Świerk serbski - Picea omorika
12:39, 19 maj 2020
Witam serdecznie. Mam problem i proszę o opinie. Mam miejsce w ogrodzie, w którym planuję posadzić miskanty. Jest to pas w dość bliskim sąsiedztwie świerków serbskich. Przez kilka lat w tym miejscu były ułożone drewna do paleniska. Dzisiaj zabrałam się za przygotowywanie terenu pod obsadzenia ale było to prawie niemożliwe. Jest tam cała sieć korzeni. Aby cokolwiek tam zasadzić wypadałoby sporo tych korzeni wyciąć. Tylko czy jest to bezpieczne dla serbów ? Wprawdzie to są już 4 m drzewa i ich system korzeniowy jest z całą pewnością świetnie rozwinięty ale i tak nie jestem pewna co robić. Bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji.
:

Dzień dobry, Forum podglądam od dawna, ale nigdy nie ośmieliłam się brać udziału w dyskusjach z uwagi na brak wiedzy i doświadczenia w tematyce. Prezentowane tutaj ogrody są piękne, mój dopiero w prawdziwych bólach powstaje. Dużo czytam i się inspiruje waszymi pomysłami. Jakimi, że utknęłam przy nowej rabacie, zmęczona już poszukiwaniem pomysłów i brakiem decyzyjności ośmielę się zwrócić po poradę. Moja nowa rabata ma 10 metrów i jest 1,5 metra szeroka. Posadziłam graby Fastigiata i planuje je prowadzić na pniu ok 1 metra (mogę ja jeszcze trochę poszerzyć) Rabata łączy się rabata na której posadziłam za tujami Gracki, za nimi hortensje Lime Light ( po 9 sztuk). Myślałam o podsadzenia piórkową Hameln po całości. Jednak podpatrując Wasza ogrody zapragnęłam ożywienia rabaty i dodania jej koloru. Ogród staram się utrzymać w konwencji nowoczesnej. Jeżeli ktoś mogły podpowiedzieć, byłabym wdzięczna i mogłabym w końcu spokojnie zasnąć