Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:19, 14 sty 2015

Do góry
nie sadź tam ich- 3 kolumnowe cisy będą i ładne , dadzą ładny kontrast ze scianą, wypełnią ją zgrabnie.
A w resztę rabaty jak hortensje przy tarasie będą to tu może inne krzewy- może krzewuszka Purpurea nana, albo Lilak Palibin ( ten, duży= zwykły nie- za duży)
Chyba że masz, czy lubisz inne krzewy do ok metra
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:10, 14 sty 2015

Do góry
anitan napisał(a)

no i super!
i w to wąskie co pozostanie, nie sadzić ani śliwowiśni ani brzozy?

JAK DOBRZE, że trafiłam na ogrodowisko!!!

w które? o którym mówimy?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:08, 14 sty 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
funkie daj w nogi hortensji, nie po bokach- będzie bujniej. Niekoniecznie te największe odmiany, one sa troche za duże do hortensji. Może średnie i mniejsze a miejscami możesz dać plamy po kilka sztuk tiarelli- będzie ładnie wiosną.

magnolia napisał(a)

Scieżkę przy ganku połaczyłam z opaską- ściezka na tym kawałku spełni rolę opaski
Wzdłuz domu jest opaska, rabata, sciezka

no i super!
i w to wąskie co pozostanie, nie sadzić ani śliwowiśni ani brzozy?

JAK DOBRZE, że trafiłam na ogrodowisko!!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:06, 14 sty 2015

Do góry
funkie daj w nogi hortensji, nie po bokach- będzie bujniej. Niekoniecznie te największe odmiany, one sa troche za duże do hortensji. Może średnie i mniejsze a miejscami możesz dać plamy po kilka sztuk tiarelli- będzie ładnie wiosną.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:02, 14 sty 2015

Do góry
anitan napisał(a)
wzdłuż tarasu, pod tujami planuję pas hortensji (szerokość około 1m.) zakończone jakimiś większymi funkjami po obu stronach

tam na tym wolnym pasku?
Nie bedzie przejscia po trawie, ale w sumie racja- jak tak wąsko, to komunikację warto wkleić w taras

wkelejm kształty ze sciezką.
Myślę że tam jest wąsko, warto na rogu domu dac jednak wąskie formy. Popatrz na plan.Inaczej bedzie wyłazic na ścieżkę, i mocno opierać się o ścienę domu. odsuniecie znowu spowoduje że ciasno się zrobi
Scieżkę przy ganku połaczyłam z opaską- ściezka na tym kawałku spełni rolę opaski
Wzdłuz domu jest opaska, rabata, sciezka

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:19, 14 sty 2015

Do góry
anitan napisał(a)
a śliwowiśnia?

pytam o te rośliny, które już mam

Najpierw poszukajmy kształu, potem gatunku.
Ta miara z planu- 14,6 metra to długość domu i tarasu, tak- a sam taras ile ma- to istotne przy kształtach
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:29, 14 sty 2015

Do góry
dzięki.
ja bym zrobiła rabatę prostą - opaska, wąska rabata, ścieżka.
Tu na końcu tej rabaty chcesz pewnie żeby coś się działo na tle ściany.
Tu można dać np 3 cisy odmiany kolumnowe.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:18, 14 sty 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
a cykniesz fotę na wprost tamtej ściany?
Może być nie dzisiaj, na spokojnie

mam zdjęcie
zaraz jak się wprowadziliśmy, czyli marzec 2014
taras też kiedyś będzie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:07, 14 sty 2015

Do góry
a cykniesz fotę na wprost tamtej ściany?
Może być nie dzisiaj, na spokojnie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:02, 14 sty 2015

Do góry
magnolia, cenne rady
berberys jest niski, coronita.

na dalszej domu (z rynną) chciałam coś wyższego dosadzić stąd pomysł ścieżki w "łezkę"

a tu zdjęcie jeszcze z jodła
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:30, 14 sty 2015

Do góry
Anita lawenda tylko na pełne słońce się nadaje.
berberysy za bukszpanami?- jakies odmianowe, duże, małe?
Wg mnie jak dasz bukszpany, będą 'zanurzone w żurawkach to masz efekt na cały rok, jest lekko i elegancko i tyle wystarczy. Tymabrdziej że tam wcale nie ma dużo miejsca do żywopłotu , więc tzreba unikać większych elementów żeby nie zrobić tam za ciasno.

Co do opaski- takie rzeczy zaznaczaj zawsze. Ale i tak z nią się zmieści.
Ścieżka- jak musi być to musi. Możesz ją zrobić taka żeby zmieściły się te hortensje ( dałam mniejsza odmianę), albo cos mniejszego. Może poprowadź tę ścieżkę bardziej na rogu ganku i wg mnie róznolegle do budynku, nie tak jak ją narysowałaś. Front zrób geometryczny, bez miękkich kształtów. Dlatego nie robiłabym tej rabaty- elipy która narysowałaś na zielono, za to możesz powiększyć rabate narożną (wydłużyć w stronę bramy).
Tu tzreba być dość zdyscypinowanym w decyzjach.

Tak wywalam 'kawę na ławę' bo chcę pomóc, ale czasu za dużo nie mam na to, mam nadzieję że zrozumiesz

Koło liliowca, a własciwie między nimi kępki brunnery wielkolistnej ( sam gatunek, bez odmiany)
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:00, 14 sty 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Marto ale to nie jest wykusz tylko coś jakby ganek, z tego się wychoodzi.

Anito: wspólnymi siłami da się coś uradzić, zwłaszcza na O.

tak, juz zauwazyłam. Ale spójrz na zdjęcia- przed gankiem są nasadzenia, z niego się skręca na podjazd.
Czy źle widzę?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:44, 14 sty 2015

Do góry
wklejam propozycję. Kształty zaproponowałam takie żeby zrównoważyć je ze sobą .
Zobacz czy Ci się podoba
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:42, 14 sty 2015

Do góry
Dzięki Ewo i Anito- ten plan jest jasny. Opiszesz jeszcze warunki- pytałam w poprzednim poście. To ważńe dla doboru gatunków
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:12, 14 sty 2015

Do góry
Magnolia, dziękuję za zainteresowanie. Bo już traciłam nadzieję,ze ktokolwiek czyta moje posty albo administrator filtruje jako spam
na dole (pociągnięta w lewo linia żywopłotu) - część 5m jest jeszcze nie zagospodarowana.
Ziemia wygląda na gliniastą, kałużen nie stoją długo, szybko się osusza.
Domek jest troszkę wyżej niż brama, więc na przedogródku jest lekki spad.
Z tyłu domu są zrobione 2 poziomy, na dolnym trawnik na górnym chyba zdecydujemy się wysypanie kamieniami, ułożenie łupków albo płyt, pomiędzy nimi nasadzenia. W prawym górnym rogu jest furtka.
Podjazd niestety, jest szeroki, na 2 auta, poniżej jeszcze dodatkowo wszerz domku.
Nasadzenia przed filarami - tak.
Warunki świetlne warto dobrze ocenić- część zachodnia, pod samymi filarami utrzymuje się długo cień, poniżej, gdzie jest zasadzona trawka raczej cienia nie ma, tym bardziej, ze nie zasłaniają już tej częśći tuje. To się może zmienić, jak dosadzę tuje aż do bramy.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:58, 14 sty 2015

Do góry
Anitan postaram się pomóc. Najfajniej by było żebyś wrzuciła prosty plan - rzut zgóry samego frobtu, bo ten co jest chyba nie bardzo tzryma proporcje. Ale juz nie rysuj. Garden puzzle- własnie za to ich nie lubię- zupełnie zakłamują rzeczywiśtośc. Na Twojej wizualizacji wyglada jakbys miała ok 10 metrów do domu naprawdę szerokiego podjazdu.
Nasadzenia maja byc przed wykuszem, tak?- Z niego się nie wychodzi, nie ma tam być komunikacji?
Jaką masz ziemię- cięzką, lekką? Jak jest z wodą - szybko przesycha, czy trzyma, stoją tam kałuże?
Warunki świetlne warto dobrze ocenić- to jest centralnie zachodnia strona? Wtedy mamy tam słońce po południu, ale mocno prażące. Jak oceniasz- w jakich porach jest tam słońce?
Moja codzienność - ogród Oli 22:56, 13 sty 2015

Do góry
Albo takioe coś:
magnolia napisał(a)
Wiesz co- sesleria jesienna byłaby lepsza- wyższa, bardziej jeżowata- masz ją?

czosneczkowo:

Nieforemny ogród na przodzie 19:39, 13 sty 2015

Do góry
olaw napisał(a)
Myślała o dość drastycznym cięciu, zostawić 1 pień a resztę wyciąć i poprowadzić koronę coś jak narysowałam

Olu, jestem osobą, która do maja 2012 roku (wowczas odkryłam Ogrodowisko) nie cięła niczego. Z eMem toczyłam walkę o każdą gałązkę.
Tym sposobem wychodowałam sobie gąszcz wielgachnych tuj, a w środku tych tuj wielgachną pokraczną magnolię (zdjecie usunę, jak obejrzysz).

Piękna, prawda?
Skończyło się wycięciem magnolii, bo nic się z niej już nie dało zrobić.

Po co ten przydługi wstęp?

A no po to, byś nie popełniła mojego błędu. Uformuj ją póki młoda. Magnolia co do zasady nie wymaga cięcia. Ale jeśli jest taka potrzeba, wytnij, co uważasz za zbędne. Magnolia ma być ładna przez cały rok, a jej ładność poza kwitnieniem to pokrój. Jako niezadbany krzak nie doda uroku.

Najlepiej na przełomie zimy i wiosny. Polecają też smarowanie po cięciu ran, ale któraś Ewa (G albo M, muszę sprawdzić) odradzała, twierdząc, że wg nowej szkoły pod warstwą takiej maści tworzą się zgorzele czy tak jakoś.

Czytam od końca, sporo mi jeszcze zostało
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:57, 13 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
O matko, chcę, pewnie, że chcę!

to daj znać wiosną bo pamięć mam świetną, ale krótką. A wiosną będą miała matury, egzaminy na koniec podstawówy i inne przyjemności więc tymbardziej zapomnieć mogę.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:51, 13 sty 2015

Do góry
Tesko miła nieststy nie mam pewności czy to molinia a. Karl, czy inna odmiana. ja ja mam od swojej mamy, gatunek rozpoznam, z odmianą juz gorzej. Jest wyższa niż ja, pewnie ok 170 cm jak kwiatnie. Chcesz jej kawałek?

Trzcinnik pauje do werbeny, ale nie uzyskasz z nim efektu przemieszania, tzn poczatkowo tak, z czasem on tworzy geste pionowe kępy. jako pionowe towarzystwo/tło tak, ale żeby ja podpierał czy przenikał- nie
Buziaki
Gośka- pisałam Ci już że ładnie masz? Nawet pięknie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies