Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:31, 05 maj 2020

Do góry
Kawa napisał(a)

duze sadzonki ? masz gdzieś fotkę?

Tak, udało mi się trafić ładne, duże egzemplarze:
Ogródek frontowy 13:26, 05 maj 2020

Do góry

Dzień dobry, jestem raczej początkującą ogrodniczką, doświadczona bardziej przy roślinach domowych, ale z tzw. 'ręką do roślin' Ogródek z tyłu domu mam jako tako zagospodarowany, a teraz, po wymianie ogrodzenia przystępuję do projektowania frontowego ogródka. Jest od strony północno wschodniej, więc słońca tam nie wiele. Postawiłam więc na rośliny cieniolubne kwitnące na biało lub w kolorze białym: zakupiłam 1 brzozę pożyteczną Doorenbos, 3 Różaneczniki Madame Masson białe, 4 Hortensje Vanilla Sky, planuję tez posadzenie tawułek białych, trzmieliny Fortune'a Emerald Gaiety Euonymus, może turzycy. Pytanie teraz jak to wszystko "poukładać", żeby miało sens? Rabata ma 6 metrów długości i 3.5 szerokości, za nią jest metrowej szer. ścieżka prowadząca od furtki do podjazdu. Na pewno brzozę chciałabym posadzić po lewej stronie, bo tam jest okno od sypialni, które częściowo przysłoni. Z góry dziękuję za Wasze rady. Od kiedy znalazłam ogrodowisko spędzam tu po 4 godziny dziennie (a raczej nocą Jesteście nieocenione.
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:24, 05 maj 2020

Do góry
Milka napisał(a)

zapomniałam nazwę tych paproci
Milko, to mi wygląda na wietlicę - Ursula's Red? Burgundy Lace?

Milka napisał(a)

ten dereń śliczny
ale zapomniałam nazwę, może ktoś wie??

A to dereń świdwa Compressa
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:23, 05 maj 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Łał przepiękne Clematisy

Powinny być jeszcze ładniejsze w przyszłym roku, bo na 2go rocznych pędach powinny mięc naprawdę wielowarstwowe kwiaty . Czekam z niecierpliwością.

Ewa777 napisał(a)
Białe czosnki też mają swój urok Mam u siebie kilka i mnie cieszą. Oczywiście jeszcze nie teraz, bo są w fazie liści

zdecydowanie nie mówię, że są brzydkie, ot fioletowe podobają mi się bardziej.
Liście...powinnam je już obciąć, ale nie mam kiedy. Jak dziecko zobaczy, że coś tnę to będzie też chciała, a potem już krok do tragedii....

KasiaWB napisał(a)
Bardzo ładnie Też bym chciała kloniki, ale nie ta strefa
Czekam na Twoją glicynię. Rozważałam dawno temu zakup, może wrócę kiedyś do tematu

Fakt, u Ciebie zimy mogą je zniszczyć. Szkoda,ale i bez tego masz piękny ogród.

gierczusia napisał(a)
Glicynia naprawdę boska i taki kolor..zwykle widuję fioletowa i chyba mam dziasiaj dzien " kalinowy" , ktoś u mnie pisze : kup kaliny..do Ciebie wchodzę : kaliny ajjj to chyba jakiś znak buziole

No to czas poszukać która kalina Cię najbardziej zadowoli

bql3 napisał(a)

Mmmm... no przepiękny ten klonik

pozdrawiam
Jan

Janie - ciężko się nie zgodzić
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:02, 05 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Na dobranoc

piękny widok
trzymam kciuki za ten sezon
Ogród bez reguł 12:59, 05 maj 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Podoba mi się ten kącik hostowy
A glicynia - WAW!!Marzenie
dostałam malutki pędzik. ma już z 1, 20 może kiedyś urośnie i też mi zakwitnie
Aniu, ta glicynia ma jakieś 30 lat Druga taka wielka jest na domu od strony ulicy. Pokrywa całą ścianę

Pada
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:52, 05 maj 2020

Do góry

Zachwycam się tym pomysłem. Świetnie to wygląda
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:51, 05 maj 2020

Do góry

a te po kilka

Jeju, jakie prześliczne
Bez/Lilak - Syringa 12:47, 05 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

Całego ciężko objąć ale pachnie obłędnie

Piękny! Jak wysoki jest?
Ogród pod lasem 12:38, 05 maj 2020

Do góry
Perłówka od Kasyi Ślicznotka!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:31, 05 maj 2020

Do góry
Dzień dobry, proszę o podpowiedź jak zagospodarować rabatę ze zdjęcia w ciągu z tujami. Tutaj na skraju kamieni rosnę wrzośce i myślałam o małym wrzosowisku urozmaiconym tak aby po podcięciu wrzośców było ciekawie. Drugie zdjęcie pokazuje jak wyglądają nasadzenia sąsiadujące - raczej iglaście z domieszką bukszpanów, hakone i magnolii.
Szerokość wraz z rosnącymi tujami to 2,2m a dł.10 m i będzie tutaj kora. Myślę o hortensjach limelight i trawach podsadzonych w nogach kulami w ciągu i wkomponowaniu wrzosowiska, ale jak to ładnie połączyć. Lubię nowoczesny minimalizm i aby nie było pstrokato Na końcu rabaty przy domku rosną rozplenice i aurea nana jak na zdj. z lata. Tam, nawet zaczęłam kombinować z hortką ale teraz poszerzyłam rabatę i chcę to dokończyć. Może jakieś 3 małe drzewka albo jedno większe. Wystawa słoneczna, ściana jest od północy więc słonka dużo. Liczę na Was
Ogród pod lasem 12:30, 05 maj 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
A gospodyni tymczasem poczyniła małe zakupki

jakieś znajome półki sklepowe...
W kamiennym kręgu od początku 12:21, 05 maj 2020

Do góry

Miłego dnia
Ogród pod lasem 12:21, 05 maj 2020

Do góry
A gospodyni tymczasem poczyniła małe zakupki

W kamiennym kręgu od początku 12:20, 05 maj 2020

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 12:18, 05 maj 2020

Do góry
Poranek po nocnym deszczu

Migawki z ogródka 12:17, 05 maj 2020

Do góry
Przed

I po

*Kajzerki to som
Kiedyś będzie tu ogród... 12:02, 05 maj 2020

Do góry
Uff podpis udało się dać.

Póki nie mogę cieszyć się własnym ogrodem, staram się robić coś z przestrzenią w której żyję teraz. Do dyspozycji mam niewielki balkon i staram się czasem coś posadzić pod balkonem, bo mieszkam na parterze.
Pod balkonem rośnie posadzona przeze mnie lawenda. Ale ile było z nią przejść... W zeszłym roku, panowie "dbający" o zieleń miejską skosili mi podkaszarką żyłkową 3 piękne już spore 3 letnie krzaczki. Nie wiem jak można się było tłumaczyć że się rośliny nie zauważyło. Ja się załamałam. Na szczęście poczuli się do odpowiedzialności i dostałam 4 krzaczki. No ale dzisiaj muszę powiedzieć, że historia lubi się powtarzać. Niespełna 2h temu panowie skosili mi jeden krzaczek traktorkiem Moje rośliny mają niestety pecha a ja stwierdzam, że nic już tam nie sadzę. Jeżówka także poszła pod nóż i w zeszłym roku i dzisiaj.

Na zdjęciu widać jak już pięknie odbijała po zimie i strzyżeniu

Na swoim balkonie też trochę kwiatów staram się mieć, ale w tym sezonie zamarzyły mi się malinki dla dzieci i jabłoneczka. W przyszłości oczywiście wszystko pójdzie do ogrodu A na dzień dzisiejszy tak to wygląda

W tle kwiatów na barierce widać pięknie pachnący lilak

A tu już moje owocowe krzaczki i jabłonka

Nie mogę się doczekać prac na działce.
Dębowe zakątki 11:57, 05 maj 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Ale śliczne foteczki paproci, na ostatniej chyba miniaturowa serduszka tak samo skojarzyła mi się jak Bogusi
Ja liliowce i wilczomlecz też dziś posadziłam. Reszta chyba po 15-tym.
Dzieki Tobie i Dorotce, wiem że też za płotem na działce z ugorem mam czeremchę, dobrze że bobry ją oszczędziły Bardzo lubię jak kwitnie i z daleka ten zapach jest przyjemny, bo z bliska dla mnie za mocny, żeby nie powiedzieć, że duszący

Fajne macie skojarzenia.
Ja na razie manikiur mam oszczędny .O wzorkach n ie myślę
chyba tak, wszystko po 15 będzie sadzone.
No widzisz nawet za działką wiesz co już masz.
Ponoć nalewka z czeremchy jest bardzo dobra.Ale to chyba Krzyś musiałby oceniać

Mi jej zapach nie przeszkadza. Może dlatego ,że jest na dworze.
Malutki pod lasem 11:49, 05 maj 2020

Do góry
Tak jak pisałam cisy zostały posadzone
Weszły idealnie dwa, mają stanowić parawanik i dotykać basenu.
Mimo, że pada mieliśmy problem z ich posadzeniem, mokro tylko troszkę, a potem sucha skamielina, M musiał użyć kilofa, dostały obornika, kory podkładowej, mączki bazaltowej i duuuużo wody. Magiczna siła już jedzie do mnie kurierem, mam nadzieję, że będzie dobrze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies