Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

polinka 11:11, 08 sty 2016

lindsay80 napisał(a)
Dla przypomnienia, moje przedpłocie wygląda tak:

Edytka a wysokie trawy też wchodzą w grę czy tylko niskie?

leon60 11:13, 08 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

Olu, ale Ty o tej ID myślisz na przedpłocie, czy na rabatę między berberysy Bagatelle, w związku z tym, że sesleria jesienna może okazać się za wysoka?

A właśnie, Ty też coś w ubiegłym roku wspominałaś o swoim przeppłociu, czym Ty chcesz obsadzić, bo mamy chyba podobną sytuację, tyle tylko, że Ty masz tam jeszcze jakiś rów, prawda?

z ID jeszcze nie wiem co zrobię, może gdzieś wcisnę na drugą stronę podjazdowej
na przedpłociu mam rów i metraż okrutny... planuję irgę major i może kilka kępek ID w to wmontuję,nie chcę nic wysokiego
lindsay80 11:20, 08 sty 2016

Więc jeszcze raz dla usystematyzowania dwa tematy:

1. Rabata berberysowo - hostowa do zmiany. Wymienić hosty na limonkową, niewysoką strzelistą trawkę - najchętniej widziałabym tam seslerię jesienną, ale jeśli do Bagatelle jest ona za wysoka i je całkowicie przysłoni, to szukam innej trawki, podobnej do niej ale niższej.

2. Przedpłocie - kierujemy się inspiracją ze strony 441 (pierwsze zdjęcie od góry).
Preferowane trawy średniowysokie (do 80 cm) i niskie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=441

Dodam jeszcze, że słupki mają u mnie najczęściej 79 cm szerokości a przęsła średnio 215 cm.
Wysokość podmurówki 45 cm, wysokość słupków 150 cm.
lindsay80 11:23, 08 sty 2016

polinka napisał(a)

Edytka a wysokie trawy też wchodzą w grę czy tylko niskie?

A jak wysokie ?, pomyślałaś o ML na tle słupków?
Na razie zbieram propozycje, żeby wybrać najlepsze rozwiązanie, rzucaj pomysł

polinka 11:24, 08 sty 2016

U Oli był kiedyś przegląd chyba wszystkich dostępnych trawek średniowysokich przy okazji wyboru trzcinnika
lindsay80 11:26, 08 sty 2016

leon60 napisał(a)

z ID jeszcze nie wiem co zrobię, może gdzieś wcisnę na drugą stronę podjazdowej
na przedpłociu mam rów i metraż okrutny... planuję irgę major i może kilka kępek ID w to wmontuję,nie chcę nic wysokiego

ze względu na ten rów to faktycznie, pomysł z czymś zadarniającym i spływającym z czasem w dól do tego rowu jest idealny.

A u mnie przedpłocie na tym samym poziomie co droga.
ren133 11:27, 08 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

no właśnie problem z tym, że wczoraj dwa tematy zaczęłyśmy obgadywać i teraz nie wiem, na które miejsce to ID zaproponowaliście.

Mi się też ID bardzo podoba, ale na przedpłocie jej nie wezmę, tam chcę mieć trawiasto, ale nie zarośniętą jednym gatunkiem trawy całą powierzchnię, tylko żwirek, trawki i pomiędzy nimi dużo wolnej przestrzeni - tak właśnie jak na tym zdjęciu z inspiracji.

A do Bagatelle, też jakoś ID nie do końca mi pasuje

Ogólnie ID jest ładna ale na przedpłocie zrozumiałam, że chcesz coś wyższego? A do bagatelle myślisz, że sesleria nie będzie pasowała? ... u Magdy sesleria dorasta z kwiatostanami do 40cm ... bagatelle osiąga chyba podobną wysokość ... czyli myślę, ,że mariage byłby udany
lindsay80 11:28, 08 sty 2016

polinka napisał(a)
U Oli był kiedyś przegląd chyba wszystkich dostępnych trawek średniowysokich przy okazji wyboru trzcinnika

Olu, jeśli pamiętasz nr strony, to napisz proszę, ułatwiłoby nam to teraz trochę sprawę
leon60 11:30, 08 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

Olu, jeśli pamiętasz nr strony, to napisz proszę, ułatwiłoby nam to teraz trochę sprawę

nie wiem czy będę w stanie to odnaleźć ale to okolice zeszłej wiosny bodajże
lindsay80 11:31, 08 sty 2016

ren133 napisał(a)

Ogólnie ID jest ładna ale na przedpłocie zrozumiałam, że chcesz coś wyższego? A do bagatelle myślisz, że sesleria nie będzie pasowała? ... u Magdy sesleria dorasta z kwiatostanami do 40cm ... bagatelle osiąga chyba podobną wysokość ... czyli myślę, ,że mariage byłby udany

U Magdy70? Ale czy to na pewno ta sesleria? No jeśli by tak było, że 40 cm, to idealnie - ja tak tu analizuję, bo na żywo tej trawki nie widziałam, co źródło to podana inna wysokość, Ola napisała, że u Magnolii osiąga 60 cm no i dlatego zaczęłam się wahać.

Najlepiej by było pogadać z kimś kto tą seslerię ma, nie wiem czy przypadkiem Butterfly nie ma?