Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

leon60 12:33, 12 sty 2016

a carex Gold Fountain ?
popcorn 12:35, 12 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

Jakieś drobnocebulowe pewnie jesienią poupycham w okolicy trawek, bo w pozostałych miejscach, będzie kłopot żeby się przebiły przez włókninę, tam nad chwastami nie zapanuję i to jedyne wyjście.
Czytam właśnie o miniaturowych kosodrzewinach, fajnie by było mieć tam coś zimozielonego, ale czy się zmieści i czy kosodrzewiny pasują do trawek?

Pewnie że pasują poszukaj wiosną w szkółkach, koło 10 zł/szt powinnaś już ładne kupić te iglaki mix z marketu po ok 5-6 zł/szt też nie są złe, ewentualnie można ciąć młode przyrosty (te świeczki wiosną) jak zaczną robić się za duże
powodzenia
Dominika11 12:36, 12 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

Mam ją i to sporo, bo na 4 rabatach - fajna trawa, tylko docelowo rośnie dość wysoka to raz, a dwa lubi mieć wilgotno, a tam nawadniania nie będzie - myślę, że warunki dla niej słabe.
a to odpada - ja już wymiękam
będe sledzić co wymyslicie
popcorn 12:36, 12 sty 2016

polinka napisał(a)
A ja chyba zagłosuję za samą trawą jeśli ma być minimalistycznie
Podoba mi się to co jest na pierwszej, wyjściowej inspirce. Zieleń plus kamień
Pewnie, ale trawki są ozdobne/widać je maj/czerwiec do późnej jesieni. Potem zaschnięte badyle, a wiosną łyse placki.. musi być coś jeszcze co odwróci od nich uwagę póki nie będą znowu ozdobne!
lindsay80 12:39, 12 sty 2016

leon60 napisał(a)
a carex Gold Fountain ?

mam - fajny.

Może właśnie jeszcze napiszę co mam z traw i z własnych zasobów coś wykorzystam.

Carex Gold Fountain, Carex Evergold, Carex Variegata, Kostrzewa Eliah blue, Carex Bronze Form, Carex Buchannani, Carex Elata Aurea, Stipa, Miskant Apache.
polinka 16:06, 12 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

Poli, wyskoczyłaś z przyczajenia

Też mi się ta inspiracja podoba, ale przyznasz, że zimą i wiosną to szału tam nie będzie?

Porozglądam się za tymi karłowatymi kosodrzewinami, obczaję ceny i dostępność, bo jakoś nigdy się nimi nie interesowałam.

Ale zimozielone carexy cały rok będą ładne No może oprócz wiosny kiedy je ścinasz...ale jak masz czas to można tylko wyskubać to co brązowe po zimie
lindsay80 21:03, 12 sty 2016

popcorn napisał(a)

Pewnie że pasują poszukaj wiosną w szkółkach, koło 10 zł/szt powinnaś już ładne kupić te iglaki mix z marketu po ok 5-6 zł/szt też nie są złe, ewentualnie można ciąć młode przyrosty (te świeczki wiosną) jak zaczną robić się za duże
powodzenia

na pewno rozeznam temat, coś muszę więcej poczytać o kosodrzewinach, do tej pory nie było ich w kręgu moich zainteresowań roślinnych.
lindsay80 21:11, 12 sty 2016

popcorn napisał(a)
Pewnie, ale trawki są ozdobne/widać je maj/czerwiec do późnej jesieni. Potem zaschnięte badyle, a wiosną łyse placki.. musi być coś jeszcze co odwróci od nich uwagę póki nie będą znowu ozdobne!

Karolina,skupiamy się na trawach zimozielonych, one w ciągu roku będą brzydkie przez jakieś 2 miesiące.
A jakbyś spojrzała na takie pojedyncze przęsło mojego ogrodzenia to ile tych kosodrzewin byś tam dała (wymiary są na zdjęciu)?

Zobacz jak wygląda sesleria jesienna zimą - zdjęcie z wczoraj z wątku Butterfly

lindsay80 21:24, 12 sty 2016

polinka napisał(a)

Ale zimozielone carexy cały rok będą ładne No może oprócz wiosny kiedy je ścinasz...ale jak masz czas to można tylko wyskubać to co brązowe po zimie

A z tej listy, którą podałam powyżej, wybrałabyś jakiegoś carexa?

Poczytałam sobie o tej seslerii jesiennej, tutaj

http://mmm.drl.pl/sesleria-autumnalis-sesleria-jesienna/

I coraz bardziej się ku niej skłaniam.

Zastanawiam się tylko, czy jeśli by się udało trawki układać w grupki po 3 szt. to może w takiej grupce dać 3 rózne trawy, np. seslerię jesienną, Sadlerana lub Heufleriana i jakiś carex np ?
Wtedy jedna z seslerii kwitłaby wiosną, druga jesienią no i byłoby zróżnicowanie kolorystyczne?
Co myślicie o tym pomyśle?
ren133 21:30, 12 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

zgadzam się, że dobrze by było coś kontrastującego tam dać.
Sesleria jesienna, na pewno nie wyjdzie tam całkiem limonkowa, bo światła za mało.
Masz jakiś pomysł, na inną trawę?

póki co mam doświadczenie z evergoldami i everestem ... marne trochę