Dziś wiatr głowę urywa, ja siedzę i się uczę (dziś koszmarnie nudny temat) więc jako przerywnik trochę zdjęć
Magnolia Sunsation. Bardzo się cieszę, że ją kupiłam. Mała jeszcze a pąki na każdej gałązce. Kwiat jest kremowo-żółty z różowym muśnięciem. W środku ten róż jest bardziej widoczny.
Poprawilam trochę rysunek jakoś dużo metrów tam nie będzie bo od roga działki do tuj jest jakieś 10 metrów.
Myślałam,żeby w rogu posadzić brzozę,potem albo dereń ivory halo albo tawułę szarą,potem Pissardi, potem znowu coś niskiego,znowu dereń a potem gruszkę, która ma kolumnowa formę, przynajmniej ta co już mamy na podwórku. Ewentualnie może jakiś jarząb?
W najniższym piętrze posadzilabym jeżówki, rozchodniki, stipe, Carex Variegata.
Nie mogłam się oprzeć tej karbowanej, ceramicznej donicy.
Chyba będzie dobra na początek dla klona.
Teraz tylko klona znaleźć...
Mam nadzieję że przeżyje zimę. W końcu klon zrzuca liście i nie trzeba go podlewać.
Myślę, że żółte z różowym się nie gryzie. Wyjdzie z tego dynamiczne zestawienie, a jak poznałam Twoje przedpłocie, to wydaje mi się, że takie lubisz.
Te świerki są faktycznie za blisko płotu, przynajmniej tak na zdjęciu widać. Jeśli wsadzisz między nimi hortensje, to je zagłuszą i będziesz widziała je tylko zimą.
Lizaki muszą mieć zdecydowanie wyższą nogę lub być tak ustawione, żeby nie siedziały w hortensjach.
W donicach będą na pewno pięknie wyglądać z biało-zieloną lub żółtą trawą, lub po prostu solo.
Wydaje mi się również, że powinnaś poszerzyć rabatę - te rośliny bardzo szybko bujnie się rozrastają. Sama Danica będzie miała ok. 50 cm średnicy, ew. można ciąć, wiadomo.
Ale trzeba dobrze zaplanować rozstępy, bo roślinki szybko się spotkają i będziesz miała problem przesadzania, a po co.
Witam Czy mogę uciąć te najniższe opadające gałązki tuji? Dotykają ziemi. Wyżej wkopać nie mogłem ze względu na wysoką bryłę korzeniową. Tuja tydzień po posadzeniu. Ucięcie nie zaszkodzi roślince?
A teraz się pochwalę
Dla niektórych zapewne będzie to zaskoczeniem ale przedstawiam moje tegoroczne sadzonki pomidorów
I tak:
- 6 szt. 'Hippi Zebra'(wczoraj przyjechały),
- 6 szt. 'Varsovia' (też wczoraj przyjechały),
- 6 szt. malinówek (nie wiem jakie, bo na giełdzie kupowane),
- 20 szt. papryk czerwonych.
Bidulki trochę zmarnowane były, ale dzisiaj już jest dobrze.
Mam kłopot znowu. Otóż pomalowaliśmyten betonowy krąg impregnatem do betonui myślałam, że przyciemni on trochę kolor coś tak jaj mokry beton. Tymczasem barwa została niezmieniona praktycznie. M wymyślił by dodać do tego impregnatu barwnik. Kupilibyśmy próbkę i sprawdzili, czy tak się da. Tylko chodzi mi po głowie pomysł by nie był to kolor szary. A jakby to był kolor drewna?
Coś jak ten
W takim kolorze mam meble ogrodowe, na taki chcę pomalować altanę i kiedyś jak będziemy zmieniać elewację domu będą na niej takie wstawki.
Jakby krąg i kulki pomalować na coś takiego? A może jednak trzymać się szarego? Kostkę mam szarą
Eddie poliglota, haha. Usmialam sie
Ja widze, ze do napraw drzwi nikomu nie chcialo sie przyjsc. Dopiero jak zaczelam mowic o wymianie Z oknami walcze od 3 lat. I nawet do jednego okna przychodza, bo wiedza, ze w ten sposob zdobeda klienta na wiecej okien w przyszlosci Nasz pan od podlog przychodzi zawsze do jednego pokoju 2 lata temu robil najpierw kuchnie, potem jeden pokoj. Teraz tez jeden pokoj a w lipcu nastepne dwa. I powiedzial, ze rachunek wystawi jak skonczy wszystkie trzy Nawet niczego nie podpisywalam, ze u mnie byl Tutaj jest troche inna mentalnosc. Takie zaufanie na wynos
Szczawik rosnie tam z 6 lat. Tylko obornika mu co roku daje.Albo kompostu.Na zime laduje w piwnicy, zasycha, w polowie kwietnia wystawiam go na zewnatrz i zaczynam podlewac.Na zywo jest bordowy.
Dzień dobry, proszę o opinię
Posadziłam topole amerykańskie, teren pochyły, ale oczywiście sadzimy w pionie
Intuicyjnie trzymam pion względem podkładki (odniesieniem są słupki ogrodzeniowe), ale część szczepiona mocno się odchyla. Czy z czasem wróci "na prostą?"
Drzewa jednak rozłożyłam żeby były w odległości 2,8m. Czy rozplenice u przy drzewach przesadzić żeby w ten sposób rosły? Czy jakos inaczej całkiem ?
Kusi mnie żeby pozbyć się tych tawuł i dać tam przy płocie np miskanty
Cześć Ryszardzie. Ile razy widzę ciebie na tej fotce zawsze mi się przypomina cięcie jałowca i pierogi ze śliwkami. Piwonia ucierpiała ale trochę z mojego powodu - za mało się troszczyłem i w lecie w czasie suszy i w zimie. Pozdrawiam serdecznie - wpadnij kiedyś na pierogi a ukręcę całą stolnicę.
Mirko - niestabilnie się zrobiło niestety. Ale zauważam że nasza Ziemia jakby nabierała oddechu na skutek zatrzymania przemysłu, mniej samochodów na drogach.
W naszych stronach zaczął padać deszcz jak zawsze na wiosnę a przyroda nadrabia straty po suszy jaka była. Oby tak dalej. Dzięki i pozdrawiam.
Do nas przyleciały 2 nowe zwierzątka i chyba mają się dobrze.