Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Kordina 19:29, 16 lis 2023

Dziewczynki - dziękuję zbiorowo za Waszą obecność w moim wątku
Podaję link do sposobu przycinania magnolii, moja to prawdopodobnie purpurowa nigra, ale nie mam 100% pewności czy dobrze ją zakwalifikowałam

https://www.youtube.com/watch?v=7oAnfwtXv0U&list=PLvtdZzAq0ffOiifwe56yHcu_fRU7tdE8N&index=50&t=613s

Dzisiaj w nocy pierwszy konkretny przymrozek, magnolia całkiem wyłysiała, ale ma sporo pąków-zawiązek zabezpieczyłam supertunie, tzn wszystkie przycięłam i na razie do wiaderka, przykryje lekką ziemią i zobaczymy co się przechowa do wiosny.
Dokończyłam porządkowanie straszliwego zroślicha, chyba z miesiąc mi to zajęło, usuwanie drzewek dzikich ok 3 metrowych, pokrzyw 2-m i kłączy i korzeni, ciężka praca jak nie wiem co. Zamówiłam dziesięć 2-metrowych słupów oraz 10 kotew na taką długą 8 metrową drewutnię, która będzie równocześnie przegrodą. Tą drewutnię zrobią mi panowie firmowi, a odeskowanie zrobię we własnym zakresie, zużyję co mam a najwyżej resztę desek zamówię. Jutro biorę się za impregnowanie belek.

powycinałam resztę roślin, wywiozłam łącznie ok 7 taczek łącznie z tymi porządkowymi wyżej.
Nie udało mi się zrobić szklarenki, nadal w planach, ale wiążę jakąś nadzieję z tymi panami więc może chociaż wykop i wylewkę uda się przed mrozami? Czas pokaże.

Udało mi się jeszcze tej jesieni ukorzenić trzmielinę sunspot i będę miała 10 krzaczorków na wiosnę, na razie zakopcowałam Mam ją w moim małym przedogródku i próbuję prowadzić na nieduży stożek, a nuż się uda
Basieksp 19:55, 16 lis 2023

Trochę podziałałaś, nawet sporo no i jeszcze duże plany masz na ten sezon ja tak powoli, przechodzę na tryb domowy pozbierałam wszystkie donice z roślinami, jak troche obeschną poprzycinam, no i tak będą sobie czekały do lutego, wtedy będę je wybudzać, powoli
sylwia_slomc... 20:10, 16 lis 2023

Nigra jest ciemniejsza. Ta bardziej podpada mi pod Betty lub Susan.
Masę roboty zrobiłaś , a jeszcze lany są kolejne. Podziwiam
U nas też szklarenka w planach, bardziej na wiosnę, ale czy się uda czasowo nie wiem.
Alija 20:12, 16 lis 2023

Bożenko, zwalniaj powoli, już połowa listopada mija, trzeba się szykować do przejścia w tryb zimowy.
Z bólem serca obejrzałam cięcie magnolii , ale to jednak bardzo przydatna umiejętność, też muszę zrobić coś podobnego.
Kordina 20:47, 16 lis 2023

Jak tylko mam chwilkę staram się choć trochę uporządkować zdjęcia, tak mnie ta kocia sesja rozśmieszyła, że postanowiłam wrzucić (kotek mojej koleżanki) z dedykacją dla Was

Basieksp 21:12, 16 lis 2023

Jakie ma fajne, trochę śmieszne oczy słodziak
ElzbietaFranka 22:08, 16 lis 2023

na ostatnim zdjęciu za latarenką po lewej rośnie i cały czas kwitnie hyzop lekarski fioletowy, bardzo mi się ta roślina podoba i tak myślę, że on może spokojnie zastąpić na rabatach fioletowe szałwie. Zakupiłam w tym roku jeszcze hyzop różowy i biały. No i kwitnie nadal szalona szałwia omączona, nie omszona:

Twoja szachownica zawsze mi się podobała.
Też mam hyzop trochę go zaniedbałam, ale to ładna roślinka kiedyś żywopłot z niej miałam. Wolę hyzop niż bukszpan robactwo się go nie trzyma ładnie kwitnie.

Szałwia omaczona też mi się podoba u mnie nawet zimuje w tym roku trzeci sezon kwitła. Na wiosnę posieje znowu, nadaje się do suchych bukietów.te które przezimowały trochę kolor zmieniły na biały i jasno niebieski.
Moje posiane miały ciemno niebieski kolor.
Kordina 22:42, 16 lis 2023

No niemożliwe, żeby omączona przetrwała zimę, dobrze, że napisałaś bo miałam zamiar już ją wyrwać jako jednoroczną. Czy ją przycinasz? Jakoś zabezpieczasz?
Monika83 11:11, 17 lis 2023

Kordina napisał(a)

A tak jeszcze wygląda moja magnolia, nie zdążyłam jej przyciąć po kwitnieniu, bo chcę prowadzić na niewielkie drzewko jednak:

a tak wyglądała 4 maja 2023

Bardzo ładnie kwitła to Susan? Bo kwiaty ma bardzo podobne do mojej, u moich kwiaty przymrozki sciachały i było po kwiatach...
Alija 18:46, 17 lis 2023

U mnie omączona nigdy nie przetrwała zimy, pomimo solidnego opatulenia. Ale może u nas bardziej srogie zimy.
Raz próbowałam, bo ogromnie mi się spodobała kiedy pierwszy raz pojawiła się u mnie w ogrodzie.

Z kociaczka niezły fotomodel.