Kalina angielska wyprowadzana na wersję na pniu zaszczyciła mnie paroma kwiatkami. Bardzo lubię jej kwiaty, kuliste, pachnące. Wyglądają jak nawoskowane, trochę jak sztuczne bo zbyt odralne. Ma jednak wady. Po pierwsze kochają ją mszyce. Jak na początku nie zapanuje się nad nimi to wszystkie listki mogą być zdeformowane. I trzeba bardzo uważać z cięciem. Ona kwitnie na końcach chyba 2-letnich przyrostów. Jak w pierwszym roku po posadzeniu ją przycięłam zaraz po kwitnieniu to w następnym miałam słownie 1 kwiat. W ubiegłym roku nie przycinałam - mam kwiatów 8. Druga opcja jest taka, że może ona czasu potrzebuje na rozpoczęcie kwitnienia. Nic, w tym roku eksperymentu ciąg dalszy - nie tnę. Na szczęście nie muszę bo zwarta jest i rośnie tak, jak potrzebuję.
Irenko, Wacku, dzięki
Oczko jest inne, myślę, że dla przyszłych mieszkańców nie będzie miało to znaczenia
Na dodatek było tanie, za kastry zapłaciłam 70 zł, a najtańsza gotowa forma kosztowała 270 zł
Ryzyk-fizyk z tym zrośnięciem. Jeśli nie, to w sumie nie szkodzi. Pobudzi to śpiące oczka przy szczepieniu i róża wypuści od dołu. Irenka już napisała
U Novalisa obserwuj. To może być grzyb. Ja bym pewnie ciachła i czekała na nowe pędy.
Wg mnie niepotrzebnie masz tam tą korę. Wiem, że wiele osób pod różami ma korę, ale wiele osób również pryska chemią. Nie ma nigdzie prowadzonych statystyk na ten temat, bo jest to zbyt złożone, ale z moich subiektywnych obserwacji wynika, że róże mają większe szanse bycia zdrowymi, jeśli nie mają kory w nóżkach.
Teraz trochę innych roślinek niż tulipany. Nigra już przekwitła. Króluje Amanogawa u mnie w ogrodzie. Kanzan w tym roku na razie z pojedynczymi kwiatami i niestety nie zapowiada się aby było ich dużo więcej. Magnolia gwiaździsta też. Teraz czas jabłonek, świdośliw i kalin nadchodzi.
Przeczytałam co Ola napisała
Mimo to wrzucę swoje widzimisię Mnie się bardziej podoba ta propozycja Prosta, wyraźna, spójna, nowoczesna Jedynie zamiast dwóch trzmielin bym dała po trzy, te na nóżce w różnych wysokościach i w trójkącie, a te na ziemi tylko w trójkącie