Reniu napisałam sie i wszystko poszło w kosmos.Więc jeszcze raz od nowa. Kup kwasny torf ale nie z marketu tylko w jakims punkcie ogrodniczym . Dołek o głębokosci 40-50cm szerokosc dwa razy większa. Mieszasz ten torf pól na pół z ziemia z ogrodu i sadzisz bardzo uwazając by posadzic na tym samym poziomie co rósł w doniczce , moze byc nieznacznie wyżej ale nie niżej bo będzie chorował. Przez pierwszy rok zadnych nawozów. ja nie daje również kory.Podlewac systematycznie zwłaszcza w upały.
Reniu napisałam sie i wszystko poszło w kosmos.Więc jeszcze raz od nowa. Kup kwasny torf ale nie z marketu tylko w jakims punkcie ogrodniczym . Dołek o głębokosci 40-50cm szerokosc dwa razy większa. Mieszasz ten torf pól na pół z ziemia z ogrodu i sadzisz bardzo uwazając by posadzic na tym samym poziomie co rósł w doniczce , moze byc nieznacznie wyżej ale nie niżej bo będzie chorował. Przez pierwszy rok zadnych nawozów. ja nie daje również kory.Podlewac systematycznie zwłaszcza w upały.
Reniu,do dołka o głębokości 50 cm x 80 wsypujemy od 10 do 20 centymetrów drenażu w postaci żwiru lub gruzu.. Następnie powinna być w nim umieszczona warstwa mieszanki torfu (u mnie ze 2 worki 80 litrowe), przekompostowanej kory,kompostu i dodatkowo daję nawóz w granulkach. Po posadzeniu krzewu,aby zapewnić odpowiednią wilgoć wierzchnią warstwę podłoża dodatkowo ściółkujemy warstwą kory.U mnie dół wyłożyłam dużym workiem, w którym zrobiłam większe dziury...od spodu i z boku.W tym roku przeprowadzę oprysk florovitem.
Jak kwiat spadnie po przekwitnięciu wyłamuję przekwitnięte kwiatostany.
Bogdziu
A ja dzisiaj zakupy w L zrobiłam roślinkowe ... taki spontan ... bo wydały mi się takie dorodne ... oczywiście o rododendrony chodzi
Chciałam się Ciebie poradzić jak przygotować dobrze ziemię pod rh
Krysiu
Ja wiem, że Ty skromna jesteś ale jako naoczny świadek stwierdzam, że rabata swietnie się zapowiada ... już jest pięknie a co to będzie jak wszystko zakwitnie