Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 19:49, 19 sie 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Możesz się chwalić pięknym kwiwtnym ogrodem... tyle energetycznych kolorów
Super tak ramka na domku ogrodnika z aksesoriami ogrodowymi

Najbardzej energetyczny ostatnio był krzew róży Stadt rom, ma ogrom kwiatów:
Za drzwiami do ogrodu... 19:39, 19 sie 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Cudne monardy. U mnie zanikły. Szkoda, bo też je lubię
Nowe roślinki? Jestem ciekawa Pokaż

U mnie monardy się ładnie rozrastają.
Dokupiłam kilka molinii: Fontane, Karl Forester i Transparent, floks, krwiściąg Lilak Squirrel, driakiew niebieską, krwawnicę... Wszystko już wciśnięte w rabaty
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:30, 19 sie 2020

Do góry

Witam
Bardzo proszę o osoby zajmujące się profesjonalnie ogrodami o doradzenie co mam zrobić, a mianowicie: jakiś czas temu zrobiłem nawadnianie całej działki gdzie ma być trawnik (około 800m). Następnie całą ziemie wyczyściłem z korzeni, kamieni itd. Teren został w miarę wyrównany i zagrabiony.

Następnym etapem było posianie trawy ELEGANT czyli większości trawa kostrzewa. Tym razem posiałbym inną mieszkankę traw. Trawa bardzo wolno i rzadko rosła i niestety przerosły ją chwasty a najwięcej chwaśnic. Było ich setki, rozprzestrzeniły się na całą działkę, były naprawdę gigantyczne, próbowałem je ręcznie usuwać ale nie dało rady ich się pozbyć , te największe w ilości około 1000 sztuk wyrwałem ręcznie po których zostały spore dziury w ziemi. Małych nie dało rady ogarnąć więc poświęciłem całą trawę i wszystko spryskałem środkiem pumą jak i rundapem. W chwili obecnej wszystko uschło. Reszty suchej trawy jak i chwastów usunąłem wertykulatorem.

Na chwile obecną działka wygląda tak (foto). Teraz mam dylemat i nie wiem co zrobić , jak przygotować podłoże aby we wrześniu zasiać nową trawę.

Czy całą działkę przejechać glebogryzarką separacyjną ? ( boję się ze pobudzę nowe nasiona chwastnicy) czy lepiej użyć wycinarki do darni i zebrać jakieś 3cm i na tak ściętą darń, ziemie zasiać nową trawę. Bardzo proszę o porady...
Za drzwiami do ogrodu... 19:00, 19 sie 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Pięknie. Ostróżeczek zazdroszczę, chciałabym żeby u mnie tak było. Ale wysiewy mi nie wychodzą.
Jeżówki takie energetyczne podobają mi się bardzo. Ciekawa jestem co to za roślinki zagoszczą u ciebie.

Gosia spróbuj wysiać teraz do gruntu nasiona ostróżeczek, bo w naturze one właśnie teraz się wysiewają. Tylko ich potem nie wyplew przez przypadek wczesną wiosną, kiedy wschodzą Jak wzejdą gęsto, to daj im ciut podrosnąć (ok 10-15 cm), wtedy dobrze znoszą przesadzanie.
Albo przyjedź po siewki do mnie, ja wiosną ich całe multum wywalam.
Tu samosiejka ostróżki w hortensji.
Ogród Naturalistyczny z duszą prerii. 18:58, 19 sie 2020

Do góry
Chwasty przekopane,kompost wrzucony .
Deseczki jako tymczasowy ekobord hehehe
Jutro Tetris

Pamiętajcie o ogrodach 18:38, 19 sie 2020

Do góry

Pamiętajcie o ogrodach 18:37, 19 sie 2020

Do góry
Elu trawkę mam zamiar przykryć na zimę, zobaczymy u mnie zimy mniej mroźne.
Trochę pokupowałem nie ma tygodnia bez zakupu, to już nałóg ale zdrowy, gorzej jakbym palił a cztery lata temu było i po dwie paczki dziennie. I z dnia na dzień powiedziałem sobie Dość, i tak już cztery lata minęły.
Oj jeszcze mam kupa planów teraz czekam na ochłodzenie, będę przesadzał, to potem znowu będę dokupywał a jeszcze przed tarasem będzie zmiana i obok wejścia . No ale z czasem

W piątek przychodzą kolejne dzielżąny

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 18:35, 19 sie 2020

Do góry
Witam,

proszę o pomoc w zidentyfikowaniu problemu.
Kilka dni temu zauważyłem, że jedna z tuji powoli "umiera". Obok wszystkie wyglądają na zdrowe, natomiast kilkanaście metrów dalej zauważyłem na kilku tujach brązowe końcówki a na kilka na samym czubku takie niby jajeczka.
Szukałem na internecie porady ale nie znalazłem nic konkretnego. Gałązki pokryte jajeczkami, a było ich w sumie 3-4 obciąłem. Teraz zastanawiam się czym je opryskać.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:35, 19 sie 2020

Do góry
Idzie jesień, wrzosy kwitną

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:33, 19 sie 2020

Do góry
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 18:32, 19 sie 2020

Do góry
Krzewiaste też uwielbiam - te też własnej "produkcji"

Gosiu nadrobiłam zaległości u Ciebie. Nie czytałam tylko pismo obrazkowe. Wiesz, że masz piękny ogród, rośliny takie zadbane, zdrowe, dobrane, zestawienia, kompozycje - no rozpływam się nad każdą fotką.

Powinnam wszystko zacytować

Jednak nad tymi hortensjami zatrzymałam oko najdłużej. Jakie one cudowne Tak bardzo jestem na siebie zła, że nie pomieszałam Annabell białych z różowymi brrrrrr.

No cóż mądra po fakcie. Będę podziwiała u Ciebie

Nie rób sobie wolnego od forum - wstawiaj jak najwięcej zdjęć
Za drzwiami do ogrodu... 18:27, 19 sie 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Aniu, witaj!
Pieknie ci kwitną jeżówki, pysznogłówki.
Moje jeżówki jeszcze nie wszystkie.
Floksy masz śliczne.
Dalijki zaczynają. Suuper. Biała pomponowa jest piękna. U mnie już chyba z 5 dalii kwitnie.
Kwitną lilie. I pewnie cudnie pachną ??
Ogród jak zawsze przepięknie się prezentuje.
Pozdrawiam

Anuś jestem!
Moje dalie w tym roku nie bardzo udane, te co przetrwały dopiero zaczynają kwitnąć.Floksy się ładnie rozrosły i cieszą...uwielbiam ich zapach w ogrodzie.Lilie w większości już przekwitły , ale szykują się te kupione w lipcu, szybko wyrosły!
Teraz w ogrodzie roznosi się zapach budlei!
Za drzwiami do ogrodu... 18:14, 19 sie 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Aniu, dawno nie byłam u Ciebie. Wciąż brakuje czasu na przyjemności.
Pięknie u Ciebie i kolorowo i na pewno pachnąco. Liliowy show się zaczął. Przepięknie Ci kwitną. Czytałam, że dokupiłaś lilii. Ha,ha, ja też. Ale już wsadziłam, jakieś 2 tygodnie temu. I jeszcze myślę nad dokupieniem naparstnic.
I jeżówki też piękne. Nie mam ich u siebie. Może kiedyś..?
Pozdrawiam.

Basiu dopiero teraz odpisuję, bo nie dość, że z czasem podobnie jak u Ciebie, to jeszcze jakiś dla mnie ciężki ten czas życiowo. Ale każdy ma swoje zmartwienia...a tu przychodzimy raczej właśnie dla przyjemności, radości, więc będę dzielić się tym co mnie cieszy, zachwyca, mimo ,że wydaje się być jakieś mniej ważne...
Posadzone w lipcu nowe lilie już są zapączkowane, myślę ,że niektóre może jeszcze w sierpniu zakwitną A Twoje, może już kwitną?
Jeżówek trochę mam , ale kilka nie dało rady w tym moim zagęszczeniu, pożarły je inne rośliny, brak światła w tym gąszczu...Ale je uwielbiam za długie kwitnienie Polecam!!!
Wrzucę kilka zaległych zdjęć z lipcowego ogodu:

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:19, 19 sie 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Alesz masz cudownie! Kolorowo, a jakie ozdoby! Zdradź jak robiłaś dynie? pozdrawiam!!!
Dziękuję
Produkcja dyni"
W małą doniczkę przemysłową nasypałam piasku do pełna i go ugniotłam.
Odcięłam kawałek z rajstop w to postawiłam wypełnioną doniczkę. Przygotowaną zaprawę z 1 cz cementu, 1 cz perlitu i 1 cz piasku z dodatkiem wody wkładałam małą łopatką w rajstopę dookoła doniczki do wysokości doniczki. Zawiązałam supeł nad piaskiem w doniczce i w gumowych rękawiczkach uformowałam spłaszczoną u góry i na dole kulkę. I teraz jest najbardziej brudna robota, czyli zakładanie 3 albo 4 gumek na zaprawę cementową. Paskudnie mi wtedy ciapało jak ściskałam to gumkami. Starałam się aby zaprawa nie wchodziła na piasek w doniczce, ale i tak weszła. Uformowaną gumkami dynię postawiłam w cieniu na 4 dni, co dzień polewałam to wodą.
Po tym czasie odcięłam gumki i supeł z rajstop. Myślę, że lepiej te rajstopy u góry było by związać gumką to by się tak nie rwały podczas ściągania ich z dyni. Teraz trzeba zedrzeć całość rajstop z betonu co nie było łatwe. Wysypać z doniczki piach , nasypać ziemi i posadzić rojniki.
Mam nadzieję, że zrozumiale to opisałam, jeśli nie - pytaj.

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:14, 19 sie 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

Kluczową jest woda. Tak gdzie rośliny są podlane tam wszystko "buja". Niestety woda jest kosztowna a po drugie podlewanie jest czasochłonne.
Niestety u mnie w studni na kupce trochę mało tej wody, Agatka z Przedziwnego ogrodu ma duże oczko wodne i może z niego podlewać całe lato to i jej ogród pięknie żyje.

Zdjęcia z początku sierpnia.

W samym słońcu 17:11, 19 sie 2020

Do góry
Biała linia to 290 cm - do szałwi
Zielona do brzegu rabaty 390 cm
Pomarańczowa do róży od ogrodzenia to 110 cm

Czy to wystarczy????
W moim małym ogródeczku - Dorota 17:10, 19 sie 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Pięknie ,nastrojowo,klimatycznie
Dziękuję Aniu.

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:00, 19 sie 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dorotko, tak jak wszyscy zachwyciłam się wiankami. I towarzystwo w tych wiankach przepięknie wyglądało. Ale czasu wiankom to poświęciłaś bo to wszystkie z żywych kwiatów.
Pomysł z hortensjami w donicach i mnie się spodobał. Ciekawa jestem czy ogrodówki udałoby się tak uprawiać. Bo chyba będę miała po raz pierwszy kilka sadzonek.
Miski, figurki z betonu super.
Twój ogród to taki raj na ziemi Dorotko.
Dziękuję za miłe słowa.
Mam w donicach od kilku lat hortensje bukietowe i ogrodowe. Bukietowe zostawiam w ogrodzie na zimę i bardzo dobrze to znoszą, natomiast ogrodowe chowam do budynku gospodarczego.

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 16:58, 19 sie 2020

Do góry

Koniec Miłego oglądania
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 16:57, 19 sie 2020

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies