Jeszcze miesiac temu miałam mętlik w głowie, wszystkie roze mi sie pomieszały... Dobrze ze jesienia zrobiłam szczegółowy plan nasadzeń i zostawiłam częśc etykiet..... Teraz dodatkowo dostaly miniaturowe tabliczki z nazwami, nie wiem po co bo juz je wszystkie znam na pamieć
Miałam i mam. Kupuję z uporem maniaka od dwoch lat. Pierwszej łagodnej zimy nie odbiła wiosna, co wzbudziło moje zdziwienie, bo max było -13 ale sadziłam wczesna jesienia i chyba sie nie ukorzeniła. Nastepną sadizłam latem i na 8 szt tylko 3 nie przeyżly. Dosadziłam kolejne 3 wiosna tego roku ....
Zatem traktuj ja w swoim klimacie jako jednoroczna aczkolwiek piekna, lub trzymaj w pomieszczeniu w donicy zima.
Jest bardzo reperezentacyjna a jesienia ze swym pomaranczowym pióropuszem zachwyca. Teraz jest zielona zkońcówkiam pomarańczowymi.
Iza mój James jest sadzony latem 2013 pamietaj,mze to juz jej 3 sezon, z roku na rok jest większy... Kupiłam go w zastępstwie Gertudy, bo była wtedy niedostępna. Ma dorastać do 2,5 M i powiem ci ze tyle będzie miał w tym roku. I tak nie planuję go kulkować. A moze jednek?
Łuki rok temu juz sobie o niej poczytałam i nie gonie, ale wygryzała mi piwonie rok temu. Lubi kwiaty, korzeniom nie szkodzi, wiec niech sobie urzęduje. Podziwiam kolor pancerza.
Cieszy mnie Twoja opinia nt Williama, bo zarówno kolor jak i kwiat tej rozy zachywcają mnie juz drugi sezon. Licze ze w 3 bedę dla niego tworzyć poematy
Pokazałeś gdzieś jego fotki?
Renatko wszystkie rosomanes liszą, ze w 2-3 sezonie sa juz dojrzałe i sztywniejsze. Aczkowliek kilka nigdy nie ma sztywniejszych pędów, podobno William nie za bardzo zesztywnieje ale mam nadzieje, ze to opinie dot młodszych roz.,patrzac na Golden Cellebration, ktora była bardzo wiotka a teraz ma piekny pionowy pokroj to śmiem przypuszczać, ze za rok nie bedziemy musialy robic fotek kwiatów z poziomu gleby
Ja poszłam rutynowo z trawkami: stipa, duzo stipy, ropzlenice, sesleria., kostrzewy. Testuje tez carex bronze form do baldawcow . Kazda rabata z rozami ma trawy ale jeszcze wszystko słabo ukorzenione , mysle ze efekt bedzie dopiero za rok....
Jolu trzymam kciuki za platany i za całokształt soraw. Oby sie wszystko zpoukladalo i wyszło na prosta. Buziaki przesyłam w oczekiwaniu na kolejną dawkę Twego pieknego ogrodu
Ewa ja mam rozne doświadczenia z gałaskami, niektore pieknie sie przyjeły i kwitna, inne ledwie żyja. Ja sobie poczekam aż wszystkie zakwitna i podsumuje szkółki!!! Zrobie ranking z punktacją cena versus jakośc!!!
Juzia Kasaya dobrze radzi, po co sie ograniczać, kup sobie obie róze. A nawet dodaj do tego J.W Gotehe, Prince
A przed fairy moze sobie posadż Munstead Wood. Czy Ty mozesz pokazać te rabate.
Bo do różanke wg mnie bezwględnie potzrebne trawy. Zmieszą sie tam miskanty lub rozplenice?