Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:56, 16 maj 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

To zdjęcie jest cudowne! Jestem nieustannie pod wrażeniem Twojego ogrodu. Im więcej zdjęć oglądam, tym bardziej jestem zdumiona, z jaką harmonią i elegancją połączyłaś u siebie tyle rozmaitych gatunków. Trzeba mieć to coś - talent, gust, wenę itd. Pozdrawiam

Kacha dziekuje za miłe słowa. Mój ogród dojrzewa dzieki Danusi i forum. Podglądam co ładne w innych ogrodach, chłonę CHFSh i ciagle zmieniam ogród. Dzisiaj wrociłam do domu z kolejnymi kilkunastoma trawami .... Moj busz wsadzony w ramy z bukszpanow i traw naprawde mi sie podoba.
Twoj ogród dzieki pieknym wielkim drzewom juz tego lata dojrzeje i bedziesz sie nim zachywcać. Zwłaszcza M ze zaprojektowała go mistrzyni
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:53, 16 maj 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Właśnie gdzieś, kiedyś na jakimś forum ogrodniczym i ja o tym czytałem.
Chyba tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4852-wazne-dla-pasjonatow-ogrodnictwa-zmiany-w-stosowaniu-sr-ochr-roslin

Przeczytałam i czekam na dalsze doniesienia
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:52, 16 maj 2015

Do góry
Polinko i Kondzio wieczorem w ramach relaksu wpadne do was. Na razie odpoczywam po całym dniu w ogrodzie
Posadziłam kilka trawek, oczysciliśmy oczko wodne, M pomalował taras na froncie, wycielam wiekszośc tulipanow. Teaz jeszcze czekam na deszcz i wyrywanie chwastow
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:50, 16 maj 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Pomocy! Mam opuchlakowe larwy w sadzonkach cisa. Myślisz, że jeśli wyczyszczę korzenie całkowicie z ziemi i posadzę, to rośliny się przyjmą o tej porze roku? Z drugiej strony nie będę sadzić z larwami. I tak źle i tak niedobrze .

Jagoda z doswidczenia wiem ze dokładne oczyszczenie nie pomoze... Zwasze przeoczysz jakies jajko albo mikrego opuchlaka... Gdy ten potwor dorośnie złoży 500 jaj i bedzie plaga. Od 3 lata walczę z nimi. I najbardziej obawiam sie , ze mi pożrą mój żywopłot cisowy....
Na Twoim miejscu zrobiłabym:
- wygnieć wszytko co znajdziesz
- kup wrotycz w sklepie zielarskim i lej naparem
- w czerwcu wieczorme poluj z opryskiem calypso, apaczem
- pod koniec sieprnia zaaplikuj nicienie

Jedno jest pewne raz przywleczone opuchlaki do ogrodu rozłaża sie wszedzie, wiec trzeba z nimi walczyc w całym ogrodzie. W szczegolnosci lubią: zurawki, rododendrony, laurowisnie, azalie, bergenie, trzmieliny, kiścienie, skimie, pierisy. Rok temu u mnie zaatakowały hortensje limelight
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:38, 16 maj 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Ale róże też Ci pożre, u mnie pożarła kocimietka i teraz sama myślę, co zrobić, by połaczyć róże, bukszpany.

Mało prawdopdoobne aby stipa pożarła mi roze, bo róże rosna mi wysokie (najwiecej mam austinek) i maja łyso w nogach. Zatem stipa bedzie idelana, na razie nie moze się w tym miejscu przebić stipa i rozrosnąć.

Ensata róże i bukszpany to dla mnie podstawowy duet, bez ktorego nie wyobrazam sobie ogrodu
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:16, 16 maj 2015

Do góry
Teraz lecę, na dalsze pozdrowienia i pytania odpowiem potem
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:13, 16 maj 2015

Do góry
Ananasek napisał(a)

DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ!! Pozdrawiam

Proszę bardzo
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:13, 16 maj 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Pieknie zgapuje na przyszły rok moge prawda? Moge?

Mozesz, ale ja chyba zlikwiduje te stipę i czosnki... Ma być hakone w bukszpanch....ale jeszcze nie wiem.....
Znow stipa rosnie jak szalona, za chwile pożre mi bukszpany, chyba muszę ja rozrzedzić , planowałam ja przenieśc w róze.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:11, 16 maj 2015

Do góry
dorciabe napisał(a)
Madżen nie będę cytować zdjęc, bo musiałbym wszystkie Pięknie jest, aż mi się gębucha otwarła

Dorcia czy Ty wiesz ze ja wczoraj nerwa miałam gdy patrzyłam na ogrod? Pełno chwastow!!!! Rosna jak szalone
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:10, 16 maj 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)

no tak smacznie, że bez tej czekolady się obejde

Zaczynam kombinować, że przestanę grzebać w ziemi i będę się tylko gapić na Twoje arcydzieło!

Dla Ciebie czekolada zawsze ciesze sie ze jestes
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:09, 16 maj 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Piękne kompozycje, takie nieoczekiwane i piękne niezależnie od punktu stania i patrzenia. Albo siedzenia (na kanapach).

Madżenn, policz drzewa, plizz - ja chyba za rzadko je wsadzam.

Zaraz wsiądę w samochód i bede liczyc w myślach
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:08, 16 maj 2015

Do góry
atena35 napisał(a)

Wygląda jakby to jedno duże zdjęcie było.

Kolor rządzi

Rzeczywiscie, ale mi fajnie wyszło
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:08, 16 maj 2015

Do góry
Robaczek napisał(a)

Więdnięcie i zasychanie wierzchołków pędów i pąków kwiatowych oznacza, że najprawdopodobniej mamy na różach żerujące larwy bruzdownicy pędówki. Na kilku moich różach zauważyłam takie zasychające końcówki pędów. Jeżeli utniesz pędy przy samej górze i zobaczysz w środku pędu wydrążony tunelik (pusta w środku łodyga, jak u bambusa) to oznacza, że larwa bruzdownicy wędruje w dół. Trzeba uciąć poniżej, nad zdrowym pakiem.
Jeżeli róża wypuszcza młode listki, które od razu zasychają, to znaczy, że ma słabo rozwinięty system korzeniowy i nie jest w stanie wyżywić młodych przyrostów. Trzeba intensywnie pdlewać i ściółkować u nasady krzewu.

Na dżdżowniczki można oczywiście stosować Mospilan, jeśli to inwazja, ale poza względami estetycznymi (wygryzione wzorki w liściach), żadnej krzywdy krzewom nie robią.
Nimułka to większy problem (liście zwinięte w rulonik), ale jeśli występuje masowo. Zwalczać można systemicznym środkiem. Jeżeli to tylko pojedyncze liście, obrywać.

Pozdrawiam wszystkich różomaniaków!

Kasiu baaaaaaardzo dziękuje!!!!! Nauczę sie wszytskiego na pamiec
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:20, 15 maj 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Madżenka polecała jakiś sprawdzony nawóz do magnolii Tylko nie pamiętam nazwy.

Dzięki, poszukam
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:55, 15 maj 2015

Do góry
Madżenka polecała jakiś sprawdzony nawóz do magnolii Tylko nie pamiętam nazwy.
Miejsko & sielsko 23:30, 14 maj 2015

Do góry
Będziemy z Tobą wszyscy, zatem na myśl o nas uśmiechnij się
Może Ci przywieżć czekoladę?
Mój ogród pod górkę... 23:27, 14 maj 2015

Do góry
Kot na obrożę! Niedobra!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:22, 14 maj 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Czosnki bajeczne

a wracajac jeszcze na moment do oprysków - chciałam kupić confidor lub kohinor jak Marzeno polecałaś i usłyszałam, że wycofane ze sprzedazy podobnie jak Raundup. Mozliwe?

Ja Mospilanu i topsinu (na grzybowe) używam profilaktyczne, głównie przez wzgląd na bukszpany. A środków na mszyce oczywiscie jak się pojawiają.

Może komus się przyda informacja, że wiele oprysków i nawozów można kupic nie tylko w sklepach ogrodniczych ale np w hurtowniach z chemią dla rolników - wiadomo, że nie kupimy tam dawki 5 ml, ale troiche wieksze ("trochę" nie oznacza litrów), a i tak zazwyczaj wychodzi dużo taniej.
W mojej pobliskiej tego rodzaju hurtowni można kupic też np Florowit 5L albo nawóz Yard , który cieszy sie w tym roku dużą sławą na Ogrodowisku, a ja go kiedys juz kupiłam, jako tańszy zastępnik Azofoski.

Tak podobno sa wycofane ze względu na szkodliwość..... Pojawia sie oficjalny wykaz srodkow ochrony roslin dopuszczonych do obortu UE. Choc wyroki Unijne w tej kwestii sa niezbadane......
W przeciwienstwie do aptek, gdy lek jest wycofany natychmiast następuje zwrot do hurtowni i prodcenta tak w chemi ogrodowej widze ze towar zalega w magazynach....
Ale co do roundapu to jnie jest wycofany, oficjanie stoi na półkach we wszystkich sieciach a im by najszybciej wycofali z obortu gdyby R był zakazany.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:16, 14 maj 2015

Do góry
Pamajo napisał(a)

To ja czekam z "ochami" na koniec seansu

Czosnki bez liści przeżyją?

Kto gra w piłkę w takim pięknym ogrodzie?

W tym ogrodzie w piłkę gra tylko Tytus zwykle nosi ja w zębach bo lekko sflaczałą jest
W 2013 roku zobaczyłam w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu, że czosnkom przycięto o połowę liście aby lepiej wygladały. Napisłam o tym na forum, Ana ART nie zrozumiała i wycięła wszystkie liscie kwitnącym czosnkom. Ponieważ czosnki te operacje przeyżly i po roku znów zakwitły wiec ciacham od 2014 wsyztskie liscie i czosnki żyja. I tak z roku na rok beda miały mniejsze głowki az z czasem zdziczeje .
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:21, 14 maj 2015

Do góry
Cos musze z tym buszem zrobic, chyba wyciacham troche trawy .....
Koniec zdjęc, musze zrobić prezentację na jutro, buziaki juz więcej nie moge zwlekać...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies