Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród do kwadratu 18:05, 04 sty 2015

Do góry
Magnolia polecała mi klona palmowego ale bezodmianowego. Na pewno kupię jak tylko upoluję wiosną, bo piękny jest pomimo, że zielony. Ma tendencje do wielopniowości (Magnolia pisała, żeby nie zostawiać więcej niż 5 pniaczków) a na jesień CUDOWNY! Dodatkowo nie taki kapryśny jak inne palmowe. Zaraz zrobię przegląd u siebie, to podam stronę, na której było o tym.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 16:59, 03 sty 2015

Do góry
Wrzośce, tu również dosadziłem obwódkę:

Nad stawem przy altanie wszystko zryte pod nowe rabaty i trawnik:

Rabata przydomowa i kolejne zakupy:

Magnolia gwiaździsta:

Trawniki dłuuuugo nie były cięte. Nie ma to jak niesprawna kosiarka na początek sezonu i 3 tygodnie w serwisie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:44, 31 gru 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Przyznaję, że zagubiłam się w akcji tej rabaty bez Twojego komentarza ale podoba mi się jej zapełnienie. Na koniec roku to fajne podsumowanie Zastanawiam się tylko co jeszcze na niej wymyśliszNajlepszego na Nowy Rok

Najpierw było kilka bukszpanów, piownie, liliwoce, kosaćce syberyjskie i żurawki....
Potem piownie wywędrowały na inną rabatę na rzecz traw (nieporozumienie z kostrzewą siną szybko zostało zastąpione stipą. Zurawki wyjadane przez opuchlaki walczyły o miejsce (kilka razy sadziłam) ale przegrału tę walke i z opuchlakami i carex bronze form.
Lilowce zostały przenisione na rabtę kuchenną a ich miejsce definitynie zajęły bukszpany i stipa. Sezonowo dosadzałam trawy rubrum, lobelię (zapominiałam jaka to odmiana)
W tym roku róże zostały wyeksmitowane na różankę na rzecz kolejnych kul bukszpanowych a wiosną dojdą do nich trawki i grafitowy żwirek.
Zapomianiałam, ze na rabacie posadziłam jeżówki... myśle zatem czy eksmitowac ją czy przesadzić jeżówki....
To największe zmiany, o drobniejszych nie wspominam....

Jak siebie znam będą kolejne zmiany ...

Aha magnolia tez była inna w 2010....

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:22, 23 gru 2014

Do góry
Moja Olka, tez 18tka także walczy o choinkę- chłopaki czują się wzięci w kaganiec.
Cichutko popiskują tylko.

Boa świetne, nie tnij. Ładny róż.

Dobrych Świąt Waszej gromadzie!
Pszczelarnia 09:16, 23 gru 2014

Do góry
Fakt, nie mogliście nie kupic tego buka.... z taka historią i z taką masywną donicą ( jak sie ukorzeni w pierwszym sezonie, to ruszy z kopyta i zaraz, za momencik będzie wielkim parasolem jak w łazienkach)
W ramach przedświątecznej krzataniny i 'wczwuwania się ' w nastrój zachwycam się po raz kolejny zywopłtem grabowym u Was- widze go za kilka lat, zagęszoną bryłę wygieta w łuk z przerwą na przejście na łąkę- to jest zachwycające!
Jeszcze świeczki w cynowym pojemniczku na kracaistym obrusie.....
Zmykam do rogalików, pastowania podłogi i kompotu swiątecznego
Pa
Dobrych Świąt!
4 pory roku w ogrodzie 23:24, 17 gru 2014

Do góry
Udało mi sie zebrać fotki do kolejnej rabaty.. z trawami.
Wszystkie foty z tego roku, tylko zima wcześniejsza.
Zima normalna

Zima czyli luty 2014

Marzec (krokusy, magnolia) rabata się powiększyła i kamienna ławeczka poszła na środek

