Jeszcze drobniutkie korekty muszę poczynić bo nie pasuje mi widok od strony kolistego trawnika frontowego. Chyba za dużo kocimiętki tam wsadziłam. I dosadzę tego słoneczniczka jeszcze w dwóch miejscach. Ogólnie róże mnie zaskoczyły, szczególnie Lady of Shalot jest cudna i kwitnie prawie bez przerwy. Lady Emma Hamilton taka sobie, trochę kapryśna. Chętnie wymieniłabym ją na inną. Myślę o Sommer Song ale trudno ją znaleźć w szkółkach, nawet internetowo.
Ewuś dziękuję. Lubię różne kwiatki
I trzeba nimi się cieszyć póki sa w ogrodzie
O dali to już sporo mam
Hortensji tez. Ale bardziej widoczne są te starsze. Te chce też na wiosnę przesadzić. Może ich nie zmarnuję ??
A te młodsze hortki jeszcze mało rzucają sie w oczy. Ale jeszcze rok dwa, to powinno być i z nimi ładniej
Bardzo dziękuję za pochwałę moich zdjęć
Przypomnij mi jaka to roza?
I jak to tylko jednej osobie podobaja sie twoje ozdoby? a mi?
Moze nie widac problemow, ale cos mi sie zdaje, ze z czasem bedzie sie ich wiecej pojawiac. Pod kazda rosline zaprawiam dolek, bo inaczej wszystko by mi po zimie padalo. Teraz bede sadzic carex buchanii i wykopalam spore doly a na dno sporo lawy dalam. Moze im to pomoze u mnie w zimowaniu. Scinasz trawy na zime?
Witajcie. Mam pytanie odnośnie przygotowania ziemi pod trawnik.
Dwa miesiące temu przed rozplantowaniem ziemi po budowie spryskałem wszystko Agrosarem 360sl.
Po około dwóch tygodniach jak zielsko uschło koparka rozgarnęła ziemię.
Jako że ziemi zabrakło, dowiozłem jej więcej. Odczekałem kolejne dwa tygodnie po których zaczęło znowu coś kiełkować, więc znowu spryskałem wszystko Agrosarem 360sl.
Pytanie brzmi, czy czekać kolejne tygodnie by sprawdzič czy coś wykiełkuje czy mogę już siać trawę, ile razy można ziemię pryskać Agrosarem?
Zapomniałam o rabacie pod oknami i tam jest Pissardi.
Wpadłam na pomysł,że mimo iz bardziej pasowałyby mi drzewa z nieregularnymi koronami przy granicy z sąsiadami to chyba jednak zdecuje się tam na Amanogawy w ostateczności na Jarzaby
Pani Danusiu proszę o informację, jaka to trawa znajduje się w donicy, w Pani kompozycji na zdjęciu? Jakie inne trawy sprawdzają się Pani w kompozycjach doniczkowych ?
Działam ...
Powoli do przodu .. Tnę gałęzie i powoli układam.
Jeszcze tyle ..
Potem jeszcze pocięte drzewo. Będzie piękna ściana z drewna na granitowej podstawie.
I moja prośba. Przygarnę i zaopiekuję się każdą ilością hortensji dębolistnych, ogrodowych i kosmatych. Zamiast wyrzucać skontaktujcie się ze mną. Chetnie odkupię patyczki.
Serdecznie proszę o pomoc w zdiagnozowaniu choroby mojego drzewka .
Otóż jedna z moich jodeł na działce od zeszłego roku jakoś podupada. Objawia się to brązowieniem i opadaniem igieł, szczególnie na dolnych gałęziach.
W zeszłym roku nie było to tak bardzo widoczne i po nawożeniu jakimś który dostałem w sklepie ogrodniczym (niestety już nie pamiętam jakim) wydawało mi się że proces ustał na dobre.
Na wiosnę jodła wypuściła pięknie nowe pędy i wszystko było dobrze do mnie więcej miesiąca temu kiedy to nagle dość spora część igliwia zżółkła i opadła. Wszystko dzieje się od środka drzewa na zewnątrz = drzewo łysieje od dołu i od środka. Dodatkowo na gałęziach jak i na pniu pojawił się taki biały nalot. Całość postępuje ku górze i już na wysokości ok 4 m widzę żółknące gałęzie.
W jednej z okolicznych szkółek polecono mi spryskanie drzewa preparatami: Agrecol Propylant zwalczający Fytoftordzę oraz Sumin Kohinor 200 SL (w załączeniu zdjęcie opakowań)
Zabieg zrobiłem ok 2 tyg temu i szczerze jakoś nie widzę specjalnej poprawy. Wszystko co było zżółknięte opadło na ziemie i mam wrażenie że pojawiają się nowe gałęzie
Drzewo jest już dość stare … ma ponad 10 m wysokości jednakże bardzo zależy mi na utrzymaniu go w dobrym stanie i z gałęziami u dołu.
Ta trawa bardo mi się spodobała, ale nie tylko ona, bo i dekoracja na ławie bardzo ładnie dopracowana.
W ogrodzie masz tyle pięknych dalii, że trudno było by wybrać najładniejszą, a hortensje przebarwiają Ci się cudownie.