na zdjęciu fajnie, ale to może być takie ujęcie - w każdym razie ja ryzykuję i będzie sesleria jesienna z Bagatelle, jak mi nie spasi, to za rok przesadzę, ale coś czuję, że po prostu sama muszę się przekonać, poza tym do czasu, aż ona nie zakwitnie powinno być ok, bo wtedy niższa jest.
I tak powinno być lepiej niż z oklapniętymi jesienią hostami.
a widzisz o tym nie pomyślałam, ale ja jestem z tych niższych ludziów więc będę brać pod uwagę słowa Malkul, bo my podobne wzrostem jesteśmy - dziękuję za opinię
a no właśnie, pytanie, jak bardzo berberysy zostaną przysłonięte przez tą seslerię, a tu znaczenie będą też miały odległości pomiędzy roślinami.
Magda, skoro już jesteś, jeszcze jedno pytanko o skrzynie na warzywa.
Dyskutowałyśmy tu kilka dni temu, jak wysokie je zrobić, dożo osób ma na wysokość 2 desek ok. 40 cm, Ty masz wyższe - na 3 deski.
Czy to rozwiązanie jest wygodne, czy zrobiłabyś drugi raz tak wysokie, czy niższe?
To zależy jaki chcesz efekt uzyskać.
Jeśli coś w formie dywanu to jednak skalna. Wszystkie rośliny będa w miarę równe.
Jesienna będzie wyższa od berberysów raczej...
A to Marzenka zagląda regularnie i na pewno odpowie, co myśli o tym pomyśle bagatelle z seslerią jesienna.
Mogę tylko powiedzieć, że jak przed wyjazdem do Wojsławic, pytałam T.G., która sesleria będzie idealna wysokością do Bagatelle odpowiedział właśnie, że skalna.
Napisał też, że pozostałe (jesienna, Sadlera, Heuflera itd) mają około 0,5 m wysokości i do 60-80 cm średnicy
U Magdy70? Ale czy to na pewno ta sesleria? No jeśli by tak było, że 40 cm, to idealnie - ja tak tu analizuję, bo na żywo tej trawki nie widziałam, co źródło to podana inna wysokość, Ola napisała, że u Magnolii osiąga 60 cm no i dlatego zaczęłam się wahać.
Najlepiej by było pogadać z kimś kto tą seslerię ma, nie wiem czy przypadkiem Butterfly nie ma?