Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Co się dzieje z grabami - pomocy

Co się dzieje z grabami - pomocy

Msn88ster 21:41, 26 maj 2024

Hej,

Z moimi grabami zaczęło dziać się coś dziwnego. Kilka z nich mocno wyhamowało z nowymi listkami (nie zagęszcza się kwiatostan) i kolor liści zmienił się na jasny zielony. Z ciemno zielonego liście zaczęły rozjaśniać się a nawet wpadać w kolor żółty. Dodatkowo na niektórych pojawiły się jakieś larwy - co to jest?

Jak wyleczyć moje graby? Co im dolega?

sylwia_slomc... 11:20, 27 maj 2024

Larwy musisz albo pozbierać, albo opryskać. Drzewka nie są durze więc to pierwsze lepiej wykonać.
Co do listków. Zajrzyj co się dzieje w korzeniu. Czy nie przygniwają. Może drzewka mają za mokro. Jeśli opady są częste to wypłukują składniki pokarmowe, ale gnijące korzenie lub podkopanie też nie są w stanie pobrać odpowiedniej ilości. Nie ma informacji jaką masz glebę, czym nawożone ani jak dawno były sadzone w tym miejscu. Sprawdź też czy szyjki korzeniowe nie są zasypane za wysoko, choć akurat grabom wydaje się to w mniejszym stopniu przeszkadzać
PiotrZ 17:56, 03 lip 2024

Dzień dobry, mam do Was prośbę o pomoc. Mój żywopłot z grabu wygląda źle. Co mu dolega, jak mam mu pomóc? Będę wdzięczny za pomoc i poradę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies