kolego @PiterSas więc z tą firmą będę kontynuował rozmowy.
Pozwoliłem sobie sprawdzić zapotrzebowania na wodę, bo wydało mi się coś dużo. Mnie wychodzi 31,84l/min czyli 477l/15min na wszystkie 12 zraszaczy. Chyba, że coś mylę i źle liczę. Dane wziąłem z katalogu dysz Huntera i brałem pod uwagę max wartości dla danej dyszy.
Ta "nowa" firma twierdzi, że pompa omnigena JY1000 wystarczyłaby na taką ilość zraszaczy, zwłaszcza, że są podzielone na 2 sekcje (choć chyba wolałbym aby załączały się w tym samym czasie by calkowity czas podlewania wynosił te 15min).
W takim wypadku musiała by być to wydajniejsza pompa.
Z tego co patrzę w katalogach np Omnigena MH1300 która ma max55m podnoszenia i max przeplyw 100l a przy 4Barach ma ok 50l/min. Choć z drugiej strony może być za duża.
Zakładając, że byłaby to pompa MH1300 + wyłącznik automatyczny PC-16 lub PC-59 (nie wiem który lepszy), to jak ma się to w stosunku do linii kroplującej? Pompa nie będzie się co chwilke włączała i wyłączała? Nie będzie potrzebny zbiornik hydroforowy, gdzie byłby "zapas" ciśnienia?
Powiedz mi jeszcze kolego w którym miejscu zakłada się ten filtr piaskowy z redukcją ciśnienia na linię kroplującą i jak to wygląda? Filtr piaskowy znalazlem, ale reduktor ciśnienia to już nie bardzo.
I teraz pojawiło mi się kolejne pytanie. Czy lepsza pompa głębinowa, czy może powierzchniowa, a w zbiorniku tylko wąż ssący z filtrem i zaworem zwrotnym?
EDIT:
Tak patrzę na zdjęcia pomp głębinowych, to czy ona czasem nie mają otworu, gdzie czerpią wodę w górnej części? W przypadku zbiornika to opróżniałaby go tylko np do polowy.