Witajcie serdecznie,
dopiero raczkuje w temacie ogrodów, swój mam od 2 lat, i metodą prób i błędów powoli tworzę swoją przestrzeń.
Podczytuję forum, do tej pory się nie udzielałam, ale postanowiłam poprosić Was o pomoc w aranżacji rogowej rabaty.
Za płotem z obu stron mamy drogę, co prawda naszą "osiedlową", ale nieutwardzoną i strasznie pyli, dlatego posadziliśmy tuje szmaragdowe.
To kółko z kamieni skrywa magnolię, która od zeszłego roku bardzo ucierpiała i jestem skłonna ją przesadzić. Pusty placek bez trawy skrywa denko studzienki, dlatego też nic na nim nie rośnie.
Glebę mam gliniastą, mało przepuszczalną, rabata jest od strony południowej, południowo/zachodniej.
Myślałam o śliwie wiśniowych lub robinii akacjowej, bardzo chciałabym zastosować tu również hortensje i może róże, co do reszty zdaje się na Was

Kolorystyka która preferują to biel, róż, fiolet, niebieski. Lubię symetrię, raczej brak przepychu.
W innych miejscach w ogrodzie mam lawendę, trzmielinę, berberysy, wierzby hakuro, floksy, migdałka kwiaty jednoroczne (jak wspomniałam raczkuję w tej kwestii

)
Z góry dziękuję Wam za pomoc :*