Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 13:54, 16 lut 2016

Makao_J napisał(a)
I chodzi o ten kawałek co na zdjęciu już z bukiem?

No właśnie buka stąd trzeba przenieść w lewo koło tarasu m wmiejsce, które linkowałam
ren133 14:00, 16 lut 2016

magnolia napisał(a)
może buk jako 'zaczyn' nowej rabaty opartej na bukach własnie? U nóg jeśli nie będzie tam cienia berberysy bagattele gdzieniegdzie... a resztę się dogra, to byłby szkielet

Witaj magnolio
Mam nadzieję, że wypoczęłaś
Tak sobie właśnie myślałam jak piszesz ... tylko się martwię, ze ta rabata taka mała jest, wąska znaczy się bo ma 6m (taki długi jest taras) x 1,30m ... do schodów tarasu zostaje tylko 1,5m szerokości trawnik ... może zrobię jeszcze więcej zdjęć żeby lepiej to zobrazować? Berberysy mogłyby być na początku bliżej tego miejsca gdzie teraz rośnie buk bo tam jest jeszcze trochę słońca a dalej cień ...
ren133 14:05, 16 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Jakoś nie bardzo mogę się ogarnąć

Ale myślę że nawet jeśli chcesz wsadzić tego buka na tę rabatę to nie jednego.
Możesz w rzadkim szpalerze i podsadzić coś do kontrastu (ja daję rozplenice, tawuły żółte i róże okrywowe) albo posadzić np. 3 obok siebie w takim miejscu tej rabaty by mogły spokojnie sobie rosnąć i dalej pociągnąć niższe rośliny.

Miałam taką myśl - 3 szt w szpalerze, w nogach RB pomieszany z bagatelle ale berberysy bliżej prawej strony nierównomiernie rozmieszczone ... tylko potrzebuję w tle drzew czegoś wyższego jasnego co wyróżniałoby się na tle smaragdów
magnolia 14:07, 16 lut 2016

ren133 napisał(a)

Witaj magnolio
Mam nadzieję, że wypoczęłaś
Tak sobie właśnie myślałam jak piszesz ... tylko się martwię, ze ta rabata taka mała jest, wąska znaczy się bo ma 6m (taki długi jest taras) x 1,30m ... do schodów tarasu zostaje tylko 1,5m szerokości trawnik ... może zrobię jeszcze więcej zdjęć żeby lepiej to zobrazować? Berberysy mogłyby być na początku bliżej tego miejsca gdzie teraz rośnie buk bo tam jest jeszcze trochę słońca a dalej cień ...

jak nie masz z tarasu jakiegoś ciekawego widoku, to bliski widok na Rohany bedzie fajny.
czyli berberysy, a dalej w lewo trójka Buków tak?
ren133 14:10, 16 lut 2016

Tak Rohany + berberysy z RB ... a udałoby się posadzić jeszcze w tle drzew coś co rozświetlałoby trochę rabatę?
magnolia 14:13, 16 lut 2016

ren133 napisał(a)

Miałam taką myśl - 3 szt w szpalerze, w nogach RB pomieszany z bagatelle ale berberysy bliżej prawej strony nierównomiernie rozmieszczone ... tylko potrzebuję w tle drzew czegoś wyższego jasnego co wyróżniałoby się na tle smaragdów

buki i Red B i Bagattele- za duzo czerwonego. Do tego Red B sa bardzo pionowe, nie mieszałabym ich z kulkami berberysów.

Może po prostu posadzić tam pas zawilców Honorie Joberti gdzieniegdzie do nich jakieś hosty zielone?
Wtedy Red B i bagatttele zostają bezpańskie , albo bardziej bezmiejscowe
magnolia 14:15, 16 lut 2016

i czosnki jesli tam niezbyt ciemno.
I narcyzy białe
ren133 14:15, 16 lut 2016

Czyli Buki + zawilce + hosty (bez bagatelle i bez RB?)
Makao_J 14:20, 16 lut 2016

Co to za skrót RB?

A Hakonechloa All Gold. Ona woli cień niż słońce. U mnie w słońcu ją paliło a w cieniu jest ok.
magnolia 14:28, 16 lut 2016

ren133 napisał(a)
Czyli Buki + zawilce + hosty (bez bagatelle i bez RB?)

i cebulowe.
Jeśli tak Ci się podoba oczywiście.
Mozna dodać hakone , mozna.