Kwiecień - floksy szydlaste tulipany magnolie

Moja bajka 23:23, 17 gru 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Kasiu rh do tego rogu sie nadaje ale musisz zabrac inne rośliny bo będzie potrzebował miejsca. Ponieważ tam rosną dwa krzaki z których jeden -magnolia będzie na pewno wielki i szerokui to ja bym go nie wpychała w kat tylko posadziła z przodu tam gdzie leżąte kamienie -łupki, a nawet jeśli można to jeszcze bardziej z przodu. Jesli nie chcesz powiększyc tej rabatki to moze azalie japońskie posadz Kermesinę lub Melinę to piękne rośliny i potrzebują mniej miejsca niz rh. Na razie nie podaje polecanych rh bo nie wiem co zadecydujesz i w jakim chcesz kolorze, napisz.

Zdjęcia ptaków swietne.

Bogdziu dziękuję Ci za tak szybką i wyczerpującą odpowiedź. Upewnię się tylko czy dobrze zrozumiałam - w róg posadzić te azalie japońskie, a rh z przodu? Czy też w róg ani azalii, ani rh, tylko, albo jedno, albo drugie z przodu? Rh może w jakimś jasnym kolorze żeby rozjaśnić trochę ten zakątek, np. żółty lub biały? Co o tym myślisz? Rabatki nie da się powiększyć w żadną stronę, ponieważ ta powierzchnia z kamienia to ścieżka prowadząca od furtki do ogrodu, a zaraz przy niej jest studnia i nasz domek.
Moja bajka 23:16, 17 gru 2014

Do góry
Kasiu rh do tego rogu sie nadaje ale musisz zabrac inne rośliny bo będzie potrzebował miejsca. Ponieważ tam rosną dwa krzaki z których jeden -magnolia będzie na pewno wielki i szerokui to ja bym go nie wpychała w kat tylko posadziła z przodu tam gdzie leżąte kamienie -łupki, a nawet jeśli można to jeszcze bardziej z przodu. Jesli nie chcesz powiększyc tej rabatki to moze azalie japońskie posadz Kermesinę lub Melinę to piękne rośliny i potrzebują mniej miejsca niz rh. Na razie nie podaje polecanych rh bo nie wiem co zadecydujesz i w jakim chcesz kolorze, napisz.

Zdjęcia ptaków swietne.
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:09, 17 gru 2014

Do góry
Udało mi sie zebrać fotki do kolejnej rabaty.. z trawami.
Wszystkie foty z tego roku, tylko zima wcześniejsza.
Zima normalna

Zima czyli luty 2014

Marzec (krokusy, magnolia) rabata się powiększyła i kamienna ławeczka poszła na środek

Kwiecień - floksy szydlaste tulipany magnolie

Moja bajka 22:30, 17 gru 2014

Do góry

jednak teraz jest szaro, buro i paskudnie. Po prostu pusto i smutno. Przydałoby się coś zimozielonego. Po murku puściłam więcej bluszczu, ale wiadomo, że on potrzebuje czasu zanim ruszy. Zastanawiam się czy w tym rogu poraziłby sobie rododendron. Wiosną i latem, kiedy magnolia ma liście to miejsce jest dość zacienione. Ale wcześniej rosła tam melisa, która doskonale sobie radziła. Mam też kilka małych cisów kolumnowych, w fajnym zielonożółtym kolorze, które można by tam chociaż kilka posadzić i przycinać. Doradzicie coś?
Na zdjęciu poniżej widać te cisy. W sumie mam ich 8, ale na tę rabatę na pewno wszystkich bym nie dała, bo nie ma tam aż tyle miejsca. Myślałam o kilku, żeby je przycinać. Ale też nie upieram się, żeby za wszelką cenę je tam wciskać. To taka luźna myśl. Doradźcie proszę.
Ogród w Tarnowie 18:12, 17 gru 2014

Do góry
Nadal ciepło a ryby przerwały sen i wypłyneły na wierzch i chcą jeść...

a magnolia ma coraz większe pąki

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 20:30, 14 gru 2014

Do góry
Renatko - pozdrawiam....jutro pewnie coś jeszcze wrzucę.

Haniu
- tak to ta magnolia. Też myślałam,że to coś magnoliowatego, ale kwitła w czerwcu w temperaturach +30 do +38 .... wydawało się mało realne. Dziękuję.
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 15:58, 14 gru 2014

Do góry
Elu,ten piękny biały kwiat, to najprawdopodobniej magnolia wielkokwiatowa.magnolia grandiflora
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 22:59, 13 gru 2014

Do góry
Haniu eksperymentujesz

Ps. To prawdopodobnie magnolia grandiflora . U nas wymarza ale jest zimozielona
Pozdrawiam
Ogródek Anity 07:38, 09 gru 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Róża jak z bajki o Małym Księciu wakacje bomba a mufinki niezłym przedwsięwzięciem.....wszystko poczytałam

Hej Ula!
Takie mufinki, z tym kremem , będę robić pierwszy raz! Przepis taki jak w słynnej nowojorskiej cukierni Magnolia....zobaczymy czy mi wyjdzie, ale jeśli będę trzymać się mocno przepisu to może wyjdzie!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:15, 08 gru 2014

Do góry
malkul napisał(a)
nie mam ani czasu ani natchnuienia a dodatkowo manufaktura to dla mnie rzecz niemożliwa, bo mam dwie lewe łapki. to mój eM ma dwie prawe

dwie lewe?.... nie wierzę.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:06, 08 gru 2014

Do góry
tak, teraz można lisciaste z naszych stref klimatycznych.
Nie ciełam zywopłotu w ten weekend, myłam okna i biegałam wokół dzieci /kuchni...cholewka nic konkretnie nie zrobiłam.
W zeszłym roku kończyłam żywopłot w styczniu. W tym roku pewnie bedzie podobnie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:58, 08 gru 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Nic z nią nie robię. moja jest na spadku,i jeszcze w ziemi piaszczystej, więc muszę tylko dopilnowac żeby M.nie wpadło do głowy tam rzucać śnieg przy odśnieżaniu.
2 lata temu mi padła po zimie, myslę że dlatego, że był na niej długo śnieg, dłużej niż w innych częściach ogradu bo spadek jest na pólnocną stronę ( latem to nie ma znaczenia, zimą słabe słońce sobie z tym nie radzi). Tak myślę bo ona łatwo zagniwa zimą, więc im ma suszej, tym lepiej.
Zobaczymy jak bedzie wtym roku.

O widzisz...to muszę eMowi powiedzieć aby mi uważał tam ze śniegiem jak spadnie i będzie odśnieżać. Na razie zostawię tak jak jest...bo jest ładnie i nie chce tego widoku psuć.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:54, 08 gru 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)
Marta a co opatulasz??
Robisz coś ze stipą?? Nie wiem czy ją przykrywać...ona taka ładna ciągle jest, że nie chce mi się z niej chochołów robić.
Ja tylko klona jednego opatuliłam...i reszta zostawiona sama sobie.
Nawet snopków z traw nie powiązałam.
Zupełnie w innym kierunku w listopadzie i grudniu me myśli i czyny są skierowane. Na ogród czasu brakło...

Nic z nią nie robię. moja jest na spadku,i jeszcze w ziemi piaszczystej, więc muszę tylko dopilnowac żeby M.nie wpadło do głowy tam rzucać śnieg przy odśnieżaniu.
2 lata temu mi padła po zimie, myslę że dlatego, że był na niej długo śnieg, dłużej niż w innych częściach ogradu bo spadek jest na pólnocną stronę ( latem to nie ma znaczenia, zimą słabe słońce sobie z tym nie radzi). Tak myślę bo ona łatwo zagniwa zimą, więc im ma suszej, tym lepiej.
Zobaczymy jak bedzie wtym roku.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:27, 08 gru 2014

Do góry
ja molinię używam do opatulania. Najpierw agro, a na to snopek moliniowy i sznurek. Cieplej i nie ma paskudy białej dającej po oczach.

ja jeszcze na dobre nie wyszłam z ogrodu ( jeszcze 40% zywopłotu czeka na mnie)a juz zaczynam tęsknić powoli.

Lilie w leasingu- dobre!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies