Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 21:42, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Też mi się ta inspiracja podoba, ale przyznasz, że zimą i wiosną to szału tam nie będzie?

Szałowo to już masz.Nic chyba nie jest w stanie zepsuć efektu, który już masz.
edit: w tych miesiącach to się będziesz zachwycała salonem.
Tu ma być ogród :) 21:41, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A z tej listy, którą podałam powyżej, wybrałabyś jakiegoś carexa?

Poczytałam sobie o tej seslerii jesiennej, tutaj

http://mmm.drl.pl/sesleria-autumnalis-sesleria-jesienna/

I coraz bardziej się ku niej skłaniam.

Zastanawiam się tylko, czy jeśli by się udało trawki układać w grupki po 3 szt. to może w takiej grupce dać 3 rózne trawy, np. seslerię jesienną, Sadlerana lub Heufleriana i jakiś carex np ?
Wtedy jedna z seslerii kwitłaby wiosną, druga jesienią no i byłoby zróżnicowanie kolorystyczne?
Co myślicie o tym pomyśle?

Szczerze? Minimalizm trafi szlak
Tu ma być ogród :) 21:38, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Więc teraz zasadnicze pytanie, czy iść w tym kierunku i wypełnić tą powierzchnię dosyć szczelnie, czy zostać przy pierwszej wersji, gdzie jest widoczne dużo kamienia i kilka trawek + gdzieniegdzie kosodrzewina?
O cebulowych nie pisze, bo wiadomo, że one tylko przez krótki czas zajmują miejsce.

Edyta zostaw minimalistycznie czyli tak jak chciałaś pierwotnie.Jeżeli już masz obsadzone od wewnątrz to nie zasłaniaj tego cudnego płota już na zewnątrz.
Tu ma być ogród :) 21:30, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

zgadzam się, że dobrze by było coś kontrastującego tam dać.
Sesleria jesienna, na pewno nie wyjdzie tam całkiem limonkowa, bo światła za mało.
Masz jakiś pomysł, na inną trawę?

póki co mam doświadczenie z evergoldami i everestem ... marne trochę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:27, 12 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Asiu
Jeszcze nie podjęłam decyzji A Ty masz u siebie seslerię? Jak ona wygląda zimą i czy szybko rusza na wiosnę?

Renia, zdjęcia seslerii jesiennej z wczoraj, Beatka właśnie wstawiła

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=343

Z kolei u mnie link do strony z artykulikiem o seslerii, bo ja też właśnie zgłębiam jej temat w związku z przedpłociem.
Tu ma być ogród :) 21:24, 12 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Ale zimozielone carexy cały rok będą ładne No może oprócz wiosny kiedy je ścinasz...ale jak masz czas to można tylko wyskubać to co brązowe po zimie

A z tej listy, którą podałam powyżej, wybrałabyś jakiegoś carexa?

Poczytałam sobie o tej seslerii jesiennej, tutaj

http://mmm.drl.pl/sesleria-autumnalis-sesleria-jesienna/

I coraz bardziej się ku niej skłaniam.

Zastanawiam się tylko, czy jeśli by się udało trawki układać w grupki po 3 szt. to może w takiej grupce dać 3 rózne trawy, np. seslerię jesienną, Sadlerana lub Heufleriana i jakiś carex np ?
Wtedy jedna z seslerii kwitłaby wiosną, druga jesienią no i byłoby zróżnicowanie kolorystyczne?
Co myślicie o tym pomyśle?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:23, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ładne te ciemierniki wybrałaś, ja dziś w swoim L kilka widziałam ale marniutkie były.
Za to w październiku miałam fuksa w O. kupiłam 10 szt. przecenione z 17,99 na 5,6 zł.
W lutym / marcu będę chciała sobie kupić ten cuchnący, bo mi się podoba i z kwiatów i z liści.

A Ty tego swojego jak teraz będziesz traktować, zostaje w domu, czy idzie na dwór?

ciemiernik zostaje w domu tak jak w ub roku
na wiosne go posadze bo teraz ma duzo pąków i wiekszy mroz by go zmroził
w weekend ma byc - 15 w nocy
Tu ma być ogród :) 21:11, 12 sty 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
Pewnie, ale trawki są ozdobne/widać je maj/czerwiec do późnej jesieni. Potem zaschnięte badyle, a wiosną łyse placki.. musi być coś jeszcze co odwróci od nich uwagę póki nie będą znowu ozdobne!

Karolina,skupiamy się na trawach zimozielonych, one w ciągu roku będą brzydkie przez jakieś 2 miesiące.
A jakbyś spojrzała na takie pojedyncze przęsło mojego ogrodzenia to ile tych kosodrzewin byś tam dała (wymiary są na zdjęciu)?

Zobacz jak wygląda sesleria jesienna zimą - zdjęcie z wczoraj z wątku Butterfly

Tu ma być ogród :) 21:03, 12 sty 2016

Do góry
popcorn napisał(a)

Pewnie że pasują poszukaj wiosną w szkółkach, koło 10 zł/szt powinnaś już ładne kupić te iglaki mix z marketu po ok 5-6 zł/szt też nie są złe, ewentualnie można ciąć młode przyrosty (te świeczki wiosną) jak zaczną robić się za duże
powodzenia

na pewno rozeznam temat, coś muszę więcej poczytać o kosodrzewinach, do tej pory nie było ich w kręgu moich zainteresowań roślinnych.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 20:42, 12 sty 2016

Do góry
Beatko, a jak ta sesleria jesienna wygląda po zimie, czy ją też trzeba obciąć nisko i czekać aż młode listki wyrosną, czy późno ona rusza do życia?
Pogubiłam się po drodze... 20:34, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Jaka to odmiana ciemiernika? A obok golteria?
Napisz mi gdzie i za ile kupowałaś?
Edytko tylko one takie duże nie są. Ciemierniki są posadzone po dwa w jeden dołek a golterie trzy razem później na pw napiszę Ci gdzie i za ile
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:19, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Mnie to zdjęcie od Oli, gdzie nie dość, że jest buk, jest RB, to jeszcze w najbliższym sąsiedztwie są bordowe berberysy, już na 100% utwierdza w przekonaniu, że będzie super jak rzeka RB przejdzie w poletko seslerii z Atropurpurea Nana.
Wyobraź sobie tylko zamiast trzmieliny seslerię i masz gotowca i jeszcze jest obwódka bukszpanowa, to też uzmysławia, że przy RB i seslerii z czasem ona zniknie.

No to mam gotowca... a w głębi jeszcze hortki
Dzięki
Pogubiłam się po drodze... 18:44, 12 sty 2016

Do góry
Jaka to odmiana ciemiernika? A obok golteria?
Napisz mi gdzie i za ile kupowałaś?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:41, 12 sty 2016

Do góry
ładne te ciemierniki wybrałaś, ja dziś w swoim L kilka widziałam ale marniutkie były.
Za to w październiku miałam fuksa w O. kupiłam 10 szt. przecenione z 17,99 na 5,6 zł.
W lutym / marcu będę chciała sobie kupić ten cuchnący, bo mi się podoba i z kwiatów i z liści.

A Ty tego swojego jak teraz będziesz traktować, zostaje w domu, czy idzie na dwór?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:20, 12 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
zapraszam do siebie a RB w dużej masie w wizytówce

Mnie to zdjęcie od Oli, gdzie nie dość, że jest buk, jest RB, to jeszcze w najbliższym sąsiedztwie są bordowe berberysy, już na 100% utwierdza w przekonaniu, że będzie super jak rzeka RB przejdzie w poletko seslerii z Atropurpurea Nana.
Wyobraź sobie tylko zamiast trzmieliny seslerię i masz gotowca i jeszcze jest obwódka bukszpanowa, to też uzmysławia, że przy RB i seslerii z czasem ona zniknie.

Tu ma być ogród :) 16:06, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Poli, wyskoczyłaś z przyczajenia

Też mi się ta inspiracja podoba, ale przyznasz, że zimą i wiosną to szału tam nie będzie?

Porozglądam się za tymi karłowatymi kosodrzewinami, obczaję ceny i dostępność, bo jakoś nigdy się nimi nie interesowałam.

Ale zimozielone carexy cały rok będą ładne No może oprócz wiosny kiedy je ścinasz...ale jak masz czas to można tylko wyskubać to co brązowe po zimie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:06, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
to ja tylko dorzucę zestawienie RB z bukiem Rohan Obelisk ode mnie w odsłonie jesiennej, może rozwieje jakieś wątpliwości - potem usunę.

Dzięki Edytko
Ja już mam pod bukiem trochę red barona ... ale nie pokazywałam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:56, 12 sty 2016

Do góry
to ja tylko dorzucę zestawienie RB z bukiem Rohan Obelisk ode mnie w odsłonie jesiennej, może rozwieje jakieś wątpliwości - potem usunę.

Typografia ogrodu 13:29, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

no ja też

U mnie wczoraj lało, rano było blisko zera i szklanka na drodze, teraz znowu pada.

W taki m razie tylko Ola zorientowana
Moja codzienność - ogród Oli 12:39, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
obejrzałam sobie jeszcze raz na spokojnie Twoją wizytówkę - marzenia się spełniają i to jak szybko, wiem ile to pracy kosztuje, ale dla takiego efektu, warto marzyć, warto pracować, warto żyć.
Macie piękne miejsce na ziemi i fajnie, że się dzielisz z nami swoimi spostrzeniami, doświadczeniami, wiedzą - bardzo to pomaga!

dziękuję dla mnie to przyjemność móc dzielić się z innymi swoim doświadczeniem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies