Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram » Edycja postu

Zielony Chram

Darecka 05:35, 24 gru 2023

Docieram w końcu i tutaj, stan przed:

Zamawiam pudełko narcyzów:

Które sadzimy razem z Szymciem w małych grupkach po 5-6 sztuk na całej długości tej rabaty. Przy okazji poszerzamy ją o dobre kilkanaście centymetrów, przycinamy bluszcz i dosypujemy świeżej kory.

Darecka 05:40, 24 gru 2023

Razem z narcyzami zamawiam też różowe śnieżniki- skoro nie mogę mieć na razie tulipanów (wirusisko w glebie, z którym nie chce mi się walczyć, wolę odczekać kilka sezonów), to chociaż jakaś wiosenna kwitnąca namiastka musi być

To już ten czas w roku, że zamiast na ogrodzie zaczynam bardziej skupiać się na domu, brakowało mi czegoś na tych drzwiach, więc zamówiłam dodatkowe okucia i drewniane dekory. Biły jednak za bardzo po oczach, więc maluję je prawie po ciemku, przy akompaniamencie latarki z telefonu, bo już nie mogę wytrzymać do rana:

Darecka 05:43, 24 gru 2023

Brakowało mi też czegoś na tym obrazku, teraz podoba mi się bardziej (nowy blat zrobiony przez Szymona prezentowałam Wam już wcześniej)

Zbieram ozdobne dyniuszki, najwięcej obrodziła nieplanowana samosiejka spod czereśni

Darecka 05:48, 24 gru 2023

To już ostatnie podrygi ogródkowych wojaży w tym roku, zamawiam 2 brakujące floksy szydlaste i w koncu spełniam moje marzenie- sadzę brunnerę Alexander's Great

Te bluszczowe kotary już widziałyście, ale wstawiam jeszcze raz dla zachowania chronologii:

Darecka 05:51, 24 gru 2023

03.12.2023:
Zima, zima, śnieg jest:

I go ni ma 14 grudzień i zbierające się w sobie ciemierniki:

Darecka 05:52, 24 gru 2023

W końcu trochę wolności! Można poleżeć sobie pokotem, czy, jak kto woli, popiesem

Darecka 05:59, 24 gru 2023

Ale niezbyt długo, bo kurier dostarcza materiał na obicie łuszczących się krzeseł w kuchni:

Ja, techniczny niedorajda, daję radę zrobić to sama bez pomocy, dacie wiarę? Bo ja ledwo <dumna jak paw>

A w kolejce czeka już nowe wcielenie stołu do salonu, z odnowionymi nóżkami i zupełnie nowym blatem z żywym brzegiem- nóżki jeszcze schną po wczorajszym malowaniu, ale może już dzisiaj gotowy stoliczek stanie w salonie Fotki niebawem. No i jeszcze dochodzą mnie słuchy o jakiejś rustykalnej biblioteczce, też do salonu, która zastąpi tego niefortunnego dzika, jeszcze z czasów zjazdów historycznych. Oj, marzenia się spełniają, i to stadnie
Darecka 06:09, 24 gru 2023

Zabiorę Was jeszcze na chwilkę na wspominkową delegację do Danii, z września tego roku, żeby pokazać Wam, za co kocham duńską przyrodę. Czasu na zwiedzanie zbyt dużo nie było, ale i tak udało się sporo zobaczyć. Poniżej malownicze wzgórza parku Rebild Bakker, położonego w północnej Jutlandii:

Darecka 06:16, 24 gru 2023

Z kolei tutaj dosć ikoniczne miejsce, znane każdemu fanowi klocków lego- miasto Billund. Docieramy tam wieczorem, przed powrotnym lotem do Warszawy, który zaplanowany jest dopiero na 20:00 dnia następnego. Wreszcie mamy trochę czasu na obejrzenie całego, niewielkiego miasteczka. Sporo można było zobaczyć wokół samego parku rozrywki (do środka jednak nie wchodziliśmy):

Jednak dla mnie prawdziwą atrakcją była zieleń miejska, po prostu mistrzostwo świata:

Darecka 06:21, 24 gru 2023

Wszędzie ogrody, kwitnące łąki, pełno kwiatów, drzew, traw i skąpanych pośród nich ławeczek zachęcających do odpoczynku, istny raj: