Wczoraj skończyłam "nianiowanie" i przyznaję, że to ciężka praca.
W ogrodzie robotę można sobie dawkować, przy dziecku nie dało się i to przez 9 godzin.
Dziś dochodziłam do siebie, cyknęłam tylko parę zdjęć
Dalie w moich ulubionych ogrodowych kolorach.
Róża Aprikola cały czas ma nowe kwiaty............................... Jeżówka
Zapytałem właśnie kilka postów wstecz czy na chwastnice (bo to właśnie ona) można zrobić oprysk środkiem Puma 069 ew na młodym 6 tygodniowym trawniku.
Myślę, że większa część postów w tym temacie mówi właśnie o tym chwaście i jego zwalczaniu...
Danko, jeżówki dziękują
Bardzo je lubię, u mnie są niezawodne
Aniu, Tobie też dziękuję za pochwałę jeżówek
U Chrumci wszystko dobrze, cały czas mieszka w domku
A liliowce od Ciebie są 2 różne, co mnie jeszcze bardziej cieszy
To kwiatek tego z liśćmi w jasne paski
Ale coś mi się proporcje rozjechały. Muszę chyba coś dosadzić pomiędzy tawułką a hortensjami, chcąc zachować symetrię i powtarzalność?
W projekcie od Asi rabata jest najwęższa na środku i tu jest palibin x3. Zaczęłam sadzić od prawego rogu i palibin wypadł za mocno z prawej strony, do środka brakuje mu około 5m.
Więc chyba powinnam zabrać tawułkę i lilaka, coś tu jeszcze upchnąć i to samo z lewej strony?
Hurra. Dzisiaj piękna pogoda. Posadziłam wreszcie biednego derenia, który od paru miesięcy wegetował w donicy. I poleniuchowałam .
Rabata skarpowa. Diva Fiore jak zawsze niefioletowa. Sesleria jesienna kwitnie.
Tak jak w tytule, posiadam wierzbę całolistną szczepioną na pniu. przez prawie dwa lata nic się nie działo aż nagle w ciągu tygodnia prawie wszystkie liście uschły i nie mogę znaleźć powodu. Czy da się ją jeszcze uratować?
Nie czytałam całego wątku, ale pozwolę sobie dorzucic trzy grosze.
Wg mnie świerki zabierz gdzie indziej. Hortensje też. Kosodrzewiny jak najbardziej zostaw w grupie. W miejscu miskantów, hortensji i przegorzanow widzę jukki. Tylko liście. Nie dopuszczalabym do ich kwitnienia. Z wyjątkiem tych za cisami. Żeby złagodzić ostry pokrój lisci, można zamiast swierkow dać bergenie. Nawet powiększyć bergeniowe pole o miejsce przeznaczone dla irgi. Chociaż irga wygląda tu ok. Czy nie myślałaś, żeby ta irga zwieszala się z murku naprzeciwko?
Wydaje się on dość wysoki i pusty. Róże wg uznania. Mnie tu nie przeszkadzają. Polecam nowsze odmiany od proponowanych.
Pozdrawiam.
30 stopniowe upały nie są tym, co lubię. Komarom taka temperatura nie przeszkadza. Grasują w najlepsze.
Najbezpieczniej jest na tarasie.
Rozpoczyna się czas hortensji.
Tych małych
i tych dużych. Wokół Annabelki przegorzan się rozgościł.
Nie denerwuj się ,
hortensje bukietowe są bardzo wytrzymałe ,
skoro zdecydujesz się na obcięcie kwiatów ,
to już leć odważniej ,
" ciachnij " 3 pączki od dołu ,
wzmocni się
Ale ja bym jeszcze dała jej trochę czasu
może się schłodzi odrobinkę i ożyje ,
Ja podlewam takie " upalne przesadzenia "
zimną wodą - wiem tak się nie robi ,
ale na moje roślinki to działa ,
Witam co z moim trawnikiem jest nie tak
Trawnik zakładany w październiku regularnie podlewany sypany nawozami saletrą przez firmę która wykonywała usługę
Firma stwierdziła że rzucił się grzyb zgoliła trawnik na 2cm zrobiła delikatne napowietrzanie i po 3 tyg sytuacja jak na zdjęciach czy to normalne