja to wiem

Co do rózy ascot o która pytałaś u mnie - to mam ja drugi sezon, spełniła moje oczekiwania w 100%. Ma bardzo energetyczny purpurowy kolor, nie łapią sie jej choroby jak np innej mojej równie pieknej rózy - ingrid bergman,która o tej porze roku jest kompletnie bezlistna. W Ascot kształt kwiatu tez mi odpowiada na każdym etapie rozwoju bo nie robi sie z niej taka jak ja to mówie brzydka "kapusta", nawet rozwinięty kwiat pozostaje zwarty. Do tego pachnie mocno. Same plusy
Posadziłam ją w duzym tłoku, ma u mnie zdecydowanie za mało słonca więc problem przypalania kwiatów mnie ominał, troche przeświatliłam okoliczne rosliny żeby dac jej pole do popisu ale ona i tak sobie poradziła i wystrzeliła pod koniec sezonu wielkim biczem, tak ze 150 cm z wieloma kwiatami, wyższym niż ocieniająca ją obok i zasłaniająca wierzba hakuro. Musiałam ją podeprzec taką metalowa ważką z tego powodu. Nadal kwitnie i wygląda ładnie. Wymaga jednak chyba odrobiny ocienienia, Makasia pisała u mnie że jej była przypalana przez słonce i musiała ją przesadzic. Podsadż ją u siebie chociazby jakąś wysoką trawą która troche jej da wytchnienia latem, jakimś miskantem morning light czy rozplenicą i będzie ok.

Ale mi wywód długasny wyszedł.... nie wiem tylko czy pomocny
Pozdrawiam i zaznaczam wątek !

Małgosiu, bardzo dziękuję za wizytę i porady dotyczące Ascot. Jest to róża, która jest dla mnie ideałem (jeśli chodzi o kolor, kształt kwiatu i kolor liści). Bardzo chcę ją mieć. Muszę więc zadbać o jakieś nasadzenia, które dadzą jej troszkę cienia. Nie będę jej w takim razie kupować teraz, bo po pierwsze boję się, że źle posadzona (nie mam doświadczenia) nie przeżyje zimy, no i po za tym mam jeszcze niewiele roślin, które mogłyby ją przysłonić. Mam jednego miskanta Morning Light - na 100% kupię na wiosnę jeszcze kilka i wtedy wkomponuję Ascot. Przejrzę dokładnie Twój wątek, nacieszę oczy pięknymi widokami. Pozdrawiam
Viola 19:09, 15 paź 2014

Jagodaa napisał(a)
Śliczne masz te okoliczne kolory!

Jagódko, a Ty masz śliczne brzózki Tyle się nad nimi zastanawiałaś i bardzo ładne kupiłaś. Szybko urosną
Viola 19:14, 15 paź 2014

Toszka napisał(a)
Młode pokolenie "domne"i bezdomne grasuje na całego
Piękne widoki

Dzisiaj popatrzyłam w zakątki - są i te duże bezdomne i nowe pokolenie tez znalazłam Nawet łażą po trawie i do miski kociej zaglądają. Okropność Wczoraj omyłkowo przyniosłam jednego do domu
Jagodaa 20:46, 17 paź 2014

U mnie pod doniczkami w przechowalniku było pełno młodego pokolenia .
Toszka 21:44, 17 paź 2014

To teraz własnie, z myślą o przyszłym sezonie trzeba niebieskie granulki sypnąć...to przyszła armia, na przyszły sezon szykuje się do ataku na nasze ogrody
U mnie nawet rodki zaczęły podżerać wspinając się po liściach host, które to były (zmieniły lokalizację własnie na dniach) rosły w stopach... a ja juz podejrzewałam opuchlaki....
Viola 22:51, 17 paź 2014

Toszka napisał(a)
To teraz własnie, z myślą o przyszłym sezonie trzeba niebieskie granulki sypnąć...to przyszła armia, na przyszły sezon szykuje się do ataku na nasze ogrody
U mnie nawet rodki zaczęły podżerać wspinając się po liściach host, które to były (zmieniły lokalizację własnie na dniach) rosły w stopach... a ja juz podejrzewałam opuchlaki....

To one przezimują ???!!!
Viola 22:51, 17 paź 2014

Jagodaa napisał(a)
U mnie pod doniczkami w przechowalniku było pełno młodego pokolenia .

U mnie tez