Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Pytanie o pęcherznicę Magic Ball

Pokaż wątki Pokaż posty

Pytanie o pęcherznicę Magic Ball

Alchemilla 19:43, 25 maj 2024

Witam. Czy ktokolwiek ma doświadczenie z pęcherznicą odmiany Magic Ball? Planuję posadzić ją w pełnym słońcu, jednak nauczona doświadczeniem że wiele roślin o złotych liściach ulega przypaleniom na takim stanowisku, mam pewne obawy, pomimo iż wszystkie szkółki i sklepy sprzedające twierdzą, że może ona rosnąć w pełnym słońcu. Jednak to samo mówią o np. złotych berberysach czy jaśminowcach, a u mnie na słonecznych stanowiskach listki tych krzewów ulegają przypaleniom. Jedyny w pełni złoty krzew, który sie u mnie nie pali to tawułka japońska. Czy z pęcherznicą Magic Ball będzie podobnie? Czy jednak lepiej nie sadzić jej w pełnym słońcu?
sylwia_slomc... 21:54, 25 maj 2024

Ja bym nie ryzykowała. Po kilku latach może przywyknie do stanowiska, ale pewności nie ma. Natomiast może się okazać, że będzie przez pierwsze lata straszyć przypalonymi liśćmi.
ZbigniewG 18:31, 15 cze 2024

Moja rośnie na piasku ma pełne słońce do godz. 13 bez uszczerbku