dziewczyny pomocy...próbuje szukać na piterest inspiracji róż w trawach ale nic mi nie wyskakuje..wpisuje w szukaj róże i trawy, rabata no rózne kombinacje i d..a
jak wy szukacie?
to zielone to trawy i turzyce, różowe róże i miłorząb na pniu miedzy oknami. trawy:
pod oknami proso rózgowate squaw, dalej rozplenice Hameln od Krys , stipy od Krys i turzyce
niewiem czy nie powinno być drugiego miłorzebu na wysokosci rynny
a na skarpach powtórzenie roslin
dumam tylko nad kolorem róż. mam 5 czerwonych hanne i 4 różowe pnące new dawn, które pójda na altanę. dlatego mysle że zrobie drugą różankę przy altanie juz właśnie w odcieniach różu. natomiast przy tarasie myslę o czerwonych rózach żeby zrobić coś z hanne nooo
może jeszcze po całosci obwódka z bukszpanu?
te kolory róż na skarpie byłyby oczywiście takie jak na rabacie
a gdyby zamiast trzmielin dać turzyce np frosted curls czy ice dance?one są zimozielone a na wiosne tylko sie je podcina troche ale i tak ładnie wyglądają. zależy mi zebym nie miała pstrokacizny na tych skarpach i rabacie, mysle ze trzy gatunki to max: turzyce i trawy, róże i wyższe piętro np. miłorzęby na pniu
wiem właśnie, Bożenko podpowiedz coś..jak przytargam na wiosne brukarzy do zrobienia "podłogi" w altance to spytam czy by mi tez nie podzielili skarpy tak jak z jazzy proponowałaś na wszelki wypadek chce mieć 2 opcje skarpa w całości i podzielona
Jak nie wiem gdzie posadzić to sadzę na działce obok, którą dokupiłam kilka lat temu A jeśli chodzi o ceny to dziwne ... u mnie choinki 2,5m są po 45/40zł. A dzisiaj dostałam małą ... no może nie aż taką małą bo ok 1,5m kopaną z gruntu ... i znalazła swoje miejsce w donicy przy wejściu do domu
Pozdrawiam
tak planuje na wiosne. altana na wprost tarasu i obok rabaty.do altany proadzić będę wpuszczone w trawę płyty betonowe. na rogach takie rabaty w wieksze kwadraty w srodku z drzewem, ambrowiec i grujecznik
Napisze to co ja sądze tylko, pomyśł ale nie sugeruj sie bo każdemu może sie podobać coś innego
Ja nie lubię trzmielin na pniu np
Ale milorzeby są bardzo ładne
Ja posadzilabym po jednej str jakieś sliczne drzewko lub 2-3 w zależności od wielkości które dadzą trochę cienia
Po drugiej str ze 2 iglaki różnej wielkości które bedą zielone rownież w zime i trochę oslonią taras
Inna opcja to kratki na pnacza czy roze
Albo właśnie takie przejście do altany jak chciałaś tylko ja bym to przejście umieściła z boku a nie na wprost
Porosniete pnaczami, z niezbyt gęsto umieszczonymi przesłanie może ładnie wyglądać
A roze z trawami na skarpie jak najbardziej tylko chyba nie sadzilabym równych rzędów tylko tak poutykala pomiędzy stipą czy innymi trawami
a co sadzisz o takim czymś:
na dole skarpa fairy okrywowa na zmianę z trzmielinami.nad trzmielinami róze rabatowe (jakas odmiana w ciemnym różu). do tego 2 lub 3 miłorzęby na pniu i pomiedzy w wolne miejsca stipa