Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:56, 03 sty 2018

Do góry
Są osłony - zobacz w artykule aktualnym, są na zdjęciu. Tutaj też koty niszczyły pnie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/15-co-robimy-w-ogrodzie-w-styczniu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:53, 03 sty 2018

Do góry
Stożki to kiedyś okazałe figury, na styku z hortensjami będą się ogałacać, tak jak u mnie. Tyły stożków mam już całkowicie gołe i martwe. Szkoda ich marnować. Ja nie mam już wyjścia, bo rosną kilkanaście lat. Ale żal mi ich.

Turzyce posadź po całości. Albo podziel jako literę L i daj z przodu jaśniejszy i niższy Evergold, tylko nie obydwa liniami, spróbuj zrobić L.

Zrób rysunek z góry, bo tutaj na zdjęciu to nawet nie ma jak się ruszyć
Musisz chyba nieco poszerzyć przód rabaty.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:38, 03 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zeby coś zasugerować to jednak trzeba narysować rzut z góry tego miejsca bo na zdjęciu to nic niestety nie wyjdzie, bo nie wiem .

Przesyłam rzut przedogrodka, gdyby coś trzeba było jeszcze dorysowac to poprawie. Chciałabym jakoś ładnie zagospodarować plac przed domem, w końcu to takie reprezentacyjne miejsce. Myślałam o rabate wzdłuż kostki i wzdłuż ogrodzenia. Tak by wszystko w miarę wspolgralo z takim lekko lesnym charakterem ogrodu. Marzyła mi sue magnolia ale nie wiem czy poradzi sobie w kwasnej glebie, a między kulami z tui myślałam o posadzeniu hortensji ? Sama nie mam pomysłu ba ren mój ogród
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:13, 03 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zmieniłabym trochę linię rabat i dała wyspę na dole po prawej. Bukszpan inaczej bym posadziła.

Witam sie w Nowym Roku i życze samych pięknych i zdrowych dni.
Danusiu dzieki wielkie za pomysł, napewno jest najlepszy. Zerknij proszę na moje wygibasy, które tak robie z doskoku. Też bawiłam sie nad linią rabat w lesie, troche kolorów dodałam, niekoniecznie pod konkretne rośliny. Rabate frontową tez kombinuje, nawet mi podpowiedziałaś trochę. Zobaczmy co z tego wyszło...

Coś jeszcze, coś więcej... 09:10, 03 sty 2018

Do góry
Ze wszystkich uzależnień, najlepsze jest to ogrodowe. Prawda? Ono nigdy się nie kończy, bo ogrodnik nigdy nie przechodzi na emeryturę Na drugim miejscu postawię podróże, zwłaszcza ogrodowe
Jurajski Ogród 08:48, 03 sty 2018

Do góry
Jaki ładny kominek zauważyłam podczas oglądania ptaszków
Motylogród 08:44, 03 sty 2018

Do góry
Witaj Elu, ja spóźniona, ale w końcu trafiłam. Pokazuj jak zrobiłaś odwodnienie, bo ta sprawa to wielki problem dla wielu. Ten rok jest okropny. Co ja gadam, zeszły rok był okropny, może się poprawi w tym roku.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:40, 03 sty 2018

Do góry
Carex morrovii 'Variegata' a w nim cebule tulipanów, narcyzów.
Daglezja - Pseudotsuga 14:54, 02 sty 2018

Do góry
Tak, jak już raz wsadzisz to nie przenoś, bo może nie przeżyć.
Orzech włoski w ogrodzie 10:04, 02 sty 2018

Do góry
Zbyt młody wiek. Orzechy posadzone z pestki owocują mniej więcej po 15 latach.

Wiem, że lubi jak mu się podetnie korzeń główny, albo sadzi na rumowisku pod spodem, żeby ten korzeń ograniczyć.

Pogadaj z nim, że go zetniesz, może się przestraszy.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 09:38, 02 sty 2018

Do góry
Calsap jest bardzo łądny, wyrazisty z tą plamką. Pamiętaj, zawsze możesz rózaneczniki przycinać, ograniczać ich wysokość. Więc nie patrz co tam piszą.
Japoński ogród Reni i Matiego 09:01, 02 sty 2018

Do góry
Renii napisał(a)
I znowu źle zrobiłam
Dobrze, że wczoraj nie starczyło mi czasu na wysypanie kamieniem reszty ziemi.
Może coś podziałam ze starymi firankami.

Nie zrobiłaś źle, ja nie mam nic pod grysem. Ziemia była wyrównana i nasypane na gołą ziemię. Mam tak od kilkunastu lat i jest ok. Wbił się i koniec, stoi w miejscu.

Ale pomysł z firankami dobry
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 22:25, 01 sty 2018

Do góry
Nowy wątek jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8103-pod-bialo-niebieska-chmurka-moj-bawarski-ogrod-na-wsi
De Tuin van Joke Kuiperij - Holandia 19:57, 01 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ta na zdjęciu na stole to może być Salvia 'Wendy's Wish' albo Salvia 'Love and Wishes'

Ja mam taką szałwię o nazwie Amistad, zostawiłam w gruncie. Na próbę.

oraz taką

Danusiu dziękuję, to już wiadomo , powiększyłam znacznik w tej doniczce i to jest
Salvia 'Love and Wishes'.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:59, 01 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tutaj te graby chciałam, a jeden grujecznik wtedy nie pasuje, trzeba go przenieść, albo dosadzić zam. grabów same grujeczniki.
U mnie na tym projekcie placyk okala ekran z cisa, wtedy żadne drzewa są już niepotrzebne.

Pani Danusiu życzę w Nowym Roku uśmiechu, zdrowia i mnóstwo pięknych projektów do realizacji.

Co do tematu to chciałam po prostu ten kat jakoś zagospodarować. Posadzilam wiosna zaczątek "muru serbskiego" przeciw sąsiadce. Huśtawki nie trzeba aż tak bardzo osłaniać bo cóż tam ukrywac. Latem basen i leżaki zasłaniam drewnianym płotem zaluzjowym, bo i tak część działki wciąż nie jest obsadzona. Gdy rośliny urosną płot zlikwiduję albo przeniose za brzozy, o ile jeszcze będzie się jeszcze nadawal. Zauważyłam że na tle grafitowego płotu pięknie wyglądają kolory roślin.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies