Cześć Luki. Nie będę oryginalny zachwycając się Twoją kolekcją żurawek i liliowców, ale nic innego mi nie pozostaje Super, że tutaj można spotkać osobę z taką pasją do roślin. Ja dopiero zacząłem swoją przygodę z żurawkami. Lilie i liliowce mam od dawna. Lilie mam wsadzone nawet w donicach na tarasie w bloku Będę Ciebie odwiedzał
Witam
Dziękuje bardzo za miłe słowa. Pokaz lili i liliowców będzie dopiero w tym roku bo wiele odmian będzie kwitło po raz pierwszy
A Kalety są na śląsku w powiecie tarnogórskim. W połowie drogi między Katowicami, a Częstochową
Bardzo bardzo dziękuje
Ja mam z kolei odwrotny problem i moje mają za sucho.
Co bym zrobił w sytuacji zbyt mokrego gruntu. Trzeba poszukać miejsca słonecznego dla żurawek i takiego gdzie nie ma zastoisk wody, jeżeli rosną na słońcu i mają mokro to są 'szczęśliwe'. Warto przygotować im odpowiednią mieszanke ziemi. Jeżeli masz gliniaste podłoże to wykopać troszke większy dołek i zmieszać dobrą ziemie ogrodową z piaskiem i w razie możliwości z kompostem tak, aby było przewiewne.
Na słońcu może być problem z żółtymi odmianami i wbrew pozorom niektórymi ciemnymi.
Najlepiej wybrać te lubiąca słońce np. Souther Comfort, Marmalade, Green Spice, Hercules, Sweet Tea, Solar Eclipse, Sashay, Obsidian, Brass Lantern, Cherry Cola, Creme Brule, Apple Crisp, Mahogany, Berry Smothie. To takie, które przychodzą mi na pierwszą myśl.
Aga, Madżenko ziemia schnie wreszcie, roboty więcej niż full... Wszystko buja, a najbardziej chwasty Dwa wieczory topsinowaliśmy z M. cały ogród, przycięłam w końcu ten długaśny nowy żywopłocik bukszpanowy (fotki wieczorem). Muszę pryskać na przędziory, ale tydzień trzeba odczekać. Jak już pogoda się poprawiła, to nie wyrabiam na zakrętach
Buziole dla Was!
Luki niestety masz rację z pstrokacizną elewacji na naszych wsiach, ale cóż - każdy ma tak jak mu się podoba 4 lata temu ten kolor tynku bardzo mi się podobał, dziś - na pewno bym go zmieniła, bynajmniej nie na groszkową zieleń
Idę luknąć do Ciebie
Basiu Rojniki to każdemu polecam i na skalniak i do donic. Ja w manie zbierania żurawek i liliowców wpadłem jak śliwka w kompot, nie umiem się doczekać kiedy zakwitnie mój liliowiec Mystery Man, a wczoraj znalazłem na nim pęd kwiatowy
No Kalety są blisko Cz-wy, a jeszcze bliżej gdy się tam studiuje
Niestety o tym baraku miejsca coś wiem, chce nowe liliowce, a totalnie nie mam gdzie ich posadzić.
Witam wszystkich gości serdecznie dziękuje za tyle miłych słow.
Megi bardzo dziękuje. Tak po cichu powiem, że to chyba zasługa zdjęcia bo sklaniak troszke odsunięty od Rh
Marzenko bardzo dobrze się czuję w takim towarzystwie, a żurawki to moje ulubione rośliny, piekne i bezproblemowe.
Tengel Oj ja też nie ma hortensji tylko mam wielki problem - totalny brak miejsca.
W rojnikach najlepsze jest to, że tak szybko się rozrastają, a jedyne czego nie lubią to nadmiaru wody.
Witaj Haniu.
Tak kolekcjonerem już jestem musze się z tym oswoić
Już się nie przejmuje 'zazdrośnikami' po prostu nie poruszam tego tematu, a właśnie takie miejsce jak Ogrodowisko służy do romowy o mojej pasji
Z tego co zauważyłem najgorzej z nazwami w centrach i sklepach ogrodniczych i małych szkółkach ze 'wszystkim'.
Ja mam na szczęście w pobliżu szkółke, która zajmuje się tylko bylinami i robi to fachowo, a reszte zamawiam przez internet i zawsze najpierw robie sobie liste odmian, a później wyruszam na łowy
Witaj Brysiu.
Pomysł z wątkiem jest na pewno dobry i nad nim pomyśle, ale będe mógł go zrealizować najprędzej w lato bo teraz sesja i praktyki zabierają sporo czasu