Ja na razie prowadzę uprawę "hydroponiczna" AM, bo mi sie nie chciało sadzić do doniczek, a przed wywaleniem wyrwałam z kęp żywe fragmenty . Stoją sobie w misce z woda, ot taki oto eksperyment .
Latem nie ma problemu, ale po normalnych zimach te na słońcu były brzydkie, a te w cieniu były ładne. Zimowe słoneczko je chyba niszczyło i wszystkie końcówki były do niczego, kępa nadawała się cała do ucięcia przy ziemi.
Foty beznadziejne ale brzydkiego nigdy nie fotografowałam, musiałam z jakiś ogólnych wykadrować.. ostatnie 3 zimy były łagodne.. ale te wcześniejsze były normalne..
2010 rok
2011 rok
A to w lekkim cieniu 2011
I przesadziłam do Cienia.. zima 2011/2012 była najgorsza i miały się dobrze, ale w półcieniu i cieniu.
w tamtym roku gracki u mnei kwitły. nic im nei robię daję pole do popisu naturze, raczej staram się nei ingerować. i nei mam sposobu na nie kwitneinie. moje w tym roku jeszcze nie kwitną.
Danusiu wiesz od czego miskant Mornig Ligh może się pokładać? Na jednej rabacie stoją prosto a na drugiej od dołu już się przewieszają. Czy stanowisko półcieniste może mieć na to wpływ?
Ha, właśnie co mi sie podoba...żeby to mi się podobało jedno a. Ból jest w tym,ze i taki efekt mi się podoba i taki...i bądź tu mądry...
O kosodrzewinie zamiast buksów myślałam ,tylko nie wiedzaiałabym co pomiędzy nią...bo wrzosów na pewno nie chcę,nad wrzośćcami nie myślałam...
Ja nie stosuję traw z trawami, a polinka np tak, więc wszystko zależy co Ci się podoba.
Ja lubię różne kolory, kształty, tekstury i lubię je ze sobą zestawiać. Wymieniłaś dużo gatunków i nie wiem co Ci doradzić. Czerwona imperata po sąsiedzku z czerwonymi berberysami - musiałabyś je jakoś oddzielić. Ja bym imperaty nie ruszał. Widzę że sadzisz plamami i to bym kontynuowała.
Kontrastowo w stosunku do drzewa i plama kontrastowo do plamy.
Buksy chcesz rozrzucić?
Kulki?
A wrzosy/wrzośce/bażyna i kuliste sosenki?
A z tyłu miskant?
Noooo może kiedyś będzie
Tylko Polinko tu się dyskusja toczy ile miskantów ML pod te brzozy i w jakiej konfiguracji i w ogóle...więc porady mile widziane , a Ty tak szybko uciekasz ......