Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Rododendronowy ogród II. 22:22, 31 mar 2016

Do góry
... tak mi się przynajmniej wydaje dziękuję

A jeszcze tylko zapytam w jakiej odległości powinnam je posadzić?
Rododendronowy ogród II. 22:19, 31 mar 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Reniu napisałam sie i wszystko poszło w kosmos.Więc jeszcze raz od nowa. Kup kwasny torf ale nie z marketu tylko w jakims punkcie ogrodniczym . Dołek o głębokosci 40-50cm szerokosc dwa razy większa. Mieszasz ten torf pól na pół z ziemia z ogrodu i sadzisz bardzo uwazając by posadzic na tym samym poziomie co rósł w doniczce , moze byc nieznacznie wyżej ale nie niżej bo będzie chorował. Przez pierwszy rok zadnych nawozów. ja nie daje również kory.Podlewac systematycznie zwłaszcza w upały.

Aaa to proste
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:14, 31 mar 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Fakt że nie mój . Renia a jaką masz ziemie gline czy piaszczystą ?Jesli glina to trzeba dużo wyzej psadzic nawet jakis murek zrobic żeby woda spływała i nie zmieniało sie ph od gliny, reszta u mnie.

mam piach lecę poczytać ...
To tu... 22:10, 31 mar 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ooo fajne są takie pionowe sztywne gałązki a nie jakieś połamańce jak u mnie w pierwszym sezonie

Ta hortka ma już ładnych kilka lat. Pędy ma solidne, to fakt. Nic się nie pokłada, no, może odrobinę po deszczu jak jej kwiaty ciążą.
Malutki pod lasem 22:05, 31 mar 2016

Do góry
Cieszę się, że bergenia na mnie czeka ... i że fachowcy się spisują jak należy
Rododendronowy ogród II. 21:47, 31 mar 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Bogdziu
A ja dzisiaj zakupy w L zrobiłam roślinkowe ... taki spontan ... bo wydały mi się takie dorodne ... oczywiście o rododendrony chodzi
Chciałam się Ciebie poradzić jak przygotować dobrze ziemię pod rh

Reniu napisałam sie i wszystko poszło w kosmos.Więc jeszcze raz od nowa. Kup kwasny torf ale nie z marketu tylko w jakims punkcie ogrodniczym . Dołek o głębokosci 40-50cm szerokosc dwa razy większa. Mieszasz ten torf pól na pół z ziemia z ogrodu i sadzisz bardzo uwazając by posadzic na tym samym poziomie co rósł w doniczce , moze byc nieznacznie wyżej ale nie niżej bo będzie chorował. Przez pierwszy rok zadnych nawozów. ja nie daje również kory.Podlewac systematycznie zwłaszcza w upały.
Rododendronowy ogród II. 21:46, 31 mar 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Bogdziu
A ja dzisiaj zakupy w L zrobiłam roślinkowe ... taki spontan ... bo wydały mi się takie dorodne ... oczywiście o rododendrony chodzi

Moja codzienność - ogród Oli 21:41, 31 mar 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

15-20 cm

Jak przestanie padać to muszę ciachnąć dzięki Olu
Hirutkowy raj:)) 21:40, 31 mar 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Krysiu
Ja wiem, że Ty skromna jesteś ale jako naoczny świadek stwierdzam, że rabata swietnie się zapowiada ... już jest pięknie a co to będzie jak wszystko zakwitnie

PS Kupiłam rh w L

Jak zakwitnie to bedzie nagroda dla mnie i M,ten krater to duzo pracy nas kosztowal

Widzialam b. ladne i nie sponiewierane bo w B to jest masakra,sluchaj Bozenki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:39, 31 mar 2016

Do góry
Krys napisał(a)

Oj to nie jest sposob Bozenki !

a jaki Ty masz sposób?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:38, 31 mar 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Reniu,do dołka o głębokości 50 cm x 80 wsypujemy od 10 do 20 centymetrów drenażu w postaci żwiru lub gruzu.. Następnie powinna być w nim umieszczona warstwa mieszanki torfu (u mnie ze 2 worki 80 litrowe), przekompostowanej kory,kompostu i dodatkowo daję nawóz w granulkach. Po posadzeniu krzewu,aby zapewnić odpowiednią wilgoć wierzchnią warstwę podłoża dodatkowo ściółkujemy warstwą kory.U mnie dół wyłożyłam dużym workiem, w którym zrobiłam większe dziury...od spodu i z boku.W tym roku przeprowadzę oprysk florovitem.

Jak kwiat spadnie po przekwitnięciu wyłamuję przekwitnięte kwiatostany.

Ooo to jakaś wyższa szkoła jazdy dzięki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:19, 31 mar 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

czyli jaka ziemię kupić bo że kwaśną to wiem ale może zdradzisz więcej szczegółów?

Reniu,do dołka o głębokości 50 cm x 80 wsypujemy od 10 do 20 centymetrów drenażu w postaci żwiru lub gruzu.. Następnie powinna być w nim umieszczona warstwa mieszanki torfu (u mnie ze 2 worki 80 litrowe), przekompostowanej kory,kompostu i dodatkowo daję nawóz w granulkach. Po posadzeniu krzewu,aby zapewnić odpowiednią wilgoć wierzchnią warstwę podłoża dodatkowo ściółkujemy warstwą kory.U mnie dół wyłożyłam dużym workiem, w którym zrobiłam większe dziury...od spodu i z boku.W tym roku przeprowadzę oprysk florovitem.

Jak kwiat spadnie po przekwitnięciu wyłamuję przekwitnięte kwiatostany.
Rododendronowy ogród II. 21:19, 31 mar 2016

Do góry
Bogdziu
Moja codzienność - ogród Oli 21:02, 31 mar 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A na jaką wysokość tniesz?

15-20 cm
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:48, 31 mar 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Na patelni to nie...miejsce półcieniste, dobre podłoże to klucz do sukcesu w jej uprawie.

czyli jaka ziemię kupić bo że kwaśną to wiem ale może zdradzisz więcej szczegółów?
Hirutkowy raj:)) 20:41, 31 mar 2016

Do góry
Krysiu
Ja wiem, że Ty skromna jesteś ale jako naoczny świadek stwierdzam, że rabata swietnie się zapowiada ... już jest pięknie a co to będzie jak wszystko zakwitnie

PS Kupiłam rh w L
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:38, 31 mar 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
No dobra, ale chyba na patelni, to też nie dobrze, nie?

Wydaje mi się, ze na totalnej patelni też nie jest dobrze...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:37, 31 mar 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
według teori Bożenki i ja w nią wierze, Rh wcale nie lubią cienia ...

U mnie będą rosły w półcieniu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:35, 31 mar 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
nie chcę być złym prorokiem, ale to, że mają pączki , ba nawet jak z tych pączków pójdą liście jeszcze nie znaczy, że się przyjmą to tak jak zetniesz gałązkę z pąkami wstawisz do wody to puści listki ale nie korzonki...

też prawda ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:34, 31 mar 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Jakieś dwa mam, kupione w erze przed O. i bez sensu posadzone, do tego na słońcu.
Teraz jak kupię, to do cienia, jak już za wiatą uporządkuję i od północy zrobię rabatkę

Przecież w donicy mogą postać jakiś czas ... bo wydaje mi się, ze cena w miarę przystępna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies