Danusiu, to jest piwonia majowa Anemoniflora Rosea. Najwcześniejsza z wszystkich, które mam. W kolejce czekają następne. Ja również czekam na róże. Większość ma już pąki w rozkwicie, brakuje tylko sprzyjającej pogody.
Oprócz róż czekają też irysy, również je lubię i to bardzo.
Ewuś, nasza wspólna rabata tarasowa też jeszcze "klepisko" - jak to mawia mój eM.
Ale idzie ku lepszemu - aksamitki wysiane na brzegach już widać, mieczyki wychodzą z ziemi, no i jedna z szałwii nie jest Caradonną ale co mi tam - kocham wszystkie roślinki... no może iglaczki troszkę mniej kocham....
To tawuła nippońska. Jest bardziej sztywna od tawuły van houtte. Nie tnę jej wcale. Ten nieformowany żywopłot sadzony był 7 lat temu. Od zeszłego roku pod koniec zimy wycinam tym tawułom 1-2 najstarsze gałęzie. Pod krzewami rosną pierwiosnki (widać je, kiedy na krzewach nie ma jeszcze liści), tulipany i jakieś resztki zadarniaczy z czasów, kiedy krzewy były malutkie.
Po drugiej stronie jest mocno nasłoneczniona rabata z wystawą południową. Rosną tam stipy, niskie astry, rozplenice, kocimiętka, kolumnowe cisy, kosodrzewina Pumilo, powojnik, przetaczniki, rudbekie. Wiosna cebulowe. Acha i jeszcze świdośliwa Lamarcka. I tak pewnie wymieniłam nie wszystko.
Nowa rabata pod płotem, troszkę nabiera masy, ale efekt to może lepszy w przyszłym roku dopiero będzie. Tym bardziej, że przy wkopywaniu odwodnienia eM zmasakrował mi wysianą smagliczkę na brzegach rabaty. A już ją było widać... no nic - wysiałam od nowa
U mnie te w skorupkach są bardzo kolorowe, tylko że małe. A ten na zdjęciu jest wielki, ma skorupkę jak orzech włoski. One u mnie wcinają opadłe liście, albo takie już lekko zbutwiałe części roślin.
Dalszy ciąg historii Prim White to poprawianie podłoża jesienią 2018. Wszystkie zostały wykopane i posadzone od nowa.
Część została ścięta w ramach tej operacji, a część w lutym 2019.
W 2019 kwitła bardzo słabo. Ale z tego co pamiętam, nie było związku między wyraźnego związku między kwitnieniem a momentem cięcia.
No i znowu pojawiły się wysokie pędy bez kwiatów.
W tym sezonie ścięłam je pod koniec stycznia 2020, a w połowie lutego coś jeszcze poprawiałam. Wcześniej, chyba jesienią poprzedniego 2019, wycięłam całą drobnicę.
Witaj
A jak ich korzenie? Bo wygląda mi na to, że albo rzeczywiście przemarzły, ale tuje Brabant to raczej twarde sztuki i powinny się wykaraskać
Wyglądają jakby usycham, dlatego też się zastanawiam nad tym, czy przypadkiem jakiś Pan rolnik pryskając swoje poletko nie opryskał i Twoich tujek.
Ale może niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony
Z tyłu jest żywopłot grabowy. Od lewej widać bordowe listki śliwy wiśniowej Woodi, potem jest klon strzępiastokory, tuja Aureospicata, cis Dovastonii, za nim morwa biała. Centralny stożek to mocno cięty jałowiec Hibernica.
Krzewy od lewej: dereń biały Variegata, hortensja bukietowa, trawa: miskant Variegatus i piwonia.
I do drugiego tematu pomocy waszej potrzebuję - likwiduję Ice Dance i szukam zastępstwa. I nie mogę mieć samych żurawek na obwódkach W ID drażni mnie jednak jego rozchodzenie się i obecny stan (nadal łyse). Jakie trawki niskie lubicie/poleciłybyście? Lub co innego na obwódki?