Danusiu, moje jeszcze nie przyszły
Zamówiłam nowe odmiany, bo nie mogłam się powstrzymać
Jeszcze trochę cierpliwości mam, ale już mnie czasami irytują....bo jak ten Syzyf...sadzę, wykopuję i selekcjonuję
Zobacz ile ich jest
Haniu, dziękuję za moc
Tulipanki czekają w przechowalni, posadzę dopiero pod koniec października, bo na rabatach jeszcze kolorowo.
Zawsze muszę przed sadzeniem porządkuję grządki, coś tam trzeba przesadzić, bo nie takie, albo za gęsto
Przygotowałam 6493 cebule tulipanów.
Narcyzy, krokusy, hiacynty, szachownice i szafirki już w siedzą w ziemi.
Aniu pięknie stół udekorowałaś napatrzeć się nie mogę, ale romantico
Klimacik trzymasz w każdym ogrodowym zaułku i te szarłaty
Co to za szałwia, śliczna jest?
Asia, spisałam nazwę z tego co było na tabliczce w szkółce Na zdjęciu tabliczki aster jest bardziej malinowy, takiego potrzebowałam, ale w ostateczności ten też może być
Czy len się wysieje? Liczę na to że tak, w końcu kupiłam go w formie nasion Jak chcesz, to w ramach podziękowań za nasiona przegorzanu wyślę Ci nasiona lnu
Teraz czekam jeszcze na kwiaty tegorocznych zakupów astrowych z Gardenii i na Sarah Ballard. Ciekawe czy znowu będzie jakaś pomyłka.
Na szerokiej przybędą kulki cisowe, gracki już nie wejdą. Może to i dobrze, coraz bardziej boję się tych "potworów", za szybko rosną.
Wydawało mi się, że nowa rabata jest ogromna. Tymczasem podczas sadzenia wolne miejsca tak szybko znikały...
Na zegar i ławkę odkładam, mało mam dodatków, więc jeśli już to niech będą na lata. Chronos ma piękne wyroby, Teak meble też sprawdzają się w różnych przestrzeniach publicznych. Myślę, że to będzie dobry wybór.
Miłorząb jest jednym z najpiękniejszych drzew. Prawdziwy terminator. Masz u siebie, myślę, że potwierdzasz. Żadne z moich drzew nie rośnie tak zdrowo jak to.
Jedyny minus to błąd przy sadzeniu. Wszystko za oknem mi już zasłania. Będę próbowała z przesadzeniem. Tak na raty, na jesień podkopię jedną stronę.
W tym sezonie nieco zwolniłam, może to i dobrze, pomysły się uleżą
Kopytnika nie znałam, śliczny ma odcień zieleni. Ładnie wyglądałby od strony stolika i brzóz. Wprowadziłby nieco leśnego klimatu.
Jak sądzicie, czy moja rozplenica Black Beauty nie jest za gęsto posadzona co 40cm?
Posadzona została pod koniec czerwca. Dziś zauważyłam, że zakwitła Ale naliczyłam zaledwie 4 kłoski:
Akurat mój ogród to najmniej wart oglądania i to nie jest fałszywa skromność
nie wiem, czy Ci się nie pomyliło z dolomitem.
dolomit zimą się rozsypuje, a mączkę się przekopuje z ziemią (chyba że rozsypujesz przeciwko ślimakom). mączka się nie rozpuszcza w wodzie i nie wymywa wgłąb ziemi. Przynajmniej Toszka zawsze tak tłumaczyła.
masz tam mało miejsca. trzeba kupić wysoko szczepione, żeby nie zawadzać głową o gałęzie, i zapytać sąsiada o opinię
opcja tania, to byłyby niezawodne wiśnie umbraculifery i kanzany
opracja droga to byłyby ambrowce gumball, tulipanowce edward gursztyn lub dąbki green dwarf.
Powtórzę się.
Zlikwidowałabym te kółka, które niewygodnie jest obkaszać.
Zrobiłabym pod drzewami jedną, prostą rabatę (tak, żurawki będą dobrze wyglądały, można je połączyć z jakimiś trawami).
Nie dawałabym ML za hortensjami ..mówisz że jest 1m między nimi a tujami ..to mało .Hortki i Miskanty naprawdę szybko rosną i będzie ścisk do tego płytki system korzeniowy tuj .Rośliny będą się męczyć .Ewentualne wyjście to przesunąć hortki o 1m do przodu i wtedy na mijankę posadzić ML
Podoba mi się pomysł z berberysem przy studzience
Memory rośnie olbrzymi i do tego lubi się pokładać ..czy on tam się zmieści ?