Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pachnący różami, malowany bylinami 21:13, 05 cze 2020

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Zauważyłam piękne białe irysy z taką falbaneczką, cudne są no i piwonia wyjątkowej urody jeszcze takiej nie widziałam, znasz nazwę może? Pozdrawiam i czekam na TWoje róże, u mnie już wiele kwitnie ale pogoda nie dla nich.

Danusiu, to jest piwonia majowa Anemoniflora Rosea. Najwcześniejsza z wszystkich, które mam. W kolejce czekają następne. Ja również czekam na róże. Większość ma już pąki w rozkwicie, brakuje tylko sprzyjającej pogody.

Oprócz róż czekają też irysy, również je lubię i to bardzo.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:12, 05 cze 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jestem u Ciebie na bieżąco. Podziwiam nowy placyk i palenisko, nowe roślinne zakupy. Wiele pracy wykonaliście, ale chyba było warto, bo ogród Ci pięknieje.

Łubiny kojarzą mi się z koloniami. Miejsca, do których jeździłam były bogate w łąki, a na nich rosło to, co dzisiaj zapraszamy do ogrodów ozdobnych.
Pierwsze łubiny w ogrodzie miałam z okolicznych rowów. Wyginęły niestety. Te z siewu i samosiewu wolą się plątać gdzieś pod płotami. Ten jeden zdecydował się rosnąć na rabacie.

Lawenda startuje.

I Twoje ulubione.

Wpadaj Hania częściej

Ja też miałam łubin z rowu i też zanikł.
Ale może kiedyś kupię jakąś sadzonkę.

Lawenda i u mnie w pąkach
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:08, 05 cze 2020

Do góry
i ogniki całe w bieli

hosty za domem mają się dobrze - więcej cienia i odrazu im lepiej

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:05, 05 cze 2020

Do góry
Ewuś, nasza wspólna rabata tarasowa też jeszcze "klepisko" - jak to mawia mój eM.
Ale idzie ku lepszemu - aksamitki wysiane na brzegach już widać, mieczyki wychodzą z ziemi, no i jedna z szałwii nie jest Caradonną ale co mi tam - kocham wszystkie roślinki... no może iglaczki troszkę mniej kocham....

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:02, 05 cze 2020

Do góry
Ivo napisał(a)

A co to jest po prawej, niby błyszczące liście?
I z drugiej strony koło funki?

Po prawej jest jasnota plamista, a po lewej resztki astrów, które pozostały z czasów, kiedy tu była patelnia. Astry wciąż kwitną.
Wszystkiego po trochu 21:01, 05 cze 2020

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:59, 05 cze 2020

Do góry
Ivo napisał(a)

Czy to jest tawuła van houtte? ile lat ma - i przycinasz od razu po kwitnieniu - jak zalecają? I nic pod nią nie rośnie?
Piękny okaz. U mnie dopiero mini mini

A po prawej żurawki z jaką trawą masz?

To tawuła nippońska. Jest bardziej sztywna od tawuły van houtte. Nie tnę jej wcale. Ten nieformowany żywopłot sadzony był 7 lat temu. Od zeszłego roku pod koniec zimy wycinam tym tawułom 1-2 najstarsze gałęzie. Pod krzewami rosną pierwiosnki (widać je, kiedy na krzewach nie ma jeszcze liści), tulipany i jakieś resztki zadarniaczy z czasów, kiedy krzewy były malutkie.
Po drugiej stronie jest mocno nasłoneczniona rabata z wystawą południową. Rosną tam stipy, niskie astry, rozplenice, kocimiętka, kolumnowe cisy, kosodrzewina Pumilo, powojnik, przetaczniki, rudbekie. Wiosna cebulowe. Acha i jeszcze świdośliwa Lamarcka. I tak pewnie wymieniłam nie wszystko.

z zeszłorocznego czerwca

i końca września

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 20:58, 05 cze 2020

Do góry
I dalsza część ogrodu i spaceru
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 20:57, 05 cze 2020

Do góry
Nowa rabata pod płotem, troszkę nabiera masy, ale efekt to może lepszy w przyszłym roku dopiero będzie. Tym bardziej, że przy wkopywaniu odwodnienia eM zmasakrował mi wysianą smagliczkę na brzegach rabaty. A już ją było widać... no nic - wysiałam od nowa
Stary ogród zamkn. 20:51, 05 cze 2020

Do góry
U mnie te w skorupkach są bardzo kolorowe, tylko że małe. A ten na zdjęciu jest wielki, ma skorupkę jak orzech włoski. One u mnie wcinają opadłe liście, albo takie już lekko zbutwiałe części roślin.

