Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Potrzebna inspiracja na rabatę - wilgotno, ciężka gleba i choroby grzybowe

Potrzebna inspiracja na rabatę - wilgotno, ciężka gleba i choroby grzybowe

musta 20:46, 03 cze 2024

Kochani
Mam taką fajną rabatę zaraz przy oknie w jadalni. Patrzę na nią cały rok i chciałbym żeby wyglądała fajnie i cieszyła oko. A niestety nic mi się tam nie udaje. Obecny widok to sama ziemia przykryta korą i samotny oczar który wygląda jak leszczyna. Była tam szałwia omszona ole umarła. Rabata jest od zachodu, jest pod wierzbą babilońską ale ma trochę południowego i zachodniego słońca. Niestety, jak cały mój ogród jest położona w starorzeczu rzeki, gleba jest gliniasta ale była rozluźniona piskiem. Niemniej gdzieś tam pod spodem jest glina. Wszystkie rośliny u mnie albo umierają albo rosną dwukrotnie większe niż powinny. Atakują je mączniaki przez ogólnie wilgoć w otoczeniu.

Widok od zewnątrz

Widok z domu

Bardzo bym chciał tam zaprojektować coś ładnego, najlepiej mieszanka traw (dobrze rosną) i jakiś niskich iglaków czy innych zimozielonych żeby i w zimie to cieszyło oko.
Podrzucicie proszę jakieś inspiracje roślin które by mogły u mnie wytrwać bez zlewania ich chemią. Generalnie takie jakieś prostsze w obsłudze bo nie jestem ekspertem.
sylwia_slomc... 21:33, 03 cze 2024

Bliżej wierzby na pewno ziemia jest mniej wilgotna albo nawet sucha bo wierzby to pijusy i wypiją wszystko, a ta już nie jest mała. U mnie w pobliżu wierzby rośnie gajowiec, zimowity, piwonie i bodziszki. W innym miejscu pod wierzbami mam posadzone hosty.
Ale jeśli nie chcesz grzybowych chorób, a ogród jest wilgotny to dobrze by się czuł piuropusznik strusi, wiązówki, kokorycze.
Juzia 21:52, 03 cze 2024

Do tego co napisała Sylwia dorzucam turzyce i można próbować z hakone.
A z iglaków to chyba tylko jakieś świerki karłowe. Ale nie kłujące czy białe... najlepsze będą serbskie albo pospolite. Np. Karel czy Nidiformis.
musta 22:14, 03 cze 2024

Właściwie to macie racje. Tam pod wierzbą ta ziemia jest dość sucha ale też dość twarda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies