Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie

Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie

Patrycja_KG_Lu 19:13, 17 sty 2025

Przygotowanie może nieidealne, ale lepsze niż żadne. W tym rzędzie mamy 8 borówek oraz 5 jagód kamczackich.

hankaandrus_44 19:33, 17 sty 2025

Ja również dziękuję wszystkim zaglądającym do tego wątku. Jedni tu wpadają dla uzupełnienia [ dodają swoje własne obserwacje i doświadczenia, inni szukają sposobu na wielość owoców, każda uwaga cenna. A ponieważ ogrody mamy na glebach niekoniecznie odpowiednich dla borówek, ważne żeby zawsze to sobie uświadamiać.

My mamy swoją polską borówkę dziko rosnącą. Nazywają ją łochynia albo pijanica. Roślina rośnie na bagnach i moczarach, okresowo zalewana, ale owocuje, tylko dotrzeć do niej niewygodnie. Dlatego ta odmiana ma u nas takie wzięcie. W swoim życiu chodziłam po te jagody, ale zawsze z dorosłymi, bo można nawet życie postradać w takim bagienku.

Czemu o tym wspominam, Bo borówka amerykańska jest potomkinią tej leśnej. Dlatego musi mieć torfowe podłoże i dostęp do wody nieustannie. A jak dołożymy jeszcze nawóz i zakwaszacze, to będzie sukces w hodowli.

hankaandrus_44 10:47, 18 sty 2025

Moje borówki są ze mną 40 lat. Owocują corocznie, raz lepiej, raz gorzej, ale zawsze plon jest. Są w tym samym miejscu, Częściowo w cieniu, latem bardziej nasłonecznione, bo słońce wyżej . Po zbiorach decyduję, czy wycinać niektóre pędy, czy zostawiać. Czasami połowa krzewów się odmładza, Ode mnie to zależy. Teraz zastanawiam się, czy niektórych już
NIE USUNĄĆ.

Nie sprzedaję zbiorów, czasami dzielę się z sąsiadami. To doskonały owoc. Jak mnie zabraknie, może ktoś będzie zadowolony z nabytku takiego ogrodu z potencjałem.

Pozdrowienia przedsezonowe, wiosną mnie czeka dużo roboty. I cieszę się na to, i może dlatego z optymizmem patrzę na nadchodzące lata, prezydent obiecuje honorową emeryturę po setce.
Tylko nie wiem o którą setkę chodzi? Czy tą w mym Peselu, czy o tą w butelce? Hmmmm?
Patrycja_KG_Lu 20:46, 19 sty 2025

Obejrzałam dziś dwa filmiki Zielonego pogotowia o przycinaniu borówek. Jak w tym tygodniu będzie dobry pogodowo dzień to zabieram się za cięcie moich.

1. Jak przycinać młodą borówkę: https://youtu.be/tYFHuzJNPLk?si=YvllSSHOCCj3CPAQ
2. O przycinaniu 4-letniej borówki https://youtu.be/rhkan6tr1JM?si=MVNYczmDV6SzRXld
trzyary 23:01, 30 sty 2025

Tak.
Filmiki godne polecenia.