w cieniu nie będzie taka czerwona, najwyżej taka jak na fotkach.
Tu hosta jest mało okragła,wiec sie wpisuje zgrabnie...
Grałoby mi duzo red barona i między jego plamami spore hosty- żeby te dwie takie mocne były formy. Moga tez być duże hosty i punktowo małe hosty, albo tiarelle
w cieniu całkiem to nie. W półcieniu tak. Pasują każde- i fiolety i białe, byle nie za niskie
Zawilce podczas kwitnienia są wysokie, ale przedtem to ok 40 cm wys. Teraz myslę że kilka bagatelle może gdzieś by się dało dopchnąć przy hakone.
A bez średniego piętra?- ja bym tak wolała osobiście, bo wtedy ta rabata będzie miała w sobie przestrzeń, pnie buków będa zaakcentowane, a niskie u stóp będą nie takie niskie
RB - Red Baron Przepraszam, że zrobiłam zamęt tym skrótem ... Hakone to dobry pomysł chyba ... A ja jakoś cały czas widzę tam Red Barona ... ale może to jest myśl żółta hakone fajnie pasowałaby do bordowych buków
Tylko, że jeszcze średnie piętro jest potrzebne ...
buki i Red B i Bagattele- za duzo czerwonego. Do tego Red B sa bardzo pionowe, nie mieszałabym ich z kulkami berberysów.
Może po prostu posadzić tam pas zawilców Honorie Joberti gdzieniegdzie do nich jakieś hosty zielone?
Wtedy Red B i bagatttele zostają bezpańskie , albo bardziej bezmiejscowe
Miałam taką myśl - 3 szt w szpalerze, w nogach RB pomieszany z bagatelle ale berberysy bliżej prawej strony nierównomiernie rozmieszczone ... tylko potrzebuję w tle drzew czegoś wyższego jasnego co wyróżniałoby się na tle smaragdów
Witaj magnolio
Mam nadzieję, że wypoczęłaś
Tak sobie właśnie myślałam jak piszesz ... tylko się martwię, ze ta rabata taka mała jest, wąska znaczy się bo ma 6m (taki długi jest taras) x 1,30m ... do schodów tarasu zostaje tylko 1,5m szerokości trawnik ... może zrobię jeszcze więcej zdjęć żeby lepiej to zobrazować? Berberysy mogłyby być na początku bliżej tego miejsca gdzie teraz rośnie buk bo tam jest jeszcze trochę słońca a dalej cień ...
Ależ tu się dzieje Zazdroszczę Ci tych projektów Sylwii A z drugiej strony to ona ma u Ciebie pole do popisu z taką powierzchnią Nie to co u mnie - mam rabatkę 6x1,30m i nijak nie wiadomo czym to obsadzić