Ja chciałam Youngii i Long Trunk przyciąć tylko żeby się zagęszczały.
Doorenbosom wycinałam w tamtym tylko dolne gałęzie i skracałam takie mega długie na bokach. I już nie ruszam ich teraz.
Mi się wydaje że ich się wcale nie powinno ciąć bo właśnie powinny wyglądać naturalmie w tamtym roku trochę przycięłam czubki i za długie gałęzie i do tej pory widać te miejsca, teraz wycięłam tylko te gałęzie które za nisko odchodziły od pnia
Stożki bukszpanowe rosnące w donicach mają jakieś 60-80cm (bez donicy) i kosztują około 150zł. Ale to idealne topiary, formowane od małego.
Cisowe pseudostożki, czyli rośliny delikatnie korygowane, którym nadaje się stożkowy pokrój, a które są kopane z gruntu i wsadzane do donic, mają około 90cm-1m (sam cis) i kosztują 39zł. Z takiego robię sobie stożek od 1,5 roku
Taką rabatę z trzema stożkami ma Ana - do stożków ma dosadzoną runiankę i trawki + begonie a wiosną milion tulipanów Bardzo mi się podoba ta rabata u niej
Ja mam na razie tylko jeden stożek bukszpanowy taki ok75cm i jeszcze taką "pokrakę", którą chciałam uformować na stożek ale dużo mniejszą
Kiedy z tego wyższego stożka mogę doczekać się takiego 1,5m?