Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Liliowiec - Hemerocallis 14:33, 13 lip 2013

Do góry
Divine Comedy

Mystery Man

Lullaby Baby

Magic Lake

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:31, 13 lip 2013

Do góry
Gdyby nie ta okropna deszczowa pogoda miałbym dzisiaj piękne kwitnienie liliowców, a tak połowa się nie otwarła do końca i częśc zdąrzyła namoknąć, ale kilka udało się uwiecznić Fotki robione na szybko w deszcze i troszke mało ostre.

Divine Comedy

Mystery Man na żywo ma więcej kolorków.

Lullaby Baby

Magic Lake mój faworyt. Jestem nim zachwycony, zdjęcie nie oddaje nawet 10% jego pięknej kolorystyki, jest sporo jaśniejszy. Wielki kwiat z ładną falbanką

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:22, 13 lip 2013

Do góry
Piękne liliowce. Juka w takim szpalerku świetnie się prezentuje
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:40, 12 lip 2013

Do góry
Pokaże troszke porównań kiedyś i dziś. Znalazłem kilka starszych zdjęć.
Tak było ok 5-6 lat temu gdy powstała moja pierwsza rabata, mój debiut stworzony z tego co rodzice dostarczyli. Widać w tle jak jodła kalifornijska urosła.

Teraz jest tak i niestety patrząc na to zdjęcie dochodze do wniosku: tragiczny busz. Nie podoba mi się, a szkoda mi wyrywać tych krzewów, a w szczególności żóltego jałowca, który był moim pierwszym kupionym krzewem. NIestety teraz zrobiło się w nim nieatrakcyjne gniazdo i jak tak dalej pójdzie będzie musiał się ze mną porzegnać.

W sumie to mam pewną koncepcje. Z części rabaty za berebrysem jestem zadowolony tylko ten początek za Rh jest przydki. Berberys muszę wyciąć w kule (to będzie kłujące zadanie ) Jałowca chyba będe się musiał pozbyć i posadzić jakąś kulke na niewysokim pniu i pod nóżke coś kolorowego. Niestety jak się zdecyduje na kulke to będę musiał na nią troszke poczekać bo teraz czeka mnie zamawianie nowych liliowców, których na pewno sobie nie odmówie.

Tak się napatrzyłem na wasze piękne zaplanowane rabaty, że wstyd mi pokazywać moje, które nie trzymają się żadnych zasad. Powsadzane wszystko tam gdzie jest miejsce. No, ale gruntwnych zmian robić nie będę za dużo pracy włożyłem w to co jest obecnie. Będę się tylko starał doprowadzić wszystko do takiego stanu, aby przynajmniej ja byłem zadowolony.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:24, 12 lip 2013

Do góry
Dzieki Filip

Franco bardzo lubie swoje roślinki i staram się aby miały się jak najlepiej.
Zimozielony ogród przy białym domu 21:16, 12 lip 2013

Do góry
Danusiu chylę czoła za stworzenie tak pięknego ogrodu.
Jestem zachwycony pod każdym względem w sumie to brak mi słów.
W szklanej kuli się wręcz zakochałem, ale coś czuje, że pozbycie się moich roślin z ogrodu by nie wystarczyło na zakup takiego cudeńka
Już nie działka - już ogród (u Topoli) 20:57, 12 lip 2013

Do góry
Witam
Świetny stworzyłeś ogród. Pełno kulek, równiutkie żywopłoty. Wszystko w tak krótkim czasie.
Pozdrawiam i będe odwiedzał
Ogród Tosi 20:53, 12 lip 2013

Do góry
Witaj Tosiu
Cały wątek przeczytany i jestem zachwycony tempem prac. Bardzo podoba mi się geometryczna forma rabat. Ilości sadzonych roślin robią wrażenie.
Ja to mam jeszcze pytanko gdzie zamawiałaś takie piękne hortensje bo z tego co wyczytałem kupowałaś przez internet
Ogród z lustrem 20:44, 12 lip 2013

Do góry
Pięknie się wszystko rozrasta co czyni ogród jeszcze bardziej urokliwym.
Coraz bardziej podobają mi się żurawki jednej odmiany w większej ilości. W kolejnym ogrodzie pójde tym tropem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:47, 12 lip 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Dokładnie to 94 odmiany, ale kolejne 10 już niedługo przybędzie tylko nie mam czasu się po nie wybrać.
To już podchodzi troszke pod chorobe , ale każda natępna strasznie mnie cieszy i tym bardziej jeżeli jest to odmiana trudno dostępna
Witam. Wkładasz wiele serca do tego ogrodu a żurawki cudne ja dopiero tworzę małą kolekcję
Ogród to moje hobby 19:15, 12 lip 2013

Do góry
Witam
Już wczoraj jak zobaczyłem twoją wizytówke czekałem na twój wątek, aby pogratulować przepieknego ogrodu.
Widać ogrom pracy i pasji włożonej w stworzenie tego niezywkłego zakątka.
Będe odwiedzał
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:15, 12 lip 2013

Do góry
Polinko dziękuje za odwiedziny. Lilie, tóre do tej pory pokazałem niestety nie pachną, ale te pachnące już niedługo zaleją ogród słodkim zapachem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:13, 12 lip 2013

Do góry
Electra to trudny zawodnik
Miałem z nią te same problemy, w słońcu się paliła. W całkowitym cieniu nie rosła za ładnie.
Dałem jej ostatnią szanse, przesadziłem do nowej ziemi w miejsce gdzie ma słońce przez ok 3 godzinki i jak na razie ma się dobrze, ale rekordzistką wzrostu nie jest.
Niektóre odmiany trzeba przesadzać w inne miejsca do skutku, któreś musi się spodobać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:47, 12 lip 2013

Do góry
Luki napisał(a)

To kilka żółciutkich żurawek na początek
Electra

Witaj Łukaszu.
Przede wszystkim miło Cię widzieć, od razu się robi sympatyczniej

Piszę ws ELECTRY właśnie, jak zobaczyłam tę tutaj to mnię szczena opadła.

Moja to jakiś bubel chyba . Była w słońcu, źle przypalone listki, teraz jest w cieniu zaś listki jakby popalone i w ogóle nie rośnie. NIC A NIC!
Powiedz co robię źle.
Dodam, że inne żurawki mają się znacznie lepiej
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:07, 12 lip 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Lilie masz sliczne i sporo różnych, podziwiam i pozdrawiam.

Teraz kwitna u mnie głównie azjatyckie i tango. Na OT i Orientalne musze jeszcze troszke poczekać.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:05, 12 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Łuasz fajny avatarek!
Ratuj opuchlaki wyżerają mi żurawki... Co robić? Lałam ze trzy tazy Dursabanem ale te potfory nadal się stołują u mnie w ogrodzie. Czy miałeś te białe krewetki u siebie w żurawkach?

Dziękuje bardzo Marzenko

Opuchalki to straszne paskudy, jeszcze ich nie miałem i trzeba odpukać w niemalowane.
Dursban to silny środek i dziwne, że nie pomaga. Może zmień na inny bo jest ich dość dużo.
Czytałem, że chrząszcze opuchalaka żerują w nocy, może wtedy warto wykonać zabieg.
W ostateczności pozostaje chyba wprowadzenie nicieni do gleby, podobno są skuteczne, ale niestety dość drogie i nie wiem jak dokładnie się je stosuje. Z tego co się orientuje w Polsce dostępny jest Larvanem sprzedawany przez firme Koppert. Myśle, że trzeba by tam zadzwonić i dowiedzieć się konkretów.
Mój 4 arowy azyl... 23:51, 11 lip 2013

Do góry
Luki napisał(a)
O świetna stronka, teraz bardzo mi się przyda dziękuje.
No z liliami bawie się już od 6 lat więc troszke się nauczyłem na własnych błędach i niewiedzy.
Jak na razie tylko raz 3 lata temu straciłem 30 cebulek na jednej rabacie przez jakąś dziwną chorobe grzybową, do dzisiaj nie wiem co to było mimo, że reszta lili na innych rabatach miała się bardzo dobrze.

Wszyscy tak się dokształcamy Popełnione błędy uczą, ale czasem bardzo przykre są. Dobrze więc, że można się poradzić lub wyczytać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:28, 11 lip 2013

Do góry
Oj dziękuje bardzo, aż się zarumieniłem
Lilie już na swoim miejscu. Iglaczki to ja lubie, ale te malutkie i szczepione
Lilie - Lilium 23:07, 11 lip 2013

Do góry
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:46, 11 lip 2013

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies