Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:04, 11 lut 2013

Do góry
Mariusz napisał(a)
Jak miło patrzeć gdy ktoś jak ty
w szczęściu, radości spędza swe dni.
Więc precz ze smutkiem niech zginie płacz
w któryś tam roczek jak żabka skacz.

Wszystkiego najlepszego w dniu urodzin

Wierszyk fajny....... będę skakać...
A teraz wytłumacz mi jak to jest, że lilie rosną głęboko, a to białe coś...śliczne, rośnie raczej na płytkim.... I jak zrobić takie cóś śliczne... bo kcem to mieć
Legendy, baśnie, podania... o kwiatach, drzewach, roślinach 22:03, 11 lut 2013

Do góry
Białe lilie- wg mitologi Parandowskiego
--------------------------------------------------------
Herakles - syn Dzeusa i Alkmeny wychowany przez matkę ojczyma Amfitriona. Jako niemowlę został zabrany do nieba, gdzie ojciec położył go przy piersi śpiącej Hery, aby dać mu nieśmiertelność. Hera jednak obudziła się i znienawidziła chłopca, a krople mleka które jej spadły stworzyły Drogę Mleczną na niebie i białe lilie na Ziemi.
---------------
Lilie wplecione były we włosy muz i zdobiły płaszcz Zeusa.
Dla Rzymian lilia symbolizowała nadzieję, kwiat ten poświęcali Junonie.

Od wieków lilia była oznaką godności królów i symbolem niewinności.
Lilie w heraldyce oznaczają niewinność, jak też: światło, piękno, chwałę.

Lilia symbolizuje królewskość, chwałę, majestat, odrodzenie, wstydliwość, dziewictwo, szczęśliwość, boskie gody, przebaczenie, kuszenie, skruchę, Zmartwychwstanie, zwiastowanie, wiosnę, piękno, wdzięk, miłość, Opatrzność, płodność, pożądanie, piękno kobiece, Księżyc, światło, siwiznę, kłamstwo, pretensjonalność.

W chrześcijaństwie lilia symbolizuje niewinność, Matkę Bożą, czystość, nadzieję. Jest atrybutem Chrystusa, św. Józefa, Franciszka z Asyżu, Antoniego Padewskiego, św. Klary, Katarzyny ze Sieny.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:36, 11 lut 2013

Do góry
Irenko Ty najlepiej znasz swoje lilie, popatrz na te to są martagony http://lilypol.pl/lilie-martagon-c-31.html
Liliowo i kolorowo:) 21:35, 11 lut 2013

Do góry
Witaj!
jaka masa kwiatów - kolorowo, a lilie ładnie wkomponowane - chyba będę miała eksperta od lilii bo od roku dopiero się przekonałam, następnym razem zajrzę po poradę

pozdrawiam
Rododendronowy ogród II. 20:24, 11 lut 2013

Do góry
Witaj Bogdziu, czas nabywać lilie ???
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:38, 11 lut 2013

Do góry
Finka......... dzięki.... pierwsza przybiegłaś... i to z takim cudnym bożykwiatkiem........ co zrobić by urosłą taka piękna kępa.. mój ledwo dycha...

Zbysiu - ależ ognista czerwień... cudny....... a goście już byli....

Gierczusia -

Irenko - oby się spełniło...... i miny nie kwasiło ... lelija ognista jak amarylis Zbysia

Gabrysiu - Tobie też wszystkiego najlepszego

Pszczółka - karmimy wybrane ptaki, a reszta się sama karmi... bo skuteczna w działaniach..... trza się nauczyć bycia krogulcem, bo inaczej jest się tylko wróbelkiem pożartym przez silniejszych... lekcja życia.....

Bogdzia i W - i ja cmokam Was mocno, bardzo mocno i dzięki za info o złotogłowach I za śliczne lilie........ I za życzenia wierszem spisane.....

Eliza3 - (muszę nickami, bo się Ele pomylą...)..... dzięki i nawzajem.... czy to śniedek???? Ładny

Renatko - żółta róża śliczna... ogólnie zauważyłam, że żółty kolor nie jest zbyt popularny w naszych ogrodach... ale ja go lubię

Małgosiu - sama nie wiem czy wolę tę różę (a tak powinien wybrać ogrodomaniak) czy tego przystojniaka Obawiam się, że młody jakby zobaczyło do kogo idzie z życzeniami to by zwał... i tyle bym go widziała

Sebuś - ja już tak na urodziny to się nie cieszę.... jedyny pozytyw, że pod tym pretekstem mogę coś sobie kupić do ogrodu....... dziś padło na martragony...

Teresko - nieprzygotowana i bez kwiatka.... ja ciągle jestem nieprzygotowana, ale to chyba nie o to chodzi

Agatko - oj chciałoby się chciało by Twoje życzenia się spełniły.... a przynajmniej troszkę z tego.. Piękna piwonia..... i taka już dorodna w objętości....

Aniu - dzięki za życzenia..... i za ciekawie przedstawiona różę.... w bańce mydlanej........długo się przyglądałam czy to szklana kula czy bańka ....

Zeta - dzięki za kwiatuchy w moim stylu.. tę werbenke bym z miłą chęcią już wydłubała z tej rabaty.... jutro sieje swoją...... Sebek pisał, że posiał..... a ja mam nasionka od Danusi

Ula - dziękuję Cudna azalia..... jak patrzę na azalie, to mi sie moja przypomina...... taka piękna była i ją załatwiłam...ot ogrodnik do d..y bo nawet trudno nazwać mimo woli

Basiu
- na moja chandrę, to ta wóda z barku wcale nie jest takim głupim pomysłem...... dzięki za piwonię....

Małgośka...... a jak mi nasika do tej konewki to co??????? Albo odpływ wody zatka????? Na drugie jest sposób..będziemy lać zimna wodę I przyznam się że wolałabym go bez tej konewki

Zbysiu - wspólny mianownik dla wszystkich w takim razie dla wszystkich to 3395..a podzielne przez 1, 5 , 7, 679, 485

I moja azalia co jej już nie ma... kwitła pięknie 2 razy w roku

Rododendronowy ogród II. 16:49, 11 lut 2013

Do góry
Tess napisał(a)
A ja nie chciałam lilii w ogrodzie, bo staram się unikać roslin, które trzeba na zimę wykopywać lub chować.
I dopiero u Vivy dowiedziałam się - o, ja gooopia - że są lilie które mogą zimować w gruncie.
Tak to jest - wiedzy nie nabywa się raz na zwasze, trzeba ją aktualizować

Pozdrawiam, Bożenko

Ja tylko takie kupuję. bo tez nie lubie wykopywania , przechowywania i corocznego sadzenia.Pozdrawiam Teresko.
Rododendronowy ogród II. 16:32, 11 lut 2013

Do góry
A ja nie chciałam lilii w ogrodzie, bo staram się unikać roslin, które trzeba na zimę wykopywać lub chować.
I dopiero u Vivy dowiedziałam się - o, ja gooopia - że są lilie które mogą zimować w gruncie.
Tak to jest - wiedzy nie nabywa się raz na zwasze, trzeba ją aktualizować

Pozdrawiam, Bożenko
Liliowo i kolorowo:) 09:33, 11 lut 2013

Do góry
Jak tu kolorowo i przyjemnie
Lilie i liliowce piękne. Posadziłam liliowce w zeszłym roku u siebie, ale coś bidnie dychały
Pozdrawiam serdecznie
Na powitanko - kfiotek.
Nie dodawaj więcej jak 4 zdjęcia naraz, lepiej jest przeglądać
Liliowo i kolorowo:) 09:24, 11 lut 2013

Do góry
Danusiu pięknie napisałaś o Twoim ogrodzie. Tyle barw jest a lilie cudne.
Liliowo i kolorowo:) 09:07, 11 lut 2013

Do góry
Masz jak w bajce, kolorowo i kwiatowo, piękne lilie i liliowce, dobrze że nabrałaś odwagi, bo jak można nie pokazywać takiego ogrodu- wszyscy mają uśmiech od razu na twarzy po tych zdjęciach
Lilie - Lilium 22:35, 10 lut 2013

Do góry
Ymma napisał(a)
czy macie może w swoich ogrodach lilie drzewiaste? zachorowałam na odmianę Pretty Women, ale widziałam tylko na zdjęciach oraz w ofertach sklepów internetowych i nie jestem pewna czy naprawdę warto ?

To nie jest drzewiasta tylko orienpet, jest to krzyżówka lilii trąbkowych z orientalnymi, może dorastać do 2 m, możesz kupić ale w pierwszym roku na pewno nie będzie taka wysoka, no i ładnie pachną
Liliowo i kolorowo:) 22:22, 10 lut 2013

Do góry
Lilie przepiękne pozdrawiam
Witam tulipanem

Liliowo i kolorowo:) 21:17, 10 lut 2013

Do góry
...lilie piękne....i kolorowo...aż nie mogę się doczekać wiosny...rozbudzasz pragnienie ciepełka...pozdrawiam.
Liliowo i kolorowo:) 19:34, 10 lut 2013

Do góry
...przybiegłam się przywitać....pokaż swoje lilie...też bardzo je lubię...pozdrawiam serdecznie.
Liliowo i kolorowo:) 19:03, 10 lut 2013

Do góry
Witam wszystkich bardzo serdecznie!: znam Was i Wasze piękne ogrody bo od dłuższego czasu czytam forum ale nie miałam odwagi pokazac swojego ogrodu. Kocham kwiaty .Ogród to moja pasja a zarazem oaza ciszy i spokoju po pracy zawodowej. Ogród tworzę sama, czasami pomaga mi koleżanka. Początkowo był to ogród warzywny i sad i zajmował się nim mój ojciec , ktory sadził astry i mieczyki i ale ja zawsze wiedziałam , że kiedyś stworzę z tego miejsca ogród taki z kwitnąymi krzewami i kwiatami taki jak "zaczarowany ogród" do którego jeszcze dużo mu brakuje. Mój ogród nie jest taki ani symetryczny ani pod "kancik" ale jest taki "Mój" a praca w nim daje mi tyle radości , wyciszenia od codziennych problemów i tak tworzę sobie tą przestrzeń jak obraz , który się mieni w innych barwach gdy świeci słonko a w innych gdy pada deszcz. Fascynują mnie kwiaty i uwielbiam kazdego dnia obserwować jak rosną , tworzą się pączki i rozkwitają przecudne kwiaty "Cud natury" o które nalezy dbać by były piękne .Gdy niszczy je mróz , wiatr czy grad to cierpię razem z nimi. Może za dużo jest w tym ogrodzie barw, coś zle posadziłam a czasami też nie wiem co w nim zmienić czy poprawić by było ładniej więc chętnie skorzystam z rad. Moja przestrzeń to prawie 2000m2 i musiałam dosadzać w ogród , który już był a to nie jest łatwe. Od dwóh lat pokochałam lilie i mam ich już ze 120 i zapewne w tym roku posadze kolejne.
Rododendronowy ogród II. 11:49, 10 lut 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Rumianki, chabry, piwonie, lilie - kolorowo, słodko, tęsknie... Też się pocieszam, że już niedługo, choć śniegu po kolana i właśnie widzę że znowu sypie.

Gabrysiu a Ty masz martagony? , one tak do Ciebie pasują.Przy okazji pokażę swoje bo w swoim watku nie pokazywałam.

Masz dużo pięknych roślin w ogrodzie i ich nie pokazujesz... nagana na piśmie........... i by mi to ostatni raz....
Tfu, trfu, na psa urok....cudne są
Lilie - Lilium 22:18, 09 lut 2013

Do góry
czy macie może w swoich ogrodach lilie drzewiaste? zachorowałam na odmianę Pretty Women, ale widziałam tylko na zdjęciach oraz w ofertach sklepów internetowych i nie jestem pewna czy naprawdę warto ?
Ogród biały 20:59, 09 lut 2013

Do góry
jeżówki purpurowe ALBA

krokusy_Jeanne d`Arc

lewizja

lilie

Rododendronowy ogród II. 20:06, 09 lut 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Rumianki, chabry, piwonie, lilie - kolorowo, słodko, tęsknie... Też się pocieszam, że już niedługo, choć śniegu po kolana i właśnie widzę że znowu sypie.

Gabrysiu a Ty masz martagony? , one tak do Ciebie pasują.Przy okazji pokażę swoje bo w swoim watku nie pokazywałam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies