Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty ze wzrostem nowego trawnika

Kłopoty ze wzrostem nowego trawnika

Matyee 21:05, 14 maj 2024

Potrzebuje Waszej porady, bo już tracę cierpliwość do mojego trawniko-podobnego bytu przed domem. Trochę poczytałem jak założyć nowy trawnik. Przekopałem teren glebogryzarką na wiosnę i przywalcowalem. Postało to że 2 tygodnie, bo przyszly przymrozki więc nie siałem wtedy nic. Ziemia trochę siadła, więc jeszcze starałem się ja rozluźnić targając za sobą palety, nastepnie postanowiłem posiac Wimbledon kalnas na tą twarda ziemię (chyba pierwszy błąd). Nie przysypałem tego dodatkowo ziemia (chyba drugi błąd) i tak trawa stara się rosnąć strasznie powoli. Podlewam ja codziennie, ale chciałbym dowiedzieć się od doświadczonych kolegów koleżanek - czy wg. Was za miesiąc będzie z tego jakiś trawnik? Czy orać to raz jeszcze, siać, posypać ziemia i udeptac? Czy może tam gdzie są gole placki, to tylko tam dosypać nasion i zasypać ziemia?
Przyznam szczerze, że to mój pierwszy trawnik, strasznie się przy tym narobiłem i nie chce już więcej złych ruchów robić. Co myślicie? Co byście zrobili?

Ps. Kamyki na trawnik lecą ze ścieżki i drogi, ale nie zbieram ich, bo nie chce deptać tych rachitycznych źdźbeł.

Ps 2. Wiem, że rosną tu i tam mlecze, ale już nie dbam o to, bo chciałbym żeby wyrosła mi trawa po prostu :/
LIDKA 21:13, 14 maj 2024

Daj jakieś foto.

Woda jest kluczowa ale nic mie zastąpi deszczu. A dosiewki to się robi i to jest norma.

Bądź cierpliwy.
Matyee 21:36, 14 maj 2024

Nie da rady dodać zdjęć,ani przez mobile, ani przez desktop. Niby się ładują do posta, dodaje post, ale zdjecia nie zostają dodane.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies