Gosiu, z tą ćmą to tak walka nieustająca. Bo nigdy nie wiadomo czy jeśli ją pokonamy teraz to czy nie powróci za rok. U mnie na razie jej nie widać, tfu,tfu,tfu. Rok temu była i w tym roku też mignęła ale Lepinox zadziałał. O Mospilanie nie wiem i nie pomogę.
Gosiu, co robisz ze swoimi hortensjami ogrodowymi, że takie piękne? U mnie głównie liście, kwiatów mało. Czym je nawozisz i jak często? A może wiesz czemu u mnie mało kwiatów na ogrodowych a bukietowe dopiero zaczynają kwitnąć?
U mnie w tym roku wyjątkowo ciężko z trawnikiem. Podlewam tak samo jak co roku, nigdy nie ma sucho, ale... zauważyłem, że pojawiły się suche plamy. Trawa jakby wypalona, tam gdzie staję na tym suchym miejscu jakby lekko się zapada. Wziąłem nóż, przeciąłem darń (myślałem, że ktoś może ma swoje tunele pod darnią) i trawa jakby się odparzyła od podłoża. Sucho jak wiór, woda wgl nie wsiąka w głąb gleby? Możliwe, że darń już jest zbyt zbita? Robiłem wertykulację i po samej wertykulacji trawa była najładniejsza. Później już tylko gorzej. A może po takim upalnym dniu jak podlewałem wieczorem to trawa się "ugotowała", ciężko mi coś stwierdzić. Poczekać jeszcze chwilę zrobić kolejną wertykulację (przejechać kilka razy bo dotąd jeździłem tylko dwukrotnie - na krzyż) i dosiać trawę? Może Wy pomożecie. Poniżej zdjęcia
Dla zainteresowanych.
Ropuszek ma się dobrze, przybyło też kilka innych żabek, takich zwykłych zielono brązowych. Zawsze myślałam że one umieją tylko rechotać, a one w chwili zagrożenia potrafią dość głośno skrzeczeć. Wiedzieliście o tym?
A teraz fotka dla ludzi o mocnych nerwach.
W mojej dzielnicy, prawie we wszystkich ogrodach bukszpany wyglądają tak
od dwóch lat mieszka w moim ogrodzie jeż. Bardzo mnie to cieszy. Nie specjalnie staram się, żeby zrobić mu zdjęcie. Ale dzisiaj przypadkowo udało się. Niewiele widać, ale o tej porze dnia /godz.21.30/jest na prawdę bardzo ruchliwym zwierzątkiem.
Dziekuje akumulatory naladowane
Przed chwila spadl niewielki deszcz. W nocy moze wiecej popada. Ogrod wymaga naworzenia i w tym sezonie to widac. Moje hortki maja drobne kwiaty a byl sezon.ze mialy olbrzymie grona.
W dalszej czesci posadzilam kolejne dwie limki oraz jezyczki.