Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Żywopłot z ałyczy

Żywopłot z ałyczy

michsta 19:59, 07 paź 2022

Witam wszystkich,
czy ktoś z Was zasadził ałycze na żywopłot? Jak się sprawuje zimą? Czy gałązki są na tyle gęste że nawet gdy traci liście zasłania działkę?

Serdecznie pozdrawiam
sylwia_slomc... 23:06, 07 paź 2022

Żywoplotu nie widziałam, ale jest w naszej miejscowości szpaler wzdłuż drogi. Zimą jest gęsto od gałązek, ale prześwitująco, ptactwo drobne wszelakie uwielbia w niej siedzieć cały rok.
Honzik 09:23, 11 paź 2022

nie polecam, ciągłe strzyżenie, gałęzie z kolcami, od dołu ogałacają się, miałem żywopłot wysokości 1,8 m i praktycznie od dołu pół metra to był prześwit, wywaliłem i zasadziłem szmaragdy
Kania_ 10:26, 18 paź 2022

Odnosząc się bezpośrednio do pytania, to zależy jak będziesz ałyczę ciąć. Jeżeli co roku nie dasz jej przyrosnąć więcej niż 10 cm, to po latach będziesz mieć mieć gęsty żywopłot, odczuwalnie powstrzymujący wiatr, który zimą też w znacznym stopniu przysłoni działkę, oczywiście na tyle na ile potrafią to zrobić gałązki bez liści. Nie wiem jaki stopień zasłonięcia działki Cię satysfakcjonuje ale dla uzyskania efektu ten żywopłot będzie musiał rosnąć długo i być szeroki, co zajmuje sporo miejsca. Ja mam taki ładnie prowadzony, gęsty żywopłot. Obecnie jesteśmy w trakcie wymiany na tuje.
Co prawda nie pytasz o radę czy sadzić i nie wiem na ile jesteś zdecydowana/y na ałyczę ale musisz wziąć pod uwagę, że uwielbiają ją mszyce i kiedy jest oblepiona czarną mszycą i pajęczynami wygląda okropnie. Dla utrzymania ładnego wyglądu wymaga częstego cięcia, bo rośnie szybko.
inzyniergozdzik 15:06, 11 sty 2023

Nie polecam, dużo zabawy. No chyba, że masz dużo czasu i cierpliwości. Podpisuje się z przedmówcami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies