Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ptasi gaj 23:50, 13 sie 2020

Do góry
Jeszcze dyniowate też mam. Pomidory szlak trafił nie ma się czym chwalic.

Cukinie porosły olbrzymie a owoce w ciągu jednego dnia jak maczugi

Ogródkowe perypetie:) 23:47, 13 sie 2020

Do góry

Ogródkowe perypetie:) 23:44, 13 sie 2020

Do góry

Ogródkowe perypetie:) 23:42, 13 sie 2020

Do góry

Ptasi gaj 23:41, 13 sie 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Elu fajnie, że się udał wypoczynek.
Komary do szału doprowadzają tym bardziej, że nic na mnie nie działa i gryzą psiekrwie.

U mnie rudbekie tez się same sieją i w tym roku to trzy odmiany mam.
Teraz poluję na dzielżany i dumam z której szkółki wziąć.

Czy wiesz co to moze być miskanty niektóre bardzo mi schną a mają już cztery lata, za mało wody?

Mnie gryzą i też żadne smarowidła nie pomagają. EM to z domu po 16 nie wychodzi jest brunetem i tak go sobie upodobały że obsiadają go chmarami.
Na szczęście nad morzem komarów nie było.
Trzeba sobie kupić strój pszczelarski jak tak dalej będzie.

Tylko i wyłącznie brak wody podłej je solidnie. Mój jeden Memory też żółknie ale dzieci nie podlały i zaczął żółknąć. Jak ma zdrowe liście to tylko brak wody.

Kalina Watanabe bardzo w tym roku urosła długo w ziemi siedziała i nie rosla na dodatek wiosna jej kwiaty przymarzły.
Ta szara roślina to Santolina trochę nie wyraźną bo przesadzana późno zeschła i nowe odrosty wypuscila

Młode jeżówki po prawej

Gaura biała (stsrs panna) dużo siewek ma w tym roku i różowa (młódką tego roczna)

Ogródkowe perypetie:) 23:38, 13 sie 2020

Do góry

Ogródkowe perypetie:) 23:37, 13 sie 2020

Do góry
Ostatnio kwitło pełno róż teraz zastąpiły je kwitnieniem byliny

Ogródkowe perypetie:) 23:31, 13 sie 2020

Do góry

Ogródkowe perypetie:) 23:29, 13 sie 2020

Do góry
Obiecana relacja z perypetii zaczynamy od pomidorowej dżungli

Ptasi gaj 23:20, 13 sie 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Memory to są potwory. Bardzo szybko przybierają na masie. Jestem nimi przerażona. W tamtym roku moje były duże ale w tym roku to już przyrosły znacznie moje oczekiwania. Chyba za dużo wiosennego nawozu dostały.

Twoje też widzę że duże są.

Ja czuję że za 2 lata będę musiała myśleć o ich dzieleniu. Boję się że albo my tego nie przetrwamy albo one.

Aniu ten Memory został posądzony w zeszłym roku ok czerwca miał zaledwie kilka patyków i widzisz jaki olbrzym ma ponad 2 metry a gdzie kiście. Ma bardzo szerokie liście i może dlatego tak masywnie wygląda.

Inna sprawa, że te trawy posadzona są na ziemi kompostowej nie nawozilam ich a chciałam bo wiosna źle wyglądały. W chocholach nie zmarzły w środku były zielone po ścięciu wiosna ruszyły młode a potem przyszedł przymrozek i zbrązowiała liście. Tak mnie korciło do nawozow, ale nie sobie powiedziałam. I dobrze zrobiłam bo na tej rabacie wszystko rośnie ponad normę.

Aniu drwala zamów na wiosnę bo trzeba piła lub siekierą ciąć korzenie mają bardzo mocne korzenie.
W tym roku likwidowalam porosa 4 kępy. Boże jak ja się namęczyłem dobrze, że eM tego nie widział.
Wiesz co ja robię ograniczam przez przycinanie od spodu.
Jutro znowu będę przycinać bo nie mogę przejść z tyłu za trawami.

Monardy i rudbekie różowe już przekwitają znowu przycinanie.

Mam w tym roku bardzo dużo prowansalskiej, tyle się wysialo i dużo wyrzucilam i przy pieleniu widzę 10 cm siewki

Ogród w remoncie 23:02, 13 sie 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Słotki Jesuuu

jak Tu pięknie ..no super..no ślicznie ..no baja ..no poezja ..mniam
Pszczelarnia 22:53, 13 sie 2020

Do góry
Można również zbudować rabatę w oparciu o niebieskości i zachować ten reżim kolorystyczny we wszystkich porach roku (poza zimą).

A zatem kolorowych snów

Świerk serbski - Picea omorika 22:48, 13 sie 2020

Do góry
Rubia napisał(a)

Ewa, teraz w 2020 (po 11 latach) posadzone ok 50cm swierki maja ok 4m i wyglądają tak

Przycinamy co ok 2 lata od góry i trochę po bokach.

Super, przepiękne masz te Serby!
Jaki piękny kształt.

Co ile posadzone ja swoje co 140 cm od pnia.
Pozdrawiam Ewa
Pszczelarnia 22:47, 13 sie 2020

Do góry
Taka zabawa kolorami w ogrodzie

Pszczelarnia 22:34, 13 sie 2020

Do góry
Rabata na bazie lilafioletu.

Bazą będzie krwawnica i floks wysoki, tutaj odmiana 'Utopia' oraz zawilce.

Dołóżmy werbenę i inne floksy oraz astry np. 'Moench' albo 'Breslau'(kwitną wcześnie).

Możemy wprowadzić inną krwawnicę, koloru różowego (np. 'Robert').

Rabatę możemy rozbełtać bielą (floksów, lysimachii, tojadów) albo wzmocnić granatowymi tojadami. I tutaj jeżówki mile widziane.

A jakby ktoś chciał lilie, to takie:

Pszczelarnia 22:09, 13 sie 2020

Do góry
Rabata buraczkowa - szkieletem bylinowym niech będzie rdest himalajski w odmianie 'Firetail' i krwiściąg. Dodajemy jeżówkę bladą albo "zwykłą" purpurową. A następnie floksy. Wyjątkowym akcentem może być np. arcydzięgiel. Może to być fenkuł (pilnować samosiewu i dominacji) albo lilie.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 21:57, 13 sie 2020

Do góry
Dorii napisał(a)
Na szczęście ogród sam daje radę, inne zajęcia pochłaniają czas. Przez ostatni tydzień poziomowałam bloczki pod taras, mordęga ale podobno zrobiłam to dobrze a to najważniejsze.

Gratuluję!! sama to zrobiłaś? wow!! tylko podziwiać jak TY to robisz ,że masz takie piękne zdrowe pomidory??
U mnie zawsze jakaś zaraza wejdzie i cała praca na marne...
Pszczelarnia 21:48, 13 sie 2020

Do góry
April napisał(a)
Ewo, podziwiam wspaniały ogród jaki tworzysz Ogrom prac, piękne połączenia byli. Zapisałam sobie kilka do zastosowania u mnie.
Eksperymenty ogrodowe popieram. Crokosmie zimują od jakiegoś czasu, też u Kwartecika. Ona mi podpowiedziała żeby sadzić. Skoro u ciebie też to chyba wypróbuję, zwłaszcza że zaczęłam się otwierać na takie mocniejsze barwy

Jolu - Aprilu, ogrom prac wykonanych a jeszcze troszkę przede mną.
Co do połączeń bylinowych - tak sobie dzisiaj przy podlewaniu rozmyślałam o tym, żeby podzielić się z Wami takimi sprawdzonymi gotowcami bylinowymi. Każdy będzie umiał wtedy stworzyć rabatę bylinową swojego koloru, według swoich smaków i gustów.

U mnie jest radosny miszmasz wynikający z chęci eksperymentowania, pragnienia posiadania wielu kwiatów i braku dyscypliny projektowej.

CDN

Zaczynam po raz kolejny... 21:42, 13 sie 2020

Do góry
andzia458 napisał(a)

Dziękuję Sylwia za roślinki, za bezinteresowną pomoc. Jesteś wspaniałą kobitką.
Roślinki fantastycznie zabezpieczone, czekają mam nadzieję,do jutra na posadzenie.

Cieszę się cała przyjemność po mojej stronie!
Upssss dubelek ,to z tej radości
Pszczelarnia 21:41, 13 sie 2020

Do góry
Juzia napisał(a)
Przepiękne te różności!

Juziu z Kruklandii na Mazurach. Ależ awatar!

Jesień nadchodzi. Truskawki zlikwidowałam (poszły w nowe miejsce), warzywnik przerzedzony. Jesień zaczyna się zbiorami i ostatnim rzutem na taśmę, tj. siewem koperku, rzodkiewki, sałat i jarmużu zimowego.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies