Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:24, 24 lip 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
No niestety chyba i targach w hali trzeba zapomnieć, może takie na powietrzu tylko

A tymczasem nie mam gdzie sadzić... to sadze w donicach
A co potem ?

Potem już tylko piętrowo . I będziesz mieć ogrody Semiramidy .
No chyba, że zaczniesz obsadzać część syna.
Prośba o sprawdzenie systemu nawadniania. 15:40, 24 lip 2020

Do góry
kolego @PiterSas więc z tą firmą będę kontynuował rozmowy.
Pozwoliłem sobie sprawdzić zapotrzebowania na wodę, bo wydało mi się coś dużo. Mnie wychodzi 31,84l/min czyli 477l/15min na wszystkie 12 zraszaczy. Chyba, że coś mylę i źle liczę. Dane wziąłem z katalogu dysz Huntera i brałem pod uwagę max wartości dla danej dyszy.

Ta "nowa" firma twierdzi, że pompa omnigena JY1000 wystarczyłaby na taką ilość zraszaczy, zwłaszcza, że są podzielone na 2 sekcje (choć chyba wolałbym aby załączały się w tym samym czasie by calkowity czas podlewania wynosił te 15min).
W takim wypadku musiała by być to wydajniejsza pompa.
Z tego co patrzę w katalogach np Omnigena MH1300 która ma max55m podnoszenia i max przeplyw 100l a przy 4Barach ma ok 50l/min. Choć z drugiej strony może być za duża.

Zakładając, że byłaby to pompa MH1300 + wyłącznik automatyczny PC-16 lub PC-59 (nie wiem który lepszy), to jak ma się to w stosunku do linii kroplującej? Pompa nie będzie się co chwilke włączała i wyłączała? Nie będzie potrzebny zbiornik hydroforowy, gdzie byłby "zapas" ciśnienia?
Powiedz mi jeszcze kolego w którym miejscu zakłada się ten filtr piaskowy z redukcją ciśnienia na linię kroplującą i jak to wygląda? Filtr piaskowy znalazlem, ale reduktor ciśnienia to już nie bardzo.

I teraz pojawiło mi się kolejne pytanie. Czy lepsza pompa głębinowa, czy może powierzchniowa, a w zbiorniku tylko wąż ssący z filtrem i zaworem zwrotnym?

EDIT:
Tak patrzę na zdjęcia pomp głębinowych, to czy ona czasem nie mają otworu, gdzie czerpią wodę w górnej części? W przypadku zbiornika to opróżniałaby go tylko np do polowy.
W cieniu uśmiechniętego anioła 15:26, 24 lip 2020

Do góry
A_gawa napisał(a)

Świerków też bym nie sadziła w linii. Albo na skarpie w grupce, albo je przesiedlić

W miejsce hortek bym posadziła trzcinniki lub niskie miskanty. Możesz w nie wpleść jakieś kwiecie, ale nie musisz

Zaraz może coś w paincie pobazgram

A tu po lewej jest jakiś schodek? To wejście do domu???
Przerabianie ogródka pod swój gust 15:22, 24 lip 2020

Do góry
Rozchodniki potwory

Do raju daleko - u Ewy 15:19, 24 lip 2020

Do góry
Cherry Lady

Double Delight

Elfe

Przerabianie ogródka pod swój gust 15:16, 24 lip 2020

Do góry

O matko! Jak pięknie. Śliczne połączenie, do zgapienia. Co to za floks?
Cieszę się, że z Eddim wszystko w porządku.
Do raju daleko - u Ewy 15:16, 24 lip 2020

Do góry
Garden of roses

Herzogin Christiana

Marie Henriette

Rosenfaszination

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:53, 24 lip 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

A co potem ?

Jakbym widziała jedną ze swoich donic na tarasie z analogiczną motywacją

co potem? Najlepiej kolejna działka Nabyliśmy na początku roku areał rekreacyjny 4 razy wiekszy od naszego domowego ogródka i mamy nowy cel (zarobkowo-projektowy). Polecam Od razu nowe siły w człowieka wstepują
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:51, 24 lip 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
I pamiątki z ogrodu i szkółki

Jak fajnie dobrane roślinki to klimatu wnętrza
W cieniu uśmiechniętego anioła 14:16, 24 lip 2020

Do góry
Moje Kochane! Nie wiem jak Wam dziękować!!!
Stan obecny - wszystko się zlewa i jakoś bez polotu.

Wyjeżdżam na krótko, a po powrocie zabiorę się z werwą do pracy!
Przerabianie ogródka pod swój gust 13:53, 24 lip 2020

Do góry
Nie wiadomo co to bylo. Po odstawieniu antybiotyku mamy go obserwowac. Srodek przeciwbolowy dostawal tylko dwa dni. Od srody nie i wszystko jest jak dawniej.Mam nadzieje, ze tak juz zostanie.
Siewka

Prośba o sprawdzenie systemu nawadniania. 13:50, 24 lip 2020

Do góry
mjoker napisał(a)
@PiterSas coś mi się zdjęcie nie dolączylo.
Woda, jak w pierwszym poscie, ze zbiornika 2m3 pod ziemią, taki jak na zdjeciu.
A w jakim celu stosujesz wyłącznik czasowy do pompy? PompA nie steruje sterownik nawadniania?

Projekt o niebo lepszy. teoretycznie masz max zapotrzebowanie na wodę 128,6 l/min.
pewnie ono dzieli się na dwie sekcje. Przy podlewaniu maksymalnym ok. 15 min zuzycie wyjdzie ok. 1 m3 na sekcję. Czyli dobór pompy o wydajności nie wiekszej niż 70-80l/min.(trzeba załozyc ze będa straty ciśnienia i wydajności..).
Odnosnie pompy to przy głębinówce, po jej podłączeniu do prądu, cały czas ona pracuje, przy zastosowaniu wyłącznika cisnieniowego (pompa jest podłączona do niego a on do prądu) to on steruje pracą pompy - po jego otwarciu nastepuje uruchomienie pompy. Przy hydroforowej jest identycznie, czyli musi miec wyłącznik cisnieniowy aby zatrzymac pracę pompy.
Co do zastosowania włącznika elektrycznego to ja go stosuje (tylko przy głębinówce bez hydroforu)ze względu na spadki ciśnienia w sieci wodociągowej, po prostu po 20 min. następuje spadek cisnienia i załączenie pompy.
Sterownik steruje pracą elektrozaworów nie pompy.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 13:24, 24 lip 2020

Do góry
No niestety chyba i targach w hali trzeba zapomnieć, może takie na powietrzu tylko

A co potem ?
Ogród pod lasem 13:04, 24 lip 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Wallicha to prawdziwe maleństwa, a ten w środku to też bodziszek?
Podwórkowa rehabilitacja 12:46, 24 lip 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)
Bajeczne te Twoje kadry, w zasadzie WSZYSTKO do odgapienia

Gaura u mnie pożera wszystko, co ma w sąsiedztwie, chyba ma za dobra ziemię

Dziękuję To jak też czekam aż mi pożre te trawska
Śmiałek darniowy w towarzystwie dla Ciebie.

Podwórkowa rehabilitacja 12:37, 24 lip 2020

Do góry
violaskom napisał(a)
Ogród już chwaliłam, a teraz widzę, że robisz przepiękne zdjęcia! Jak zawodowiec! Piękne kadry. Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu!

Dziękuję za miłe słowa
Rabatki napakowałam roślinami do granic możliwości. Ostatnio wsadzałam moje sadzonki z nasion wieczornika białego w miejsce gdzie nie pielę i chwasty miały tylko łodygi, były kompletnie obżarte przez ślimaki.
I mam taką teorię że one, te ślimaki zjadają nasze dobra, bo co innego mają jeść jak chwaściki wyrwane co do jednego
A może one gustują w jakiejś lebiodzie, babce, pokrzywie (te akurat zostawiłam jako rozmnażarka dla motyli) łopianie albo innym podagryczniku?
Dla Ciebie moje groszki I floks "Younique Old Blue" , bo wiem, że lubisz
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:21, 24 lip 2020

Do góry
Zobaczymy ile będzie zielonych pomidorów, póki co mam nadzieję że dojrzeją!

Dziś drugi raz pięć jajek rano! W t jedno z podwójnym żółtkiem

No i dziewczyny dziś mają wpaść, Agata i Kasia, ale się cieszę choć u mnie nie ma póki co czego oglądać, wszystko dopiero co sadzone...
Ogród pod lasem 11:16, 24 lip 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies