Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mus owocowy w miejskiej dżungli 09:22, 15 sie 2020

Do góry
Dzień dobry
Nie mogę się pozbierać po wakacjach. Zaraz po nich miałam wesele w bliskiej rodzinie. Po powrocie z wyjazdów zastałam zasuszony ogródek. Córka skoncentrowała się na przypilnowaniu podlewania surfinii, a zapomniała o podlewaniu roślin pod leszczyną. Efekt ususzone kulki bukszpanowe.
Na dodatek grasuje na ulicy ćma bukszpanowa Sąsiedzi wykopują i wyrzucają okazy wyższe ode mnie.

Do mnie tez dotarła. Na razie od strony ulicy.
W ruch poszedł Mospilan.

Wizytówka - moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 08:54, 15 sie 2020

Do góry
Bujność roślin to zasługa padającego deszczu

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:54, 15 sie 2020

Do góry
Trwają prace wokół brzegów jeziorka. Wyrwaliśmy babkę wodną, ponieważ zdominowała wszystko. Wyławialiśmy także podwodną "trawę" - nie wiem co to za roślina, ale szalenie ekspansywna. Zarasta grzybienie.

Witek zbudował na szybko pomościk i specjalną ławkę. Cały dzień trwały prace odchwaszczające. Woda się zamuliła, ale muł opadnie.

A na nowej połaci za chwilę wzejdzie nowy trawnik

Wizytówka - moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 08:42, 15 sie 2020

Do góry
Witam z dębowego zakątka miłych gości ,zakątka ukojenia i odpoczynku .

Kiedy nieszczęście przyjdzie w parze pod twój dom ,biegnij zamknąć drzwi
Jeśli nie zdążysz powiedz mu ,odejdź nie możesz mnie niepokoić dłużej niż chwilę

Idź ścieżką prosto do otchłani niebytu
Mijaj chaty i chatki tam ciebie nie chcą nie wstępuj odejdź przemierzaj w samotności ponure mile .

Hot Chocolatte niezawodna ,dodaje siły swoim pięknem i przyjaźnią

Lato wyraźnie sprzyja hortensjom

Powoli przebarwiają się .

Deszcze wybitnie sprzyjały rozwojowi drzewkom,krzewom i innym roślinom.

Dzielżany pierwszy rok objedzone przez slimorki bezdomne dały rade zakwitnąć
Mialy byc wszystkie czerwone no cóż w szkółce nie były oznaczone .

Róże miały ciężkokres ,ale dzielnie sobie radzą .

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:35, 15 sie 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Co posadziłaś pomiędzy płytami prowadzącymi na mostek?

No właśnie nic, zasiały sie same niezapominajki, będzie busz, to z zeszłego roku
Trawy niepożądane w trawniku 08:12, 15 sie 2020

Do góry
Witam
ja cały maj i czerwiec walczyłem z niepożądaną trawą i na dodatek jeszcze z wiechliną roczną, trawę wycinałem całymi plackami i siałem nową, wiechlinę wyrywam nadal ale jest jeszcze trochę,
ale chyba jest sukces

tak było w maju:

a tak dzisiaj

W moim małym ogródeczku - Dorota 07:55, 15 sie 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Dziękuję Basiu, już tylko ratuję rośliny przy altanie. Resztę odpuściłam, nie mam siły, dokuczają mi nogi. Co przetrwa to będzie, a co nie da rady to się pożegnamy.
Storczyki z roku na rok mam co raz bardziej ukwiecone. Ten biały ma 5 łodyg kwiatowych i w tej chwili 46 kwiatuszków. Storczyki mam tak ciężkie od kwiatów, że muszę im podstawiać coś do podparcia.

Witam Dorotko

Piękne storczyki o skórce z banana słyszałam i stosowałam. Moje skorki są krojone i zakopywane w ziemi pod różami. Mam dwa storczyki które muszę dokarmić skórka. Moje storczyki jak twoje to tak wygladaja jak przyniosę ze sklepu.
Czas wrócić do skórek. Jeszcze ważne gdzie stoją storczyki. Twoje widzę że na komórce czy tam ich stałe miejsce.

Wiesz Dorotka jak zobaczyłam taka ilość wianków zaczęłam się śmiać. Jak tobie się chce. Ostatnio robiłam wianek z macierzanki dla wnuczki rok temu.

U mnie też bardzo sucho trzeba podlewać co ważniejsze które mają płytkie korzenie. Oglądałam Hyżego on róże podlewa tylko 2 razy w roku wiosna po nawożeniu i drugi raz po obcięciu kwiatów po pierwszym kwitnienia wtedy je zalewa i na tym koniec. Zalewa małym strumieniem ok 10 minut na 4 krzaki.

Spotkanie fajne, a wy się nie boicie tak dużych zgromadzeń a sanepid co na to

Pozdrawiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 07:50, 15 sie 2020

Do góry
Agania napisał(a)
O rany dzielżany

biała blada

szałwia Amistat miała być potworem

Piękne dzielzany i jezowki też
I trawy i hortensje ..wszystko piękne
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:20, 15 sie 2020

Do góry
mazia_ku napisał(a)

Witam, czy ktoś miał może taką przypadłość na trawniku jak na załączonych zdjęciach? Na całym trawniku są tylko dwa takie obszary gdzie występuje sucha trawa. W pozostałej części ogrodu jest ok.
Dodam ze trawnik ma 3 lata, jest podlewany 3x w tygodniu automatycznie. Nawożenie zgodnie z zaleceniami saletra amonowa + siarczan potasu. Na wiosnę był nawieziony yara mile.
Bardzo proszę o wskazówki co z tym zrobić?

Mazia_ku
po nawożeniu było podlanie...?
wydaje mi się że to jest wypalone nawozem...
i dlaczego saletra amonowa?
po badaniu gleby były takie zalecenia?
teraz to należy wygrabić te suche placki, napowietrzyć,kupić normalny nawóz do trawy,np. florovit mikrogranulki, posypać na małym kawałku (test) podlać i za kilka dni powinno być lepiej
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:06, 15 sie 2020

Do góry
Brix0n napisał(a)
Dodaje jeszcze zdjęcia z żółtymi plamami. Czy dzieje się to przez to że mogła być wysiana za gęsto?
[img

Brix0n
moim zdaniem to jakaś choroba, może Topsinem spryskać?
masz chwasty...
a za gęsta nie jest

zobacz gęstość u mnie

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 05:51, 15 sie 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Mamy zamontowane drzwi w piwniczce

To zdjęcie robi wrażenie rowu zakończonego drzwiami - woda po ulewie tam się nie zbiera?

Kiedy szklarnia przyjedzie?
Blaski i cienie nowego życia 03:28, 15 sie 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Pociąć najłatwiej siekierką ostrą na pniaczku, dawniej tak się sieczkę cięło dla zwierząt
Nie wiem czy rozumiesz o co chodzi.....bierzesz garść grubą słomy i rąbiesz na pniaczku na drobniejsze( prawie jak nożem nać na desce)

Jasne że rozumiem

Jednak z praktycznej strony mojego zycia chyba będzie tak jak z miskantem olbrzymim. Łamię go na 3 części i tak kompostuję. Dopiero jak wstępnie przegnije to łamię na drobno na rabaty. Słoma na pewno będzie się szybciej rozkładała. Bardzo jestem ciekawa jak mi to wyjdzie i czy efekty mnie zadowolą i w jakim stopniu ułatwią życie
Jak wszystko się dobrze ułoży to w przyszłym tygodniu mogę się za to wziąć i powrócić do spraw ogrodowych bo potem znów inne sprawy się poukładały.
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 00:43, 15 sie 2020

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

Ależ cudny widoczek! Dereń gwiazdorzy
Ta brzoza (?) z lewej strony fotki trochę przeszkada

Ale i tak pięknie!
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:28, 15 sie 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Twój ogród jak zwykle czaruje swoim pięknem. Czytam o ćmie bukszpanowej, pojawiła się i u mnie ta zaraza po raz pierwszy. Sprawdziłam też u sąsiadów efekt przeglądu był taki, że w 4 ogrodach widać ślady bytności ćmy, a za moim ogrodzeniem u najbliższej sąsiadki wszystkie bukszpany zdrowe. Sąsiad często pryskał ogród przeciw komarom opryskiwaczem spalinowym i myślę, że w ten sposób uratowane zostały przy okazji bukszpany. U mnie była ćma na 4 bukszpanach, ale nie zrobiła jeszcze większej szkody. Z tego co wyczytałam trzeba powtórzyć oprysk za tydzień.
Dorotko! U mnie też nie ma na szczęście aż tak ogromnych szkód. Dzisiaj zrobiłam kolejny przegląd. W jednym z zainfekowanych bukszpanów znalazłam kilka gąsienic. Wybrałam je skrupulatnie. Prawdopodobnie to efekt tego, że ten buks był pryskany już w totalnej ciemności i nie zrobiłam tego dokładnie.
Czekam na dostawę Lepinoxu. Myślę, że oprysk Mospilanem w tej sytuacji nie muszę powtarzać. Czytam w wolnej chwili wątek o ćmie...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 00:19, 15 sie 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Dziękuję
Mój Mąż tak mnie widzi

Witaj Asiu po urlopie, dobrze że już jesteś, jakoś tak smutno było bez Ciebie.
W ogrodzie trawki i cała reszta pięknie rośnie, podziwiam na bieżąco, choć nie ujawniam się.
Mąż ma dobre oko, widać Asiu po uśmiechu na Twojej twarzy wielkie szczęście i radość w sercu.
Kobieta uśmiechnięta to kobieta szczęśliwa.
Asiu bardzo serdecznie Cię pozdrawiam.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:19, 15 sie 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Gosia trzymam kciuki za Twoje bukszpany. Też mam ćmę i walczę. Nie mam takich okazów jak Twoje ale bez walki ich nie oddam. Pięknie u Ciebie nieustająco, napatrzeć się nie mogę. Ślicznie.
Też czasem mam myśli co to będzie z ogrodem jak sił i zdrowia zabraknie. Taki już nasz los na tej ziemi. Nic nie trwa wiecznie. Myślę sobie, że chyba nie trzeba aż tak się przejmować bo niewielki a czasem żadnego wpływu na to nie mamy. Trzeba żyć chwilą bo życie i tak ma dla nas swój scenariusz. Inaczej jaki w ogóle miałoby sens? Buziaczki kochana i ciepłe myśli przesyłam
Asia! Dzięki za odwiedziny i słowa otuchy . Podziwiam u Ciebie efekty "remontu" ogrodu Cudnie wyszło! Muszę Ci ochy i achy zostawić, bo zdecydowanie na to zasługuje. Jeszcze chwila i Twój ogró d będzie jednych z tych najpiękniejszych na O.
U mnie busz zrobił się nieziemski Nieustające majowo-czerwcowe deszcze chyba w tym mają spory udział
Firletka rozsiała się po ogrodzie jak szalona Lubię jej srebrzysto szare łodygi i listki oraz mocno różowe drobne kwiaty. Łaskawie pozwalam jej kwitnąć, za chwilę pójdzie do wyrwania
Mój ogrodowy pamiętnik 23:19, 14 sie 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Jeżówki Real Green są bardzo drobniutkie. Bałam się, że Green Jewel będą za wielkie więc kupiłam te.

Z o proszę jak u Agelii, tylko inaczej... Super pomtysł
Przerabianie ogródka pod swój gust 23:12, 14 sie 2020

Do góry

Kasiu jaką tu masz różę?
Małymi krokami-Ogród Wioli 23:11, 14 sie 2020

Do góry
Było...

Jest

Było...

Jest

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 23:09, 14 sie 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
Sięgając (roz)gwiazd...

I kocia mama

Te sfery podwodne i kocie mnie ciągną
Ogród to sobie bez Was gwiazdorzył miał doskonałą opiekę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies