Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:04, 24 wrz 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Mam pytanie. Czy ktoś ma w domu, w doniczce jakieś carexy??
Zastanawiam się czy i jak długo wytrzymają w warunkach domowych...

Ja na razie prowadzę uprawę "hydroponiczna" AM, bo mi sie nie chciało sadzić do doniczek, a przed wywaleniem wyrwałam z kęp żywe fragmenty . Stoją sobie w misce z woda, ot taki oto eksperyment .
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:44, 24 wrz 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Reniu, gracilimus da fajną osłonę od końca czerwca.

Wrzesień
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=746

Tutaj połowa lipca

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=649

Polinko ... ale myślisz żeby posadzić gracki zamiast ekranu z cisa?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:16, 24 wrz 2015

Do góry
polinka napisał(a)

A wyobraż sobie, że ich nie podlewam. W te upały gdzie codziennie cały ogród był podlewany, Ice Dancy może trzy razy polałam wodą przez trzy miesiące.

Zimą prowadziłyśmy z Olą i Wieloszką dyskusję nt. ID. Ola na swojej glinie też nie podlewa i rosną świetnie a u Wieloszki nie mogły się pozbierać i cały czas jakiś wypadał mimo podlewania.
Myślę, że co do niektórych traw ciężko określić stanowisko. Mam podobną przygodę z carex Silver Sceptre- niby wszędzie piszą, że cień albo półcień a u mnie na słońcu ładniejsze niż te co w półcieniu...

Latem nie ma problemu, ale po normalnych zimach te na słońcu były brzydkie, a te w cieniu były ładne. Zimowe słoneczko je chyba niszczyło i wszystkie końcówki były do niczego, kępa nadawała się cała do ucięcia przy ziemi.
Foty beznadziejne ale brzydkiego nigdy nie fotografowałam, musiałam z jakiś ogólnych wykadrować.. ostatnie 3 zimy były łagodne.. ale te wcześniejsze były normalne..
2010 rok

2011 rok

A to w lekkim cieniu 2011

I przesadziłam do Cienia.. zima 2011/2012 była najgorsza i miały się dobrze, ale w półcieniu i cieniu.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:24, 24 wrz 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Gosiek, gdzieś czytałam, że też nie lubisz kwitnących gracków? Prawda to?

W tamtym roku obcinałaś te kwiatostany albo masz jakiś inny mądry patent aby nie zakwitły?

przegapiłam, przepraszam

w tamtym roku gracki u mnei kwitły. nic im nei robię daję pole do popisu naturze, raczej staram się nei ingerować. i nei mam sposobu na nie kwitneinie. moje w tym roku jeszcze nie kwitną.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:21, 24 wrz 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Wiesz, że ja też oglądając zdjęcia z poprzedniego sezonu stwierdzam, że miałam ładniejsze hortki...

Czyli nie jestem sam Juz mi raźniej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:02, 24 wrz 2015

Do góry
Danusiu wiesz od czego miskant Mornig Ligh może się pokładać? Na jednej rabacie stoją prosto a na drugiej od dołu już się przewieszają. Czy stanowisko półcieniste może mieć na to wpływ?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:57, 24 wrz 2015

Do góry
Piękny bukszpan! Widać, że zdrowy i dorodny Planowania nie zazdroszczę ale formowania tak

Buziaki Małgosiu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:50, 24 wrz 2015

Do góry
Reniu, gracilimus da fajną osłonę od końca czerwca.

Wrzesień
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=746

Tutaj połowa lipca

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=649
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 16:36, 24 wrz 2015

Do góry
Wiesz, że ja też oglądając zdjęcia z poprzedniego sezonu stwierdzam, że miałam ładniejsze hortki...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:20, 24 wrz 2015

Do góry
Kasia73 napisał(a)
Cześć moje poszukiwania tuji aureospicata nadal aktualne znalazłam w szkółce we Wrocławiu ale 100 cm chyba nie warto kupować tak małych co radzisz?

Ps. Na chwasty najlepsze jest koszenie tydzień w tydzień chwasty same się poddają

Kasiu, ja to w gorącej wodzie kąpana i jak juz coś kupuje to chcę duuże. Choć thuje szybko rosną...dwa, trzy lata i zasłonią sąsiadów

Trawnik koszę co 5 dni i tak jak piszesz chwastów coraz mniej.
Festiwal Traw i Kwiatów w Wojsławicach 27.09.2015 14:17, 24 wrz 2015

Do góry
Madżen a tak mniej więcej do której godziny coś tam się dzieje?
Ogród wyrozumiały 13:29, 24 wrz 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Ja nie stosuję traw z trawami, a polinka np tak, więc wszystko zależy co Ci się podoba.
Ja lubię różne kolory, kształty, tekstury i lubię je ze sobą zestawiać. Wymieniłaś dużo gatunków i nie wiem co Ci doradzić. Czerwona imperata po sąsiedzku z czerwonymi berberysami - musiałabyś je jakoś oddzielić. Ja bym imperaty nie ruszał. Widzę że sadzisz plamami i to bym kontynuowała.
Kontrastowo w stosunku do drzewa i plama kontrastowo do plamy.
Buksy chcesz rozrzucić?
Kulki?

A wrzosy/wrzośce/bażyna i kuliste sosenki?
A z tyłu miskant?

Ha, właśnie co mi sie podoba...żeby to mi się podobało jedno a. Ból jest w tym,ze i taki efekt mi się podoba i taki...i bądź tu mądry...
O kosodrzewinie zamiast buksów myślałam ,tylko nie wiedzaiałabym co pomiędzy nią...bo wrzosów na pewno nie chcę,nad wrzośćcami nie myślałam...
Ogród wyrozumiały 13:24, 24 wrz 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Malgosik - fajnie,ze wpadłaś.
Obecnie jest wersja ,że chyba miskanty a przed nimi Red Baron i przed tym jeszcze buksy i Ice Dance.
Tylko nie wiem co w miejsce Red Barona wtedy..

Ja nie stosuję traw z trawami, a polinka np tak, więc wszystko zależy co Ci się podoba.
Ja lubię różne kolory, kształty, tekstury i lubię je ze sobą zestawiać. Wymieniłaś dużo gatunków i nie wiem co Ci doradzić. Czerwona imperata po sąsiedzku z czerwonymi berberysami - musiałabyś je jakoś oddzielić. Ja bym imperaty nie ruszał. Widzę że sadzisz plamami i to bym kontynuowała.
Kontrastowo w stosunku do drzewa i plama kontrastowo do plamy.
Buksy chcesz rozrzucić?
Kulki?

A wrzosy/wrzośce/bażyna i kuliste sosenki?
A z tyłu miskant?
Ogród wyrozumiały 13:23, 24 wrz 2015

Do góry
polinka napisał(a)

W kwestii planowania już się nie odzywam, namieszałam dzisiaj tu i tam i teraz tylko będę podziwiać

Oj tam oj tam
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:20, 24 wrz 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Dzisiaj znowu mamy piękny dzień.

Posadziłam kupionego świerka przy drewutni, pod klonem.
A pod nim tulipany, narcyze, szafirki i czosnki.

Kurcze trochę tego kupiłam i muszę rozłożyć w czasie cebulaki.

Zdjęcia z dzisiaj

Świetna linia rabat. Jak nie przepadam za łukami w ogrodzie tak u Ciebie to idealnie wygląda i pasuje
Ogród wyrozumiały 13:14, 24 wrz 2015

Do góry
Olili napisał(a)

Noooo może kiedyś będzie
Tylko Polinko tu się dyskusja toczy ile miskantów ML pod te brzozy i w jakiej konfiguracji i w ogóle...więc porady mile widziane , a Ty tak szybko uciekasz ......

W kwestii planowania już się nie odzywam, namieszałam dzisiaj tu i tam i teraz tylko będę podziwiać

Mam ML połączonego z berbeysem Orange Rocket i jak dla mnie fajnie się komponują.

Ogród wyrozumiały 13:06, 24 wrz 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Ale masz piękne brzozy! I jeszcze żwirek do tego...ach będzie ślicznie

Noooo może kiedyś będzie
Tylko Polinko tu się dyskusja toczy ile miskantów ML pod te brzozy i w jakiej konfiguracji i w ogóle...więc porady mile widziane , a Ty tak szybko uciekasz ......
Ogród wyrozumiały 12:59, 24 wrz 2015

Do góry
Ale masz piękne brzozy! I jeszcze żwirek do tego...ach będzie ślicznie

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:57, 24 wrz 2015

Do góry
Efffa napisał(a)

i chyba coś z trawnikiwm działać ?tak?czy coś pomyliłam?

Nie wiem, mam chwastowisko
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:56, 24 wrz 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz

Odnośnie forsycji - znam jej jeden wielki plus - jak kwitnie to jest sygnał, że można róże ciąć

Już spróbowałam Mam od miesiąca małą sadzonkę ID w domu i żyje Przytargałabym więcej ale jak padnie to szkoda trochę...

To może jedna taka forsycja na wiosce wystarczy i wszyscy będą obserwować

Koniec tematu forsycji!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies