Ja tak samo Danusiu oglądałem te programy na regionalnej telewizji Wrocław analizowałem każdy szczegół,wtedy tak niewiele wiedziałem o ogrodnictwie każdy odcinek nagrywałem na poczciwym vhs-ie,Geoff Hamilton był świetnym prowadzącym i ogrodnikiem praktykiem ,miał w sobie tyle pasji dlaczego nasze polskie programy nie mogą byc właśnie takie mogłoby sie wydawać że Geoff prowadził te programy tak spontanicznie bardzo lubiłem cała ekipe współprowadzących Alana Titchmarsha ,Gay Search,mimo że program jest kontynuowany (oglądałem na 'domo')to już jednak nie to samo niestety.
Dzieki wszystkim za szybki odzew katalog już mam,przymierzam sie do zakupu encyklopedii kompozycji ogrodowych aut.Tony Lord-posiada ją może ktoś w swoim zbiorze jestem ciekaw czy warta jest swojej ceny.
W "Katalogu roślin- drzewa, krzewy, byliny, polecane przez Związek Szkółkarzy Polskich" jest na końcu lista roślin (ale chyba tylko bylin) z uwzględnieniem koloru kwitnienia, stanowiska (cień, słońce, sucho itp.).
Mam pytanko Danusiu zdarza mi się czasem że jakiś czas po przycięciu bukszpanu końcówki liści- miejsce ciecia obsychają robią się takie białawe czy powodem może być to że przyrosty są za młode trzeba poczekać aż troche zdrewnieją?
Trzeba poczekać z cięciem aż przyrosty zmienią kolor z jasnej zieleni na ciemną, a dzieje się to pod koniec czerwca. Trzeba dopiero wtedy ciąć.
Zimą zabieram do domu,i przechowuję w chłodnym pokoju ok.18 -20stopni jednym razem podczas remontu musiałem przenieśc do ciemnej piwnicy zgubiła wszystkie liście po przycięciu na wiosne rosła dalej.
Mam pytanko Danusiu zdarza mi się czasem że jakiś czas po przycięciu bukszpanu końcówki liści- miejsce ciecia obsychają robią się takie białawe czy powodem może być to że przyrosty są za młode trzeba poczekać aż troche zdrewnieją?
A zna może ktoś ksiązke która traktuje o kolorach pokroju i kształtach roślin w ogrodzie, pomocne zestawienia co z czym najlepiej wyglada itd.ja posiadam tylko -Projektowanie rabat:Noel Kingsbury
zazwyczaj 1-2owoce na pędzie latem zakładam konstrukcje i pedy prowadze poziomo kwitnie jeszcze lepiej i wiecej owoców sie utrzymuje,owoce smaczne cienka skórka kiedyś miałem cytryne skierniewicka o grubej skórce i nieciekawy miąższ teraz poluje na pomarancze i grejpfruta
masz racie Danusiu z pestki nikłe szanse na zakwitnięcie,z sadzonki to co innego oto moja cytryna kwitnie i owocuje przez wiekszośc roku obecnie wygląda tak
tutaj kwiaty
i zawiązki owoców
nooo kula gigant ! daje możliwości
choc ja osobiście też bałąbym sie podejść do niej z sekatorem.....
Ja się nie boję, tylko myślę cały czas jaki kształt jej nadać. Bonsai by na pewno super był, w środku są piękne grube konary. Tylko ta wierzchnia "skorupa" taka gęsta, środek puściutki. Cała zima na przemyślenia.......
Pozdrawiam odwiedzajacych i cieszę się, że zaglądacie
Witam Justi moze to idobry pomysł z tym bonsai,musiałabyś tylko dobrze zajrzeć do środka może pomysł sam się nasunie ciś sie dobrze regeneruje.
Przesyłam fotke starego jałowca zanim zacząłem ciąć też miałem obawy ale myśle że wyszedł całkiem dobrze
zdjęcie cztery lata po pierwszym cęciu