Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 12:12, 20 mar 2020

Do góry
To prawda... te france już są oprysk już wykonany
Zieleń, drewno i antracyt 11:34, 20 mar 2020

Do góry
Ja mam w ogrodzie aż dwa powojniki, jeden niezniszczalny - sam o siebie dba. Jest pomylony i nie pasuje mi w miejscu w którym rośnie, ale jak daje sobie radę, to szkoda mi go eksmitować.
Drugi kupiłam w zeszłym roku (ten zapączkowany) i tak sobie teraz myślę, że nie powinnam się tak bardzo przejmować, bo to powojnik alpejski.
Bawarka 11:18, 20 mar 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)
Obiecana Mrokasi, fotka Kanzana

Ten potwór to Kanzan??? Dżizas...
Nowoczesny ogród ze skarpami 10:52, 20 mar 2020

Do góry
No i widok na trzecią część.

Tutaj znowu zauważamy zielony mech gdzieniegdzie.. A to dlatego, że u nas strasznie ciężka, gliniasta gleba.. na poziomie 1 metr w dół można już robić cegły z tej gliny oczywiście eM robił drenaże odprowadzające nadmiar wody, i glebę mieszał w tych najbardziej podmokłych miejscach z piaskiem, no ale..

Tutaj w rogu kolejny mój okaz czyli platan klonolistny - wiem znowu ktoś powie, co to za nowoczesny ogród jak tu tyle gatunków co w szkółce roślin.. No jakoś już muszę z tym żyć i dopasować resztę, nie będę wyrzucać tego co dobrze rośnie, bo jakoś nie mam serca Na zdjęciu widać też drugą część rabaty przytarasowej, tutaj rosną narazie 3 sztuki miskanta Sioux, ale będzie raczej przesadzony bo chcę tu umieścić kule bukszpanowe i carexy ID jak to ma miejsce po lewej stronie tarasu..

Ostatnio oglądałam ten odcinek Maji w Ogrodzie z tym awangardowym ogrodem Pana Mikołaja, który ma szkółkę roślin. Ogród MEGA !! Szczególnie urzekły mnie te ogromne kamienie- głazy porozrzucane po ogrodzie, sama takie mam jeszcze i czekają gdzie je usadowię...

Nowoczesny ogród ze skarpami 10:37, 20 mar 2020

Do góry
Na kolejnym zdjęciu widzimy centralny punkt widokowy z tarasu.
Czyli miejsce gdzie ma być trawnik, ale właśnie..
Żeby nie było boiska sportowego chcemy tutaj wykombinować jeszcze coś ciekawego..

Schody z tarasu i chodniczek póki co prowadzą "do nikąd" ale coś wymyślimy

zaznaczyłam bordowymi kreskami linię skarpy, bo poziom tarasu i domu jest wyższy od poziomu drogi i reszty ogrodu. Także skarpa leci na prawo i lewo od schodów jest to łagodna skarpa, przewidywałam na niej trawnik, ale jak to się będzie sprawdzać to nie wiem .. (Dwie bukszpanowe kule w donicach czekają na przesadzenie na rabatę przytarasową.. )

Ogród bez reguł 10:31, 20 mar 2020

Do góry
Asiu zdrowia i spokojności duszy wszystkiego co najlepsze i co sobie zamarzysz
Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:30, 20 mar 2020

Do góry
Wczoraj podczas prac porządkowych w ogrodzie natknęłam się na taką kolonię. Długie na mały centymetr. Czy to jest szkodnik i coś z tym trzeba zrobić ?
Nowoczesny ogród ze skarpami 10:28, 20 mar 2020

Do góry
Rzucam aktualny wgląd do ogrodu od strony południowo wschodniej i południowej.

Nie przeraźcie się !! Pod ogrodzeniem patrząc od lewej rosną właśnie te moje Surmie 3 sztuki i Śliwy wiśniowe Pissardi również 3 sztuki (ot taki błąd początkowego ogrodnika czyli zakupy po 3 sztuki )
Oczywiście na tym niższym poziomie ogrodu jest już trawnik.
Później mamy skarpy - widoczna za grabową rabatą skarpa z rozplenicami,
następnie rabata grabowa z bukszpanowymi kostkami.

p.S mój mąż uwielbia rabaty ograniczać kostką.. próbowaliśmy ekobordów, ale wszystkie poszły do kosza, eM nie miał do nich cierpliwości, strasznie się wyginały itd... Jeśli powstanie jakaś następna to już raczej bez kostki..

Następnie ogromna połać mchu ! Uwaga to nie trawnik
Zdjęcie zrobiłam z balkonu, więc widać też kawałek rabaty przytarasowej i m.in przytarasowy grab, który zamierzam prowadzić nieco inaczej jak te na grabowej
Wiem, wiem powiecie czemu te rabaty przy tarasie takie małe, ah no więc..
Człowiek mądry po szkodzie

Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 10:12, 20 mar 2020

Do góry
Wczoraj cięłam moje 90 cisów. Na jednym zauważyłam takie coś. Co to jest i czy mam coś w tej sprawie zadziałać?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:10, 20 mar 2020

Do góry
Trzymam kciuki. Musi wszystko wrócić do normy bo jak żyć inaczej???

Wow co za cena! Ja kupowałam po 42 i myślałam że to niezła cena Ale u nas nie ma opcji żeby kupić drugi gatunek...

Trzymam kciuki musi być dobrze!!!!

Jej! 20 zł i ile kopania z głowy!!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:07, 20 mar 2020

Do góry
przejrzałam większość tego wątku i sama "złożyłam" taką rabatę
na długości 5,5m (było 8 metrów ale 2,5m zajmą wsunięte kosze).
najpierw tawuły, potem 3 śliwy (czy śliwy to dobry wybór?) przed śliwami hortensje, czy przed hortensjami coś jeszcze dać? Czy taki mix ma sens w ogóle?

ewentualnie myslalam tez o takiej rabacie - znalzlam na forum projket
gosiacz22
Ogródek warzywny na balkonie 10:00, 20 mar 2020

Do góry

Ogródek warzywny na balkonie 09:53, 20 mar 2020

Do góry
Do cięcia zostały rozplenice

Hakone szybko przybierają na masie
Ogród Oliwkowy :-) 09:52, 20 mar 2020

Do góry
Do cięcia zostały rozplenice

Hakone szybko przybierają na masie
Zieleń, drewno i antracyt 09:51, 20 mar 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Świdośliwa z wczoraj - dzisiaj była w fazie jeszcze bardziej zaawansowanej. Szkoda, że na weekend zapowiadają nocne przymrozki.

Czy u powojnika to pąk kwiatowy?

Swidosliwe nic nie będzie
Przymrozki aż 4 noce
Przerwa na kawę... 09:43, 20 mar 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Agatko, tego się trzymamy, oby szybko to wszystko minęło.

Choć jak rozmawiam z koleżankami z Włoch to tam dopiero teraz panika nastała.

A z innej beczki - zabrałam się za próby malowania kostki i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Jeszcze zobaczę tylko jak z trwałością tej powłoki ale wychodzi na to że da się pomalować i może być ładnie.
Po prawej 2 pomalowane kostki jedna jaśniejszym szarym a druga grafitem. wielkiej różnicy nie ma a po lewo dla porównania moja granitowe ze ścieżki i oryginał żółty, który bez mycia malowałam. Myślę, że będzie ładnie. Ten impregnat nie tworzy takiej naklejonej warstwy farby a wnika w pory i wygląda to tak, jak normalna kostka. To na razie jest tylko raz malowane. Na jaśniejszym kolorze widać przebitkę żółci.

Ciekawe
Pokaz co to za impregnat
Przerwa na kawę... 09:42, 20 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
I teraz masz super miejsce do wyeksponowania tej rzeźby, a kulka jakby gdzie indziej powinna się znaleźć? Takla moja sugestia.

Tylko obelisk podstawa do tej rzeźby też chyba z cortenu

Danusiu, pomysł bardzo zacny. Mąż tylko by mnie z domu wyprosił bo to koło to jego miejsce do leżakowania lub gotowania i spotkania z przyjaciółmi. Przenieść nie ma gdzie bo działka z domem ma 600 metrów a o każdy cm trawy bój toczy. Tak to w lato najczęściej u nas wygląda.
Sezon 2017 u Hanusi 09:29, 20 mar 2020

Do góry
Kasiu, ja na wycieczkę z Ludwikiem czy bez, zawsze jestem chętna, A z Tobą to cała przyjemność!

Miłego dnia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:28, 20 mar 2020

Do góry
Romantyczny wypad we dwoje już był Siedzieliśmy w naszych ulubionych ogrodach na każdej (słownie "każdej") ławeczce.

Wollerton Old Hall Tylko my dwoje.

Trawnik na piaszczystej glebie 09:22, 20 mar 2020

Do góry

A to drugi, masakra z pielęgnacją

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies