Wiola twoje derenie jeszcze małe więc nie ma potrzeby aby je ciąć tej wiosny.
Zobaczysz jak będą rosły jak tnie to się zagęszczaja. Te derenie które masz bardzo ładnie kwitną szkoda im ściąć zalążki kwiatów.
Moim zdaniem co posadzić będzie dobrze. Grab wyrośnie pod korona można coś posadzić. Jak mas tam czerwone Buki to będzie ciągłość. Jaki metraż tego zakątka bo to ważne.
Trawy też ładne zresztą mam ich dużo. Trzeba je posadzić Co najmniej 1 do 2,5 m od tui aby szmaragd miały słońce.
Z pachnących jak chcesz posadzić rozważ budleje pod grabami.
Zresztą lawenda pachnąca jest i lubi słońce.
Co cztery lata to wyrośnie bardzo duży krzew. Te co masz w sxpalerze to co najmniej raz do roku bo zsglusza pozostałe rośliny masz tam jezowki bardzo ładne szkoda ich aby derenie się panoszyly.
Dereni można ciąć są z dereni żywopłoty. Możesz go formować w kule prostokąty.
Sibirica też ma ładne zielone liście a jesienią amarant owe z granatowym owocami.
Ale tobie są potrzebne białe więc się tego trzymaj i kontroluj wzrost.
Witam Wiolu piękna przemiana. Nie widać, że początkująca jesteś wszystko przemyślane dobrze ze wężyk zniknęły. Widzę to języka taka duża w rogu ogrodu bo zdjęcie niewyraźne.
Wstawilam foty porównanie fot dereni zima jak chcesz to zobacz.
Idę jeszcze oglądać.
Elu mam dokładnie tak jak piszesz, nienawidzę się przeprowadzać i to nawet nie o same przenosiny rzeczy chodzi, a o zmianę w życiu. Lubię jak wszystko jest poukładane i stabilne, a każdy taki ruch zaburza mój wewnętrzny spokój.
Wiem, że ludzie budują w każdym wieku, ale do tej pory miałam chęć a z roku na rok ogarnia mnie wrażenie że nie dam rady tego ogarnąć i coraz mniej mi się chce. Jakby na to nie patrzeć to jest to co najmniej rok z życia...
Może i ktoś nam wybuduje, ale wykańczać chcę sama. A może będziemy zmuszeni stawiać sami, a tu akurat siła i samozaparcie mają wielkie znaczenie.
No ale już nie marudzę, bo może udało mi się wykombinować coś co może etapami, ale pozwoli mi wybudować tam dom. Muszę zgłębić wiedzę i zobaczymy. Wiosna wkrótce, może cos ruszy
Pozdrawiam Cię serdecznie !
Moje derenie na focie to sibirica. Najbardziej czerwone łodygi w zimie czym większy mróz tym większa czerwień amarant.
Mam też inne derenie Ivory halo ale te mają bordowy kolor łodygi.
Zapomniałam wcześniej pisałam, że zaczyna u mnie kwitnąć krzak oliwy. Ma pełno kości kwiatuszki maleńkich foty zrobione tydzień temu.
Obecnie już przewikwitaja i bardzo sypia pyłkiem żółtym i są bardzo maleńkie jak główka szpilki może to owoce.
Pryskalam krzaczdk preparatem do związania owoców i zobaczę co z tej uprawy wyjdzie.
Buki. Mają mam 5 szt. ok 2 m liście zima przepiękny bursztynowy kolor a jak się trzymają żaden wiatr ich nie rusza. Jestem coraz bliższa aby posadzić z nich szpsler i traktować jako wyższy żywopłot. Jak je sądziłam w 2013 r. Miały zaledwie 40 cm. W zeszłym roku urosły ok 1 metra.
Może jeszcze kilka fo. Brzozy zima pięknie przebarwiajsce się jesienią to chyba doorenbos, muszę sprawdzić. Jest zima i brzozy zmieniają swoją skórę. Podobna też do Gold Bark czy Black Star latem korę maja biała.
Te brzozy bardzo szybko urosły u mnie kupiłam po 10 zł w małych doniczkach dwulitrowych od babci która prosiła aby kupić, że nie pożałujesz. Rzeczywiście rosną bardzo szybko maja większe ciut liście od zwykłych brzozy. Pnie przysadziste. Jestem bardzo zadowolona bardzo dużo grzybów kozaków rośnie pod nimi.
Pokaże trochę fot. Rzeczywiście piękna zima temperatura ok 1 na minusie w dzień bez wiatru wczoraj dosypalo śniegu. Dzisiaj odbyła duży spacer po pobliskich polach dużo śladów tropow zwierząt od psów, lisów do najmniejszych zwierzątek, łaski. Widać, że życie tętni.
Zmrożone igły iglakow szadz pięknie wygląda.