Dla Ciebie mój mieczyk bizantyjski

Wszystkiego po trochu 20:51, 05 cze 2020

Do góry
Jolu już wiem że to długosz poczytałam o nim
Karola, Asia, Ula, Basiu

Ogród bez roweru 20:50, 05 cze 2020

Do góry
Dalszy ciąg historii Prim White to poprawianie podłoża jesienią 2018. Wszystkie zostały wykopane i posadzone od nowa.
Część została ścięta w ramach tej operacji, a część w lutym 2019.

W 2019 kwitła bardzo słabo. Ale z tego co pamiętam, nie było związku między wyraźnego związku między kwitnieniem a momentem cięcia.
No i znowu pojawiły się wysokie pędy bez kwiatów.

W tym sezonie ścięłam je pod koniec stycznia 2020, a w połowie lutego coś jeszcze poprawiałam. Wcześniej, chyba jesienią poprzedniego 2019, wycięłam całą drobnicę.

Co będzie to się okaże.

Uff. Strasznie namieszałam z tą hortensją...
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 20:49, 05 cze 2020

Do góry
Aktualna gwiazda na wejściu - jaśminowiec

Pamiętajcie o ogrodach 20:46, 05 cze 2020

Do góry
A dziś popadało, wieczór zrobił się piękny

Ogród do odnowy 20:45, 05 cze 2020

Do góry

Może komuś się przyda
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 20:45, 05 cze 2020

Do góry
Agania a rodgersja do przesadzenia ale jeszcze nie zdążyłem rośnie tam już od dawna bo 2 jest gdzie indziej

hankaandrus_44
on do końca nie jest biały lekko błękitu ma bo nie wiem o którego chodzi ci?

1

2 tego mam kawałek ( starodawny moja babcia je miała jeszcze.

Dlaczego moje tuje żółkną? 20:44, 05 cze 2020

Do góry
Tylko_Ona napisał(a)
Dodam,że ogrodzenie za nimi postawimy jesienią tego roku i tak jak pisałam wyżej, miała być kora teraz trzeba od nowa odchwaszczac i sypać dopiero korą ale nie wiem czy te tuje da się uratować,a czy już nie.
A może do tego wszystkiego były źle nawadniane?
Podlewamy je co dwa trzy dni kiedy jest bardzo słonecznie,wieczorami, ewentualnie nie podlewamy jeśli wystąpiły deszcze.
Aha dołączę zdjęcia pozostałych tuj które do tej pory czekają w swoich pojemnikach na wysadzenie. Wszystkie zostały zakupione w jednym czasie,od jednej osoby,wysyłka internetową, rośliny w pojeknikach nie kopane z gruntu (korzenie aż przerosły pojemniki).
Zauważyłam,że te które stoją z brzegu są również żółte za to te w środku pozostały zielone stąd moje podejrzenia o przemarznieciu lub nadmiarze wiatru,słońca i wahania temperatur
.

Witaj
A jak ich korzenie? Bo wygląda mi na to, że albo rzeczywiście przemarzły, ale tuje Brabant to raczej twarde sztuki i powinny się wykaraskać
Wyglądają jakby usycham, dlatego też się zastanawiam nad tym, czy przypadkiem jakiś Pan rolnik pryskając swoje poletko nie opryskał i Twoich tujek.
Ale może niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:44, 05 cze 2020

Do góry
Ivo napisał(a)

Jakie to są tuje - ta stożek i za nią? A za nimi co zielonego masz? Żywopłot?

Lubię zaglądać do Ciebie

Z tyłu jest żywopłot grabowy. Od lewej widać bordowe listki śliwy wiśniowej Woodi, potem jest klon strzępiastokory, tuja Aureospicata, cis Dovastonii, za nim morwa biała. Centralny stożek to mocno cięty jałowiec Hibernica.
Krzewy od lewej: dereń biały Variegata, hortensja bukietowa, trawa: miskant Variegatus i piwonia.

tak będzie, kiedy zakwitnie piwonia

a tak jesienią

Ogród bez reguł 20:42, 05 cze 2020

Do góry
Uzupełnienie mojej kolekcji
Posadziłam ostatnie zakupy do donicy

Paprotnik szczecinkozębny Wollastoni Polystichum setiferum

Nerecznica Chapmana Dryopteris chapmani

Nerecznica atrata Dryopteris atrata

Języcznik zwyczajny Phyllitus scolopendrium

Przerwa na kawę... 20:41, 05 cze 2020

Do góry
Tak teraz całość z daleka wygląda

Znowu problem z ładowaniem zdjęć mam

I do drugiego tematu pomocy waszej potrzebuję - likwiduję Ice Dance i szukam zastępstwa. I nie mogę mieć samych żurawek na obwódkach W ID drażni mnie jednak jego rozchodzenie się i obecny stan (nadal łyse). Jakie trawki niskie lubicie/poleciłybyście? Lub co innego na obwódki?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies