Mnie gryzą i też żadne smarowidła nie pomagają. EM to z domu po 16 nie wychodzi jest brunetem i tak go sobie upodobały że obsiadają go chmarami.
Na szczęście nad morzem komarów nie było.
Trzeba sobie kupić strój pszczelarski jak tak dalej będzie.
Tylko i wyłącznie brak wody podłej je solidnie. Mój jeden Memory też żółknie ale dzieci nie podlały i zaczął żółknąć. Jak ma zdrowe liście to tylko brak wody.
Kalina Watanabe bardzo w tym roku urosła długo w ziemi siedziała i nie rosla na dodatek wiosna jej kwiaty przymarzły.
Ta szara roślina to Santolina trochę nie wyraźną bo przesadzana późno zeschła i nowe odrosty wypuscila
Młode jeżówki po prawej
Gaura biała (stsrs panna) dużo siewek ma w tym roku i różowa (młódką tego roczna)
Aniu ten Memory został posądzony w zeszłym roku ok czerwca miał zaledwie kilka patyków i widzisz jaki olbrzym ma ponad 2 metry a gdzie kiście. Ma bardzo szerokie liście i może dlatego tak masywnie wygląda.
Inna sprawa, że te trawy posadzona są na ziemi kompostowej nie nawozilam ich a chciałam bo wiosna źle wyglądały. W chocholach nie zmarzły w środku były zielone po ścięciu wiosna ruszyły młode a potem przyszedł przymrozek i zbrązowiała liście. Tak mnie korciło do nawozow, ale nie sobie powiedziałam. I dobrze zrobiłam bo na tej rabacie wszystko rośnie ponad normę.
Aniu drwala zamów na wiosnę bo trzeba piła lub siekierą ciąć korzenie mają bardzo mocne korzenie.
W tym roku likwidowalam porosa 4 kępy. Boże jak ja się namęczyłem dobrze, że eM tego nie widział.
Wiesz co ja robię ograniczam przez przycinanie od spodu.
Jutro znowu będę przycinać bo nie mogę przejść z tyłu za trawami.
Monardy i rudbekie różowe już przekwitają znowu przycinanie.
Mam w tym roku bardzo dużo prowansalskiej, tyle się wysialo i dużo wyrzucilam i przy pieleniu widzę 10 cm siewki
Rabata buraczkowa - szkieletem bylinowym niech będzie rdest himalajski w odmianie 'Firetail' i krwiściąg. Dodajemy jeżówkę bladą albo "zwykłą" purpurową. A następnie floksy. Wyjątkowym akcentem może być np. arcydzięgiel. Może to być fenkuł (pilnować samosiewu i dominacji) albo lilie.
Gratuluję!! sama to zrobiłaś? wow!! tylko podziwiać jak TY to robisz ,że masz takie piękne zdrowe pomidory??
U mnie zawsze jakaś zaraza wejdzie i cała praca na marne...
Jolu - Aprilu, ogrom prac wykonanych a jeszcze troszkę przede mną.
Co do połączeń bylinowych - tak sobie dzisiaj przy podlewaniu rozmyślałam o tym, żeby podzielić się z Wami takimi sprawdzonymi gotowcami bylinowymi. Każdy będzie umiał wtedy stworzyć rabatę bylinową swojego koloru, według swoich smaków i gustów.
U mnie jest radosny miszmasz wynikający z chęci eksperymentowania, pragnienia posiadania wielu kwiatów i braku dyscypliny projektowej.
Jesień nadchodzi. Truskawki zlikwidowałam (poszły w nowe miejsce), warzywnik przerzedzony. Jesień zaczyna się zbiorami i ostatnim rzutem na taśmę, tj. siewem koperku, rzodkiewki, sałat i jarmużu zimowego.