Tak wyglądają moje tuje. Zauważyłem przedziorka i przezroczystą spadź. Pryskalem mospilanem i karatem. Została jeszcze spędź i jakaś choroba grzybiczna. Pędy mi brozowieją i usychaja w różnych miejscach. W miejsce lekkiej mazi pojawia się czarny nalot, niektóre tuje mają popekaną cienką warstwę kory. Nie wiem czy problem nie idzie od korzeni. Tydzień temu pryskalem raz topsinem. Co poradzić?
Z lebioda mam to samo, więcej jej niż trawy (w temacie o chwastach w trawniku masz moje zdjęcia). Żona wypielila ile się dało ręcznie, teraz kosze już trawe na 4.5cm (dość nisko, niżej niż zaleca producent - 6-7cm), bo chce skaszac lebiode póki jest niska.
Dalej mam wrażenie że trawa słabo rośnie i jest jej mało, nie wiem co więcej mogę zrobić.
Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu choroby u róży
Róża Paschmina, kupiona wiosną w licencjonowanej szkółce, posadzona wg. wytycznych, opryskana na mszyce ( Confidor ) i grzyby (Topsin) a jednak na listkach pojawiły się żółte i bordowe plamy...
Może to pamiątka po mszycach lub jakieś niedobory?
Może ktoś ma pomysł, będę wdzięczna za każdą podpowiedź...
To pytane o oczka trudne, Gosiu, w moich chaotycznych działaniach.
W tym roku zapisałam sobie, że w styczniu ścięłam Prim White nad drugim, a słabsze nawet niżej, a potem jeszcze poprawiałam, więc pewnie jeszcze niżej.
Inne hortensje ścięłam później.
Z którego zdjęcia wnioskujesz, że mają nadmiar azotu i niedobór potasu.
Obok Prim White mam też inne hortensje i warunki mają podobne, więc raczej wszystkie miałaby nadmiar azotu i niedobór potasu, co by skutkowało słabym kwitnieniem. Ale z innymi bukietówkami nie miałam problemu z brakiem kwitnienia.
Spotkałam się z etykietą, które wskazywała, że należy ściąć tę hortensję po kwitnieniu, ale szkoda mi, bo ona jesienią ładnie wygląda.
Na ile taka porcja mu starcza? Jestem w szoku, ten podlot to wszystko zje?
Wczoraj obserwowałam młode szpaki przyprowadzane na pastwisko do mnie. Pod światło widziałam ile komarów i innych owadów wypłaszanych przez starsze szpaki wzbija się z rabatki a potem w locie polują na nie podloty i inne szpaki. Niesamowite tak móc chwilę poobserwować taką naukę. W zasadzie już żadem szpak nie krzyczał by go karmić a jeszcze kilka dni biegały za starszymi - daj jeść