Kacha dziekuje za miłe słowa. Mój ogród dojrzewa dzieki Danusi i forum. Podglądam co ładne w innych ogrodach, chłonę CHFSh i ciagle zmieniam ogród. Dzisiaj wrociłam do domu z kolejnymi kilkunastoma trawami .... Moj busz wsadzony w ramy z bukszpanow i traw naprawde mi sie podoba.
Twoj ogród dzieki pieknym wielkim drzewom juz tego lata dojrzeje i bedziesz sie nim zachywcać. Zwłaszcza M ze zaprojektowała go mistrzyni
Polinko i Kondzio wieczorem w ramach relaksu wpadne do was. Na razie odpoczywam po całym dniu w ogrodzie
Posadziłam kilka trawek, oczysciliśmy oczko wodne, M pomalował taras na froncie, wycielam wiekszośc tulipanow. Teaz jeszcze czekam na deszcz i wyrywanie chwastow
Jagoda z doswidczenia wiem ze dokładne oczyszczenie nie pomoze... Zwasze przeoczysz jakies jajko albo mikrego opuchlaka... Gdy ten potwor dorośnie złoży 500 jaj i bedzie plaga. Od 3 lata walczę z nimi. I najbardziej obawiam sie , ze mi pożrą mój żywopłot cisowy....
Na Twoim miejscu zrobiłabym:
- wygnieć wszytko co znajdziesz
- kup wrotycz w sklepie zielarskim i lej naparem
- w czerwcu wieczorme poluj z opryskiem calypso, apaczem
- pod koniec sieprnia zaaplikuj nicienie
Jedno jest pewne raz przywleczone opuchlaki do ogrodu rozłaża sie wszedzie, wiec trzeba z nimi walczyc w całym ogrodzie. W szczegolnosci lubią: zurawki, rododendrony, laurowisnie, azalie, bergenie, trzmieliny, kiścienie, skimie, pierisy. Rok temu u mnie zaatakowały hortensje limelight
Mało prawdopdoobne aby stipa pożarła mi roze, bo róże rosna mi wysokie (najwiecej mam austinek) i maja łyso w nogach. Zatem stipa bedzie idelana, na razie nie moze się w tym miejscu przebić stipa i rozrosnąć.
Ensata róże i bukszpany to dla mnie podstawowy duet, bez ktorego nie wyobrazam sobie ogrodu
Mozesz, ale ja chyba zlikwiduje te stipę i czosnki... Ma być hakone w bukszpanch....ale jeszcze nie wiem.....
Znow stipa rosnie jak szalona, za chwile pożre mi bukszpany, chyba muszę ja rozrzedzić , planowałam ja przenieśc w róze.
Tak podobno sa wycofane ze względu na szkodliwość..... Pojawia sie oficjalny wykaz srodkow ochrony roslin dopuszczonych do obortu UE. Choc wyroki Unijne w tej kwestii sa niezbadane......
W przeciwienstwie do aptek, gdy lek jest wycofany natychmiast następuje zwrot do hurtowni i prodcenta tak w chemi ogrodowej widze ze towar zalega w magazynach....
Ale co do roundapu to jnie jest wycofany, oficjanie stoi na półkach we wszystkich sieciach a im by najszybciej wycofali z obortu gdyby R był zakazany.
W tym ogrodzie w piłkę gra tylko Tytus zwykle nosi ja w zębach bo lekko sflaczałą jest
W 2013 roku zobaczyłam w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu, że czosnkom przycięto o połowę liście aby lepiej wygladały. Napisłam o tym na forum, Ana ART nie zrozumiała i wycięła wszystkie liscie kwitnącym czosnkom. Ponieważ czosnki te operacje przeyżly i po roku znów zakwitły wiec ciacham od 2014 wsyztskie liscie i czosnki żyja. I tak z roku na rok beda miały mniejsze głowki az z czasem zdziczeje .
Cos musze z tym buszem zrobic, chyba wyciacham troche trawy .....
Koniec zdjęc, musze zrobić prezentację na jutro, buziaki juz więcej nie moge zwlekać...