Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram » Edycja postu

Zielony Chram

Darecka 23:55, 01 maj 2025

Przedogródek pachnie rajską jabłonią i cieszy oko świeżutkim listowiem i kwieciem:

Darecka 23:56, 01 maj 2025

Na przedpłociu uwieczniam ostatniego, skrytego w dereniu narcyzika:

Darecka 23:58, 01 maj 2025

Możemy wybierać w tonacji różowej:

Darecka 00:00, 02 maj 2025

Niebieskościach i różnych obliczach wariegacji:

Darecka 00:01, 02 maj 2025

Darecka 00:04, 02 maj 2025

Zieloności też są niczego sobie . Lilie zapowiadają się wyśmienicie, choć biłam się o nie na gołe klaty z poskrzypką liliową. Znowu przypuściła podstępny atak, ale na chwilę obecną wygląda na to, że problem został zduszony w zarodku .

Darecka 00:10, 02 maj 2025

28.04.2025

Chyba mam nie po kolei w głowie, bo zamiast pójść jak normalny człowiek do pracy przy kawusi i komputerku, wolałam latać na szpadlu i w kamieniołomach . Przy okazji wymyśliłam zdekontruowaną pizzę a'la ogrodowisko. Mogę zdradzić przepis, ale tylko na priv , a prezentowała się tak:

Jak widać była niezwykle apetyczna, bo pochłonęłam taki duży kawałek

Finalnie wywieźliśmy 3 kopiaste taczki gruzu i innych bezeceństw brrr. Chyba dokopalismy się do jakiegoś przedwiecznego Stonehenge. I pomyśleć, że w dzieciństwie marzyła mi się praca archeologa .
Darecka 00:17, 02 maj 2025

Nie udało się wszystkiego skończyć w poniedziałek, dzień zakończyliśmy na takim etapie:

Dużo pomogli teściowie, także była praca zespołowa .

Wczoraj kontynuowaliśmy zabawę, po wielu dywagacjach i konsultacjach społecznych zatwierdziliśmy taki oto kształt drugiej rabaty:

Przy okazji postanowiłam złamać kardynalną zasadę ogrodowiskową, czyli najpierw skończ jedno, zanim rozgrzebiesz drugie. Widocznie naszło mnie, żeby iść za ciosem i pociągnąć kilka srok za ogon , oby mnie to tylko nie ugryzło w tyłek hahaha. Tutaj też planuję małe roszady z nasadzeniami, bo kto bogatemu zabroni .

sylwia_slomc... 00:19, 02 maj 2025

Darecka napisał(a)
Hej Agnieszko! Na szczęście nie mamy tutaj problemu ze ślizgaczami, wokoło rośnie dużo drzew i jest mnóstwo ptaków. Za to moja mama przeżywa inwazję za inwazją i stosuje metody mieszane: zbiera je ręcznie, nieraz całymi wiadrami, sypie też czasem niebieskie granulki. Marzą jej się kaczki bieguski, bo to podobno (nieod)płatni zabójcy ślimakowi, ale na razie nie ma dla nich infrastruktury . Słyszałam też o taśmach miedzianych, sypaniu skorupek od jajek lub matach z konopii, ale która metoda, jeśli w ogóle jakaś, jest skuteczna? Pojęcia nie mam.

U mnie na razie bieda totalna z jednorocznymi, nie mam wysiane jeszcze nic, dzisiaj dopiero zaczęliśmy przekopywać zapuszczony warzywnik. Na szczęście umówiłam się z moją mamą na "subskrypcję bukietową" w tym roku.

Na otarcie łez będę podglądać i podziwiać w takim razie kwiatuszki u Ciebie, pewnie te z winter sowingu już nieźle podrośnięte?

Możesz mamie powiedzieć, ze biegusy sprawdzają się na nagich ślimakach tylko do rozmiaru 2-3 cm większych nie są w stanie połknąć bo kaczka pokarm międli dziobem, a ślimaki natychmiast puszczają całą masę śluzu i sklejają im dziób. Potem się biedne męczą płucząc w wodzie aż wypłuczą ślimaka i go tak zostawią. Wiem bo mam jedno i drugie. Kaczki w wolierze, ślimaki z ciekawości donosiłam, One były chętne, ale nie dawały rady. A potem jeszcze obrzydzenie mnie brało na samą myśl jak miałam użyć kaczego jaja do ciasta.
Darecka 00:19, 02 maj 2025

I znowu nie daliśmy rady dokończyć, ale jak to mówią Indianie Navajo: "Jutro też jest dzień"