Witam wszystkich.
Proszę pomóżcie zdiagnozować mi moje hortensje . Rok temu pięknie rosły a w tym już zgubiły polowe liści . Nie znam się kompletnie na hortensjach jestem amatorką. W sklepach ogrodniczych nie potrafią mi pomoc. Pryskane były topsinem skorpionem i takim środkiem 2w 1 ( nie moge przypomnieć sobie nazwy było to na grzyba i pedziorki , mszyce - bo te również zaatakowały moje hortensje) . Zaczynaja usychać całe pędy . Wstawiam zdjęcia jak wyglądają liście . Jest to hortensja bukietowa Silver Dolar .
Pozdrawiam
Mlodszy czuje sie juz duzo lepiej ale na test wczoraj pojechalismy. Watpie jednak, ze wyjdzie pozytywny, bo od 7 dni w naszym miescie nie ma nowych infekcji. Dobrze, ze test zrobilam, bo zeby poszedl na te ostatnie dni do przedszkola, to musi byc atest od lekarza. A to ostatnie dni przedszkola, potem jest na 6 tygodni zamkniete. Ja nie wiem jak mam pracowac, bo w home office z dwojka dzieci juz nie wyrabiam.
Wiecie moze, na jakiej stronie znajde aktualne przepisy obowiazujace w Polsce w kwestii korony?Czy przyjezdzajac do POlski na urlop musimy miec cos jeszcze oprocz masek? Kwarantanny chyba nie trzeba przechodzic?
Ale dosyc narzekania Podlogi jeszcze nie ma, ale chociaz ramy od okien dachowych wlasnie robia i nie musza uwazac chociaz na podloge. Robi sie tez garaz i tynki. Wiec zawsze to do przodu.
Jestem bardzo ciekawa niektorych astrow, niektore maja bardzo ladny pokroj i rosna zdrowo.
Hej.
Czy masz na głębinówce zamontowany zawór zwrotny?
Wg mnie jest to normalne działanie - nie masz hydroforu, woda zaczyna opadać w rurze zasilającej i sterownik brio nabija ciśnienie bo spadło poniżej żądanego. I tak w kółko..... Trochę pomógłby Ci zawór zwrotny który nie pozwala wodzie uciec z rury...
Ja stosuję wyłącznik czasowy - prądowy, który na 15 min. wcześniej uruchamia pompę przed zadanym podlewaniem i wyłącza ja 15 min po zakończeniu podlewania....
MProtator przy 90 st. ma wydatek 3.8 przy 210 st. ma 9,37 l/min. Zawsze jak liczę to dla maxa dla danego zraszacza.....
ODnośnie pompy ona ma wydajność 60 l/min. jeśli Twoje zapotrzebowanie wynosi 32 litry ta pompa jest wystarczająca.
Tu zamieszczam zdjęcie jak najlepiej taki zestaw zestroić (tu niestety masz z hydroforem) zdjęcie nie moje, a ze sklepu "hypo".
Tak robię
Dzięki liściom wykonczyłam w zeszłym roku tył rabaty, bo tam była twarda skorupa nawet nie do przekopania. Tak właściwie to główny widok z ulicy jak się przechodzi. Dalej nad tym miejscem pracuję po trochu.
Za tujami od sąsiadki posadziłam tego bodziszka Czakor, czekam aż się weźmie w sobie. Na wiosnę zadarni i będzie spokój.
Wiesz, bo ja siedzę w 5 miejscach i żadne nieogarnięte. Taki etap
Na liściach rosną rozchodniki a między nimi z tyłu żurawki od sąsiadki bo miała w tym sezonie po deszczach za duży nadmiar.
Z ulicy widać tak. Jak można zauważyć to muszę tam popracować nad niższym piętrem. I oczywiście wreszcie przyciąć duże bukszpany bo straszą
A za tujami narazie tak. W zeszłym roku były ścięte. Na wiosnę je równałam i wypełniłam miejsce popiołem z ogniska bo mi ziemi brakowało. Teraz są sadzonki bodziszka, które robiłam 2 razy bo po pierwszych ulewach jakoś wszystko padło.
A jeszcze Ci pokażę jak ładnie opitoliłam zwykłe brzózki żeby na ognisko był materiał. Z jabłonki też coś ucięłam drobnego.
Dzięki za pamiątkę fotkową szkoda że czas tak szybko leci.