Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Glina i zielsko 21:34, 04 sie 2024

Do góry
Marcin Ja mam w tym kamieniu koreankę , berberysy, daniki. I inne iglaki oraz katalpe.
Miałam odsunięte kamienie i rośliny podsypane korą. Podrosły i zasłoniły te korę.
Rosną zdrowo. Mam pod tym kamieniem agro.

Przy szmaragdowym żywopłocie mam rabate z kora. To tu gdzie hortki.

To jedyne miejsce w moim ogrodzie gdzie jako tako rośnie hakone. Choć tu mam gline że garki można lepić. Dołki im szykowałam.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:33, 04 sie 2024

Do góry
W łące się wczoraj po deszczu odsłoniły

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:31, 04 sie 2024

Do góry
Remontowo z wczorajszego dnia
Opanowanie drzwiczki rewizyjne

I wentylacja pod montaż kratki

Na razie styropian robi za formę do otworu
Potem Em szlifował deski na ogrodzenie, a ja malowałam
Ogród z koniczynką 21:30, 04 sie 2024

Do góry

Ogród z koniczynką 21:26, 04 sie 2024

Do góry

30 arów wietrznej pustyni 21:25, 04 sie 2024

Do góry
I próba policzenia ile sadzonek jeżowek potrzeba..juz widzę,że jedną 'trójkę' brązowych doniczek (symbol niższej jeżówki) usunę. Choć i tak chyba za gęsto, nie? Kubeczki jogurtowe to stipa Pony, bo oprócz sztywnych jeżowek i seslerii potrzebuję żeby tu sie coś ruszało, choć ostmicy chyba wlasnie przeplotę spontanicznie.Generalnie myslalam tu o 3 odmianach jeżówki-nie za dużo?
Kraina spełnionych marzeń 21:25, 04 sie 2024

Do góry

Piękne masz. Rabaty takie duże i długie a wymuskane na cacy.

Tu mi się podoba najbardziej a cała reszta też.
Te słabsze hortensje możesz zasilić nawozem z Substrala -magiczna siła - nawóz interwencyjny.

Też mam takie jedne sadzone jesienią. Liczę że się ogarną na drugi rok. Bede je jeszcze zasilać bo wcześniej nie miałam czasu.

Lubię patrzeć na szerokie kadry Twojego ogrodu.

Ogród z koniczynką 21:22, 04 sie 2024

Do góry
Okienko zatopione w kwiatach...
Ogród z koniczynką 21:20, 04 sie 2024

Do góry
Trzmielinowa obwódka koniczynki zaczyna być widoczna...
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:18, 04 sie 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Ludziska, to White Lady/Pink Lady czy znacie jeszcze może inne hortensje z takimi kwiatostanami?

Confetti ma taki kwiatostan
Jutro sprawdzę czy ma poszarpane płatki
Ogród z koniczynką 21:17, 04 sie 2024

Do góry

rabata z kotwicą widziana z góry...

a tu z dołu
30 arów wietrznej pustyni 21:15, 04 sie 2024

Do góry
JoanNa napisał(a)
Wczorajsze ogarnianie rabatki przy kotłowni. Zimozielone- niezmiennie cisy w kulki (okazuje się, że takie w ogóle nie przycięte sadzonki są o 25zl tansze niż te ktore kupiłam na rondo, także jupii). Za nimi od lewej strony chcę dać perovskię + w jej nogach niskie pysznogłówki, które bedą z przemeblowania z rabaty wjazdowej. W prawym końcu chcemy coś wyższego co zaslaniałoby schody do kotłowni-najlepiej gdyby było zimozielone. Pierwszy wybor oczywiście padl na cis-moze ciety w stożek? Przewinąl sie też świerk biały Conica, bo mówię trochę inna faktura i inny odcień zieleni, bo może za dużo tych cisów-ale zanim świerk ùrośnie żeby to przysłonić, to pewnie z 5razy bym go przesadzilaPotem zaczęlismy mocno rozważać berberys Erecta, aż olśniło mnie że on zrzuci liście..choć na O.znalazłam piekne jesienne zdjecia tej Erecty. W akcie desperacji moje myśli powędrowały w kierubku ostrokrzewu Meservy, ale tu ekspozycja poludniowa, więc pewnie by się tu nie udał, choćbym mu glebę wymościła najlepiej jak się da...eh, i utknelam.
A między cisami a tym czymś co ma zaslonić wejście wymyśliłam że może dalabym jednego z dereni Sibirica, żeby trochę liści tu dać i zimą czerwone gałązki..takie lużne myśli.

Machonie są zimozielone.
30 arów wietrznej pustyni 21:14, 04 sie 2024

Do góry
A znacie seslerię Nitida? normalnie chyba będzie ulubienicą po jesiennej. Ma piękny chłodny kolor (nie umiem tego oddać zdjeciem) i źdźbła wydają się być bardziej mięsiste niz u jesiennej-choc to złudzenie optyczne. Tu sadzonki kupione w promo za grosze jako totalne niedobitki rok temu-fajnie się rozrastają.

Ogród z koniczynką 21:14, 04 sie 2024

Do góry
Trochę świeżych fotek...
Kraina spełnionych marzeń 21:13, 04 sie 2024

Do góry
MagdaLenka napisał(a)

25 lat temu w innym moim ogrodzie miałam petunie i surfinie sadzone do gruntu, wspaniale rosły i kwitły. Nie było wtedy tylu ślimaków. Gdyby ich nie konsumowały to może warte powtórzenia w przyszłym sezonie. Jak u Ciebie ze ślimakami?
Kraina spełnionych marzeń 21:10, 04 sie 2024

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Podsadziłam kasztanowca bergrnią. Pod wszystkie duże drzewa pójdzie bergenia.

Dosadziłam też bodziszka krwistego striatum pod tujami przy bramie.

Bergenie lubią wilgotno, nie będą tam mdlały pod dużymi drzewami?
30 arów wietrznej pustyni 21:10, 04 sie 2024

Do góry
Wczorajsze ogarnianie rabatki przy kotłowni. Zimozielone- niezmiennie cisy w kulki (okazuje się, że takie w ogóle nie przycięte sadzonki są o 25zl tansze niż te ktore kupiłam na rondo, także jupii). Za nimi od lewej strony chcę dać perovskię + w jej nogach niskie pysznogłówki, które bedą z przemeblowania z rabaty wjazdowej. W prawym końcu chcemy coś wyższego co zaslaniałoby schody do kotłowni-najlepiej gdyby było zimozielone. Pierwszy wybor oczywiście padl na cis-moze ciety w stożek? Przewinąl sie też świerk biały Conica, bo mówię trochę inna faktura i inny odcień zieleni, bo może za dużo tych cisów-ale zanim świerk ùrośnie żeby to przysłonić, to pewnie z 5razy bym go przesadzila. Potem zaczęlismy mocno rozważać berberys Erecta, aż olśniło mnie że on zrzuci liście..choć na O.znalazłam piekne jesienne zdjecia tej Erecty. W akcie desperacji moje myśli powędrowały w kierunku ostrokrzewu Meservy, ale tu ekspozycja poludniowa, więc pewnie by się tu nie udał, choćbym mu glebę wymościła najlepiej jak się da...eh, i utknelam.
A między cisami a tym czymś co ma zaslonić wejście wymyśliłam że może dalabym jednego z dereni Sibirica, żeby trochę liści tu dać i zimą czerwone gałązki..takie luźne myśli.

Kraina spełnionych marzeń 20:46, 04 sie 2024

Do góry

Philovita ma około 1,5m wysokości i mnóstwo koralików.

Magda te pomidorki to moje odkrycie, na przyszły rok muszę posadzić. próbowałam u Ani bardzo mi i córce smakują.

Jeszcze masz dużo miejsca na chciejstwa, powstają fajne rabaty.
Ptasi gaj 20:36, 04 sie 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Rośnie u mnie taka ciekawostka nie miałam nie sądziłam co to za roślina. Teraz zimy nie mroźne może z jakiejś pestki z kompostu wyrosła.

Kwiat ok 10 cm. Roślina wysoka 80 cm, liście dl. ok 20 cm szer ok 10 cm

Szkarłatka amerykańska?
Wizytówka - Milunia w ogrodzie z widokiem na rozlewisko 20:35, 04 sie 2024

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies