Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wiejski ogród Magdy 14:57, 10 maj 2025

Do góry
Orliki. Z posadzonych w zeszłym roku trzech sztuk przetrwał tylko jeden (te mniejsze dosadziłam teraz).

W ogóle doszłam do wniosku, że powinnam ograniczyć kupowanie roślin na Allegro. Kupiłam tam znowu nędzne, rachityczne sadzonki, które na zdjęciach oczywiście wyglądały wspaniale. Nie chce mi się bawić w odsyłanie.
Większe rośliny kupiłam później za połowę ich ceny na Zielonym Rynku.
Ale nie zawsze tak jest. Czasem rośliny są w porządku. Jak ta sosna górska Ophir, którą posadziłam w czwartek przy skalniaku.

Nie pierwszy raz kupiłam od tego sprzedawcy (swoją drogą szkółka z Przemyśla) i prawie zawsze jestem z zakupów zadowolona.
W marcu miałam np. taką sytuację, że kupiłam penstemony (od innego sprzedawcy) i szarotkę alpejską w doniczkach dwulitrowych. Sugerowałoby to, że rośliny te mają system korzeniowy rozwinięty na całą doniczkę. Nic bardziej mylnego. Przy sadzeniu okazało się, że korzenie są malutkie, rośliny wręcz wypadły z doniczek. Ponad połowę doniczki zajmowała czysta ziemia. Czyli zapłaciłam więcej za "większą roślinę", która w rzeczywistości była rozmiaru p9. Poczułam się oszukana, nie po raz pierwszy i pewnie nie ostatni.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:51, 10 maj 2025

Do góry
Pogoda wam nie straszna
Super
Właśnie dziewczyny też nie rozpoznaje

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:42, 10 maj 2025

Do góry
I jeszcze jeden biforafterek - tym razem części ogrodu z ogniskiem

2016

I dzisiaj:

Wiejski ogród Magdy 14:32, 10 maj 2025

Do góry

Wiejski ogród Magdy 14:28, 10 maj 2025

Do góry
Kwitną azalie:

Mrs. Nancy Dippel i Eliza Hyatt, subtelna różnica w odcieniu różu:

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:14, 10 maj 2025

Do góry
I przy okazji biforafter tej części ogrodu:

2013 - przed kupnem domu

Dzisiaj:

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:13, 10 maj 2025

Do góry
Fantastyczne jest to miejsce, no WOW!

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:09, 10 maj 2025

Do góry

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:08, 10 maj 2025

Do góry
Znów popadało w nocy. Bez szału, ale wystarczyło na podtrzymanie wilgoci w ziemi. Wciąż jestem w szoku z powodu tej łaskawości natury i na razie nie myślę, co będzie latem .
Po prostu chłonę tę soczystość .

I kilka fotek tej soczystości, tym razem z kanciastej części ogrodu

Wiejski ogród Magdy 14:03, 10 maj 2025

Do góry
Gosia, Wioleta - wszystkie nasiona, jakie miałam, wysiałam do doniczek. Stratyfikowałam je wcześniej w lodówce. Wzeszły.

W poprzednim roku też wzeszły, ale potem zginęły. Nie doczekałam ani jednej rośliny. Kupiłam wtedy znowu nasiona i posadziłam je bezpośrednio w rabacie. Wydaje mi się, że teraz w tym miejscu rośnie kilka roślin podobnych do orlai, ale nie jestem pewna. Nigdy nie widziałam jej "na żywo". Takie koperkowe coś.
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 13:33, 10 maj 2025

Do góry
Mój przezimował u mnie póki co dwa sezony, nieokrywałam go. Tak wygląda obecnie, w tym właśnie narożniku marzy mi się jakiś ażurowy w pokroju klon.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:30, 10 maj 2025

Do góry
W myśl norweskiej filozofii kontaktu z naturą ‘friluftsliv” wybraliśmy się szkółking. Według tej filozofii nie ma złej pogody, jest tylko złe ubranie. Kalosze i płaszcze założone - można było pokonywać hektary wąskimi alejkami między doniczkami. Wózki wypełnione po brzegi. Nie będę wskazywać palcem kto wybrał największy wózek

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:13, 10 maj 2025

Do góry
Piwonie

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 12:10, 10 maj 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Wiem o istnieniu tej grupy już od ciebie, liczę jednak, że ktoś tu na forum ma z tą odmianą doczynienia. Facebook ciągle depcze mi po piętach ech...

Pozwoliłam sobie zapytać klonomaniaków w twoim imieniu. Przekażę ci jak się wypowiedzą.
Ten klon jest bardzo lubianą odmianą. Na facebookowej grupie (https://www.facebook.com/groups/470679237352841/?multi_permalinks=1132420674512024&hoisted_section_header_type=recently_seen) w prowadzonej „galerii tygodnia” ma specjalny post opisowy. Jest w nim poza opisem, który cytuję poniżej, ponad 100 zdjęć tego drzewka pochodzących z różnych ogrodów.

Acer palmatum (Klon palmowy) ‘Beni maiko’
Karłowa odmiana klonu palmowego dorastająca po 20 latach do 3 m wysokości i szerokości.
Beni maiko oznacza „rudowłosa dziewczyna tańczy” i jest jednym z najpiękniejszych klonów. Zachwyca zwłaszcza wiosną intensywnie różowo-czerwonymi liśćmi. Latem liście delikatnie zielenieją, zachowując czerwono różowy odcień, a na ich tle fantastycznie kontrastują czerwone letnie przyrosty.
Jesienią korona przebarwia się na ogniście pomarańczowy i czerwony kolor.
Liście są niewielkie, między 5 a 10 cm, o 3 lub 5 klapach, wśród których wiosną pojawiają się niepozorne czerwone kwiaty przekształcające się w owoce, skrzydlaki.
Klon ‘Beni maiko’ został wprowadzony do handlu przez holenderską szkółkę PlantenTuin Esveld w 1989 r, a w 2012 został doceniony przez angielskie Royal Horticultural Society i odznaczony nagrodą Garden Merit.
Odmiana polecana na stanowiska słoneczne i do półcienia.
Wymaga miejsc osłoniętych od wiatru i żyznej, lekko kwaśnej, przepuszczalnej i wilgotnej gleby.
Źródła: Mr Maple, Gardenia, RHS, PlantenTuin Esveld

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:09, 10 maj 2025

Do góry
Bardzo sucho i derenie mają bardzo skąpe przyrosty i przykwiatki

Ale to derenie więc przetrwają

Jakby popadało porządnie można by wysiać trawę

Rodkom też sucho

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:06, 10 maj 2025

Do góry
Irysy zapączkowane

M podlewa

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:05, 10 maj 2025

Do góry
Na jednej rabacie w tym samym czasie - równocześnie kwitnie i lawenda i żonkile… tego jeszcze nie było

Ostatnio sadzone hosty też dobrze byłoby wyściółkować

W Kruklandii 11:09, 10 maj 2025

Do góry
Juzia napisał(a)
W warzywniku też słabo.
Zimno masakrycznie, rośnie tylko sałata.
Reszta pod włókniną od miesiąca.

A parapety miały być już dawno zwolnione.... a tu taka lipa....

Pomidory niedługo sufitu sięgną

Haha, pomidory jak moje. Nie sądziłam że tak długo będę czekać z wsadzeniem. No nic to, jak będziesz sadzić to sadź na leżąco. Nad ziemię wyciągnij tylko to co już ważne. Ja też tak będę sadzić i zostawiać miejsca na inne dobroci pośrodku grządek np. koper czy papryki
Anna i Ogród 2 11:03, 10 maj 2025

Do góry
A tak wyglądają czereśnie po przymrozkach

Te od środka i od strony altany są spoko ale te od zewnętrznych stron liźnięte mrozem. Ciekawa jestem czy opadną czy jakoś dojrzeją
W Kruklandii 11:00, 10 maj 2025

Do góry
W warzywniku też słabo.
Zimno masakrycznie, rośnie tylko sałata.
Reszta pod włókniną od miesiąca.

A parapety miały być już dawno zwolnione.... a tu taka lipa....

Pomidory niedługo sufitu sięgną

Ogórki domowe może i są, ale tylko po jednej sztuce z krzaka.

Za małe doniczki pewnie mają, za mało dobroci. Miały szybko iść do skrzyń.... a tu mrozy ciągle
Wysiałam do gruntu, bo z tych to raczej nic już nie będzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies