Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W kamiennym kręgu od początku 19:30, 29 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj przyszły pierwsze dostawy nowych cebul...jak u ciebie? Nowe? czy wszystko z własnych wykopków? Wiem, że masz do tego cierpliwość.

Danusiu, moje jeszcze nie przyszły
Zamówiłam nowe odmiany, bo nie mogłam się powstrzymać
Jeszcze trochę cierpliwości mam, ale już mnie czasami irytują....bo jak ten Syzyf...sadzę, wykopuję i selekcjonuję
Zobacz ile ich jest

Na samą myśl już mnie ręka boli
W kamiennym kręgu od początku 19:20, 29 wrz 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Posadziłaś już tulipanki, czy dopiero się przymierzasz? Ja swoje w październiku chyba, bo we wrześniu już nie wyrobię. TRzymam kciuki za Twoje aranżacje do podziwiania wiosną. To trzeba mieć wyobraźnię i rentgen w oczach, żeby wiedzieć gdzie co powinno wyrosnąć, jak jeszcze nawet zawiązków nie widać. Jestem z Tobą i niech moc Ciebie nie opuszcza.

Haniu, dziękuję za moc
Tulipanki czekają w przechowalni, posadzę dopiero pod koniec października, bo na rabatach jeszcze kolorowo.
Zawsze muszę przed sadzeniem porządkuję grządki, coś tam trzeba przesadzić, bo nie takie, albo za gęsto
Przygotowałam 6493 cebule tulipanów.
Narcyzy, krokusy, hiacynty, szachownice i szafirki już w siedzą w ziemi.

Za drzwiami do ogrodu... 18:33, 29 wrz 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Aniu pięknie stół udekorowałaś napatrzeć się nie mogę, ale romantico
Klimacik trzymasz w każdym ogrodowym zaułku i te szarłaty
Co to za szałwia, śliczna jest?
Moje "chwastowisko" z nadzieją na piękny ogród 18:30, 29 wrz 2020

Do góry
No i posadziłam

Skoro nikt nie chciał pomóc

Najwyżej za jakiś czas znowu będę zmieniać

Teraz czekam na dostawę róż!

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 18:23, 29 wrz 2020

Do góry
Danusiu,

Zostanę przy propozycji śliw wiśniowych. W zasadzie do wymiany pójdzie 6 żywotników.
W miejsce 3 i przesuniętych młodych żywotników pójdą 2 śliwy.

Czy sądzisz że w miejscu pozostałych zaznaczonych w szpalerze na czerwono, można powtórzyć drzewa liściaste?

Co 3 tuje wypada stary "okaz" i zostaje puste miejsce. Jest więc 3 puste miejsca w tym pierwsze po największe.

Czy hortensje np Vanilla Fraise lub Limelight to dobre towarzystwo na wysokości pni śliw?

dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam!
Ewa

?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:21, 29 wrz 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Mój ogród w nocy . Widoczki z tarasu.

Kasiu ,

jak romantycznie
Zieleń, drewno i antracyt 18:12, 29 wrz 2020

Do góry
Asia, spisałam nazwę z tego co było na tabliczce w szkółce Na zdjęciu tabliczki aster jest bardziej malinowy, takiego potrzebowałam, ale w ostateczności ten też może być
Czy len się wysieje? Liczę na to że tak, w końcu kupiłam go w formie nasion Jak chcesz, to w ramach podziękowań za nasiona przegorzanu wyślę Ci nasiona lnu
Teraz czekam jeszcze na kwiaty tegorocznych zakupów astrowych z Gardenii i na Sarah Ballard. Ciekawe czy znowu będzie jakaś pomyłka.

Ogród Cioci cz. 3 17:51, 29 wrz 2020

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Gosiu ale pięknie u Ciebie z hortkami

Dzięki Basiu
Przerwa na kawę... 17:17, 29 wrz 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Ambrowiec Rotundiloba z bliska. Miłego dnia

Iwonka ,

jakie ładne przebarwienie jesienne
W Dolinie Muminków 16:55, 29 wrz 2020

Do góry
No niestety Aganiu jesienią wszyscy rolnicy palą łęty po wykopkach ziemniaków. Okolice u Nas fajne i sąsiedzi mieszkają daleko

Zieleń, drewno i antracyt 16:40, 29 wrz 2020

Do góry
anka_ napisał(a)
Zuzanno co to za odmiana niskich astrów ( w prawym dolnym rogu)?

Len cudownie wygląda z tymi kuleczkami.

To miał być nowobelgijski Jenny, ale chyba za mało w nim czerwieni.
Ogród bez reguł 16:17, 29 wrz 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Mokra cienista - lśniąca zieleń

Faktycznie kopytnika masz tu dużo On zanika na zimę?
Wzgórze chaosu 15:48, 29 wrz 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Przeczytałam.

Można dać tu i ówdzie na tej szerokiej więcej gracków i te cisy w półkolu ładnie wydzielą przestrzeń. Zegar, ławka to są zawsze dobre klasyczne pomysły. I jeszcze wracam czytać; dobrze, że miłorząb tam rośnie, jednak. Bo ładny jest.

Ależ mnie poniosło z tym pisaniem

Na szerokiej przybędą kulki cisowe, gracki już nie wejdą. Może to i dobrze, coraz bardziej boję się tych "potworów", za szybko rosną.
Wydawało mi się, że nowa rabata jest ogromna. Tymczasem podczas sadzenia wolne miejsca tak szybko znikały...

Na zegar i ławkę odkładam, mało mam dodatków, więc jeśli już to niech będą na lata. Chronos ma piękne wyroby, Teak meble też sprawdzają się w różnych przestrzeniach publicznych. Myślę, że to będzie dobry wybór.

Miłorząb jest jednym z najpiękniejszych drzew. Prawdziwy terminator. Masz u siebie, myślę, że potwierdzasz. Żadne z moich drzew nie rośnie tak zdrowo jak to.
Jedyny minus to błąd przy sadzeniu. Wszystko za oknem mi już zasłania. Będę próbowała z przesadzeniem. Tak na raty, na jesień podkopię jedną stronę.

Pszczelarnia napisał(a)
Do tych haconek na rondzie pod świerkami można dołożyć połacie kopytnika. Będzie tak płasko momentami i on ładnie podkreśla wszystko. I jest terminatorem roślinnym w takich miejscach.

Ogrom prac i działań!

W tym sezonie nieco zwolniłam, może to i dobrze, pomysły się uleżą
Kopytnika nie znałam, śliczny ma odcień zieleni. Ładnie wyglądałby od strony stolika i brzóz. Wprowadziłby nieco leśnego klimatu.
Zieleń, drewno i antracyt 15:17, 29 wrz 2020

Do góry
Zuzanno co to za odmiana niskich astrów ( w prawym dolnym rogu)?

Len cudownie wygląda z tymi kuleczkami.
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 15:14, 29 wrz 2020

Do góry
Jak sądzicie, czy moja rozplenica Black Beauty nie jest za gęsto posadzona co 40cm?
Posadzona została pod koniec czerwca. Dziś zauważyłam, że zakwitła Ale naliczyłam zaledwie 4 kłoski:

Ogród placem zabaw dla synka 13:56, 29 wrz 2020

Do góry
Mateusz_88 napisał(a)

Teraz już mam więcej czasu, także poświęcę go na lekturę i przeanalizowanie wielu ogrodów, w tym oczywiście Twojego

Akurat mój ogród to najmniej wart oglądania i to nie jest fałszywa skromność

Mateusz_88 napisał(a)
Nawóz w postaci obornika rozsypalem na całym pasie. Na niego dałem drobną korę. Zostało mi jeszcze posypać piaskiem, a później przekopać widłami. Mączkę bazaltową zakupię i spróbuję wysypać w okresie zimowym na warstwę śniegu, ponoć lepiej się wchłania

nie wiem, czy Ci się nie pomyliło z dolomitem.
dolomit zimą się rozsypuje, a mączkę się przekopuje z ziemią (chyba że rozsypujesz przeciwko ślimakom). mączka się nie rozpuszcza w wodzie i nie wymywa wgłąb ziemi. Przynajmniej Toszka zawsze tak tłumaczyła.

Mateusz_88 napisał(a)

Ogród planuję wykonać w stylu nowoczesnym. Na pasie widziałbym kilka małych drzewek liściastych, szczepionych, a między nimi bukszpany, berberysy, żurawki

masz tam mało miejsca. trzeba kupić wysoko szczepione, żeby nie zawadzać głową o gałęzie, i zapytać sąsiada o opinię
opcja tania, to byłyby niezawodne wiśnie umbraculifery i kanzany
opracja droga to byłyby ambrowce gumball, tulipanowce edward gursztyn lub dąbki green dwarf.

Mateusz_88 napisał(a)
Jak dam radę w tym roku zajmę się jeszcze zagospodarowaniem rabatek przed domem.

Katalpy ładnie się przyjęły, ale wierzba iwa niestety nie dała rady i będę musiał na wiosnę zasadzić nowe drzewko. Trawa zapowiadała się obiecująco, ale niestety nie podpasowal jej czarnoziem i będę musiał zmienić mieszankę i zagęścić ją. Zostają mi tylko do zaprojektowania dwie rabaty wokół katalp.
Czy macie może pomysły co tam warto byłoby posadzić? Może żurawki ładnie by się komponowały?

Powtórzę się.
Zlikwidowałabym te kółka, które niewygodnie jest obkaszać.
Zrobiłabym pod drzewami jedną, prostą rabatę (tak, żurawki będą dobrze wyglądały, można je połączyć z jakimiś trawami).
Tu narazie jest ściernisko... 13:55, 29 wrz 2020

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Koronkowa robota czyli trąbki dzwonka irlandzkiego.
Basiu, ależ to cudo Normalnie chyba sobie w przyszłym roku wysieję Aż żal, że to jednoroczne.
Rabata świecznicowa - super Ale będziesz miała zapachy
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 13:50, 29 wrz 2020

Do góry
Myślę że parę dni i będzie chodzić!

Powoli wstaje i się zatacza, zobaczyła kota i na dwóch nogach za nim pognała... Po żwirze... Masakra.

W międzyczasie kupiłam parę drzew

Kupiłam sobie judaszowca, grujecznika, kasztan jadalny, glediczję, dwie hortki i dwa rdesty
Pachnący ambrą 13:12, 29 wrz 2020

Do góry
Rudolfina napisał(a)

Czyli tak: za hortensje dojdą miskanty ( tam jest ponad 1 m do tuji, powinny sie zmieścić), przed róże, potem stipa z szałwią, rozplenice i lawenda.

Czy za orzechem też dać ML czy mogłabym tam wrzucić Memory? A przed orzecha i z boku berberys admiration? I jeszcze bym chciała berberysa red carpet, tak ze 3 sztuki przed studzienką, żeby ją zakryć. Dajcie znać jak za bardzo kombinuję

Nie dawałabym ML za hortensjami ..mówisz że jest 1m między nimi a tujami ..to mało .Hortki i Miskanty naprawdę szybko rosną i będzie ścisk do tego płytki system korzeniowy tuj .Rośliny będą się męczyć .Ewentualne wyjście to przesunąć hortki o 1m do przodu i wtedy na mijankę posadzić ML

Podoba mi się pomysł z berberysem przy studzience

Memory rośnie olbrzymi i do tego lubi się pokładać ..czy on tam się zmieści ?
W kamiennym kręgu od początku 13:02, 29 wrz 2020

Do góry
GorAna napisał(a)

Miłego dnia dla Wszystkich gości

Piękne widoki Aneczko